Politică

MNIR: Expoziția „Comorile României în China”, la Beijing, în ultimul trimestru al anului

Publicat cu

pe

Pregătirea expoziției „Comorile României în China”, care va reuni aproximativ 600-700 de piese din preistorie și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și va fi deschisă cel mai probabil la Muzeul Național de Istorie din Beijing, în ultimul trimestru al acestui an, se constituie în cea mai importantă activitate expozițională din 2014 a MNIR, informează Agerpres.

Organizată pe baza unui memorandum privind organizarea în condiții de reciprocitate a unui schimb de expoziții la nivel înalt, semnat în 2012, expoziția, care acoperă astfel 8.000 de ani de istorie a acestei zone, va reuni piese foarte importante din colecțiile MNIR, ale Muzeului Național de Artă al României, ale Complexului Muzeal Moldova și, sperăm, ale altor muzee din țară„, a declarat marț, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu.

El a precizat că expoziția ar trebui să ilustreze nașterea și dezvoltarea civilizației în spațiul geografic al României actuale, evoluția între Est și Vest în Evul Mediu și începutul modernizării țării noastre, constituindu-se într-un pandant al expoziției „Comorile Chinei”, deschisă anul trecut la MNIR.

Comorile României în China” va prezenta publicului chinez nu numai piese arheologice excepționale, precum „Gânditorul„, ci și obiecte legate de arta medievală și pre-modernă — argintărie, pictură pe lemn, frescă, textile, piese din lemn sau ceramică.

Expoziția „Comorile României în China”, la care se așteaptă colaborarea unor instituții muzeale importante din Constanța și Cluj-Napoca, ca și a Muzeului Brukenthal din Sibiu sau a Muzeului Unirii din Alba Iulia, ar mai putea fi deschisă și la Shanghai și Xi’An.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version