Lifestyle

Muncă de acasă și după pandemie?

Publicat cu

pe

Pe măsură ce țările încep să ridice restricțiile luate pentru a opri răspândirea coronavirusului, unele companii iau în calcul opțiunea de a permite în continuare angajaților să lucreze de acasă. Aceasta vine după ce, timp de aproape trei luni, industriile s-au mutat în mediul online, iar unele dintre ele s-au adaptat foarte rapid noilor cerințe. De asemenea, unii angajați declară că își doresc să lucreze remote măcar o data pe săptămână. La polul opus se află companiile și salariații pentru care cele trei luni de muncă în mediul online au fost dificile și care îmbrățișează ideea de a lucra tradițional.

Astfel, apare o nouă întrebare: “Ne putem îndrepta spre o eră în care oamenii să lucreze exclusiv de acasă acolo unde domeniul de muncă permite acest lucru?”

Experții spun că multe dintre companiile ale căror domenii de lucru permit folosirea tehnologiei în efectuarea sarcinilor vor îngădui angajaților să muncească de la domiciliu chiar și după ce nu vor mai exista cazuri de COVID-19. Previziunea vine după ce au fost realizate cercetări care atestă că tot mai mulți oameni își doresc să lucreze remote, motivând că astfel ar putea economisi timp și capital, ar reduce stresul și ar deveni mult mai productivi. De asemenea, companiile care au făcut deja investițiile necesare pentru a facilita munca de la distanță doresc să propună salariaților și opțiunea de a înlocui permanent biroul cu sufrageria.

Posibilitatea de a munci de la distanță este din ce în ce mai apreciată de către patroni. Aceasta este văzută ca un factor motivațional pentru angajați însă ea presupune o strategie bună de management și încredere reciprocă între salariați și patroni.

Dar oportunitatea de a lucra de acasă câteva zile pe săptămână și telemunca (lucrul doar de la distanță) erau subiecte discutate în anii precedenți pandemiei SARS-COV-2. De altfel, telemunca este legiferată în România încă din aprilie 2018.

Tot în anul 2018, un studiu eJobs arăta că 8 din 10 oameni își doreau să înlocuiască biroul cu spațiul personal, motivând că schimbarea contribuie la o mai bună gestionare a duratei de lucru, la eliminarea timpului pierdut în trafic și la creșterea gradului de confort personal. Mai mult, persoanele respondente chestionarului au declarat că munca de acasă ajută la diminuarea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, la creșterea productivității și la scăderea nivelului de stres. Însă tot același studiu menționa și faptul că unii salariați preferau varianta clasică. Aceștia găseau munca de la distanță mult mai solicitantă, simțeau că nu pot trage o linie clară între viața privată și cea profesională, fiind siguri că lucrul de acasă aduce probleme în comunicarea dintre ei și colegi, sau dintre ei și manageri.

Ambele tabere puteau fi de acord în privința a două aspecte- munca de acasă implică dotarea cu anumite tehnologii și încredere reciprocă între șefi și angajați.

Avantajele și dezavantajele muncii de acasă

Tehnologia a câștigat foarte mult teren în timpul pandemiei SARS-COV-2 când tot mai multe industrii au fost nevoite să vireze către mediul online. Astfel, plusurile și minusurile acestui mod de a munci au putut fi mai vizibile ca oricând.

Înlocuirea biroului cu sufrageria are ca principal avantaj eliminarea timpului și cheltuielilor aferente deplasării la locul de muncă. Un studiu întocmit de către o echipă de cercetători de la o universitate din Canada arăta că posibilitatea de a economisi timp și capital este unul dintre factorii care sporesc satisfacția angajaților.

“Permisiunea de a lucra de acasă scutește salariații de cheltuielile aferente deplasărilor la locul de muncă. Posibilitatea de a economisi atât timp cât și bani poate fi un factor de creștere al satisfacției angajaților.” menționează studiul întocmit în Québec.

De asemenea, scăderea considerabilă a întâlnirilor dintre salariați și patroni fac ca oamenii să aloce mai multă vreme lucrului în sine. Totodată este eliminat stresul generat de întâlnirile frecvente în care angajații trebuie să comunice rezultatele muncii lor.

Pentru persoanele care locuiesc singure, acasă reprezintă locul în care pot munci fără a fi distrase. Astfel, poate fi înregistrată o productivitate mai mare.

Totodată, oamenii care lucrează la domiciliu pot deveni mult mai autonomi, învătând să își ierarhizeze singuri sarcinile și să lucreze fără a se gândi că sunt monitorizați în permanență de o persoană cu o funcție mai importantă decât a lor.

Și patronii companiilor au de câștigat deoarece telemunca aduce cu sine reducerea cheltuielilor aferente închirierii spațiilor fizice de lucru. De asemenea, aceștia pot selecta persoane dedicate domeniului de muncă chiar dacă acestea se află la mii de kilometri depărtare față de sediul firmei.

Pe de altă parte, problemele tehnice precum spațiul insuficient de stocare al calculatorului, sau lipsa unei conexiuni stabile la internet pot îngreuna lucrul de la distanță. În momentul în care apar primele probleme de conexiune, comunicare devine deficitară. Pentru ca acest lucru să fie pe deplin evitat, toate companiile ar trebui să își doteze angajații cu produse din sfera IT-ului de ultimă generație iar salariații ar trebui să își asigure o conexiune bună la internet.

Un timp îndelungat petrecut muncind de acasă poate înstrăina individul. De asemenea, îl poate face să se simtă mult mai singur, afectându-i capacitatea de a comunica. Cercetătorii arată că productivitatea persoanelor care experimentează “workspace loneliness” are de suferit.

“Dacă ai fost obișnuit să lucrezi alături de o echipă, ți-ai creat legături puternice cu oamenii de la birou și te-ai obișnuit cu un astfel de mediu de lucru, tranziția poate reprezenta o problemă imensă. Este ca și cum te-ai afla pe o insulă pustie.” a declarat pentru CNN Ben Fanning, autorul “The Quit Alternative: The Blueprint for Creating the Job You Love Without Quitting.”

Iar dacă angajații care locuiesc singuri pot să fie mai productivi de acasă, unde riscul de a fi distrași este aproape inexistent, oamenii care locuiesc împreună cu alte persoane ajung să înregistreze o productivitate scăzută. Pentru aceștia, munca la domiciliu devine o povară mai ales în momentul în care nu pot trage o linie clară între viața personală și viața profesională.

Totdată, cei care suferă de tulburare de atenție și hiperactivitate găsesc telemunca extrem de dificilă deoarece nu se pot concentra pentru a îndeplini sarcinile. Pe termen lung, productivitatea acelor oameni este puternic afectată.

Așadar, telemunca poate ajuta enorm pe unii și poate încurca teribil pe alții. Cu toate acestea, specialiștii spun că  efectele negative ale lucrului la domiciliu pot fi eliminate în timp.

Posibilitatea de a lucra de la distanță luată în considerare pentru angajații Twitter, Facebook și Square

Pentru unele companii, soluția de a-și lăsa personalul să lucreze de acasă în timpul crizei de sănătate a dat rezultate mai mult decât satisfăcătoare. Pe fondul acestui fapt, Twitter anunța la data de 12 mai a.c că va permite angajaților săi să lucreze permanent de la domiciliu.

Jeniffer Christie, șefa Departamentului de Resurse Umane, Twitter, a scris într-o postare pe un blog că decizia a venit după ce în timpul perioadei de izolare voluntară angajații s-au descurcat foarte bine.

Potrivit celor spuse de Christie, persoanele care dețin condițiile necesare telemuncii și care își doresc această variantă pot continua să lucreze din propria locuință.

Dar Twitter nu este singura companie mare care optează pentru această soluție. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg declara într-un livestream anunțat pe platforma sa de socializare că 50% dintre salariați vor putea lucra remote în următorii cinci, sau 10 ani.

Zuckerberg a spus că numai în modul acesta poate angaja persoane care locuiesc în alte orașe, arătându-se încântat de ideea diversificării forței de muncă.

Și Square (SQ) intenționează să permită angajaților să lucreze de acasă în următorii ani. Jack Dorsey, directorul companiei, a declarat pentru The Verge că dorește ca personalul SQ să lucreze acolo unde dorește, în mediul pe care îl consideră potrivit.

Companiile mari încep să ia în calcul posibilitatea de a-și lăsa angajații să lucreze de la distanță, acolo unde domeniul permite tranziția de la biroul clasic la apartamentul propriu. Deja au fost făcute demersuri pentru a  face posibil noul mod de a munci. Purtătorii de cuvânt și chiar managerii unor companii au anunțat detalii despre cum vor decurge lucrurile după ce pandemia SARS-COV-2 se va termina.

Văzută ca o soluție utilă de către tot mai mulți angajați, posibilitatea de a munci de la domiciliu începe să prindă contur. Pentru cei care rămân fideli variantei clasice deoarece nu se pot concentra sau nu dispun de echipamente care să faciliteze lucrul de acasă, birourile se deschid treptat, luând măsuri de prevenire împotriva coronavirusului.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version