Politică

Modificările aduse Legilor Justiției au ajuns la Comisia de la Veneția

Publicat cu

pe

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) discută joi, 26 aprilie, solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei. Liberalii cer Comisiei de la Veneția un punct de vedere privind Legile Justiției din România.

Solicitarea va fi discutată şi în Comisia de monitorizare a APCE, în prezenţa preşedintelui CSM, Simona Marcu, dar şi a lui Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia şi a lui Gianluca Esposito, secretar executiv al GRECO.

Reprezentanţii PNL au folosit această cale de sesizare după ce nu au văzut niciun semn din partea Guvernului, Parlamentului, dar nici din partea președintelui. Mai mult liberalii vor un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia privind modificarea celor trei legi ale justiției propuse de PSD și ALDE precum: statutul magistraților, organizarea judiciară și CSM (Consiliul Superior al Magistraturii). „După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE” potrivit comunicatului.

Totodată, reprezentanții PNL au precizat că, în condițiile date Curtea Constituțională a României va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri.

Cele trei legi ale justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Printre cele mai importante modificări la legile Justiţiei se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Președintele, Klaus Iohannis, a explicat că nu iniţiază această procedură având în vedere termenele de care dispune pentru promulgarea legilor, de maximum 20 de zile, și de procedura pe care Comisia de la Veneția trebuie să o urmeze în cazul unei astfel de solicitări, „nu poate aprecia dacă o astfel de sesizare ar putea fi valorificată”.

În acest moment, pe masa preşedintelui se află două dintre legile justiției, iar cea de-a treia lege, după ce a picat a doua oară controlul de constituţionalitate, s-a întors în Parlament.

Foto: Hotnews

sursa: news.ro

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version