Politică

Mihnea Motoc: Sistemul antirachetă de la Deveselu, cel mai important proiect strategic româno-american

Publicat cu

pe

Sistemul antirachetă de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american, a afirmat, vineri, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, la ceremonia de declarare a capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu, potrivit Agerpres.

În opinia sa, găzduirea unor elemente de apărare antirachetă confirmă încă o dată profilul activ pe care România și l-a asumat încă de la aderarea la NATO. Ministrul a amintit că, în ceea ce privește acest proiect, partea română și-a onorat la termen toate angajamentele asumate.

„Mutațiile strategice actuale din mediul de securitate european și global au generat firesc consolidarea cooperării între aliați, atât în aplicarea planului de creștere a capacității operaționale a NATO, cât și în ceea ce sperăm și așteptăm a fi consacrarea fermă a adaptării sale strategice la summitul de la Varșovia. Pentru România s-a dovedit esențial ca întărirea acestei componente multilaterale să fie complementată prin intensificarea cooperării cu SUA în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două națiuni. Sistemul antirachetă de la Deveselu e indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american. Facilitatea contribuie concret și tangibil la securitatea României, dar și a SUA”, a declarat Motoc.

El a arătat că baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unități militare din administrarea MApN, care a investit în ea aproximativ 11,2 milioane dolari la care se adaugă resurse mobilizate din alte părți ale bugetului de stat pentru infrastructura de sprijin.

„Suntem în acest punct datorită unui veritabil efort de echipă al oficialilor și experților români și americani, început și continuat de asemenea manieră din 2010 încoace. Salut viziunea și sprijinul Departamentului de Stat și Pentagonului, respectiv implicarea Comandamentului European al SUA, ca esențiale în acest demers. Astăzi încheiem o etapă importantă, dar și privim înspre viitor, în primul rând pentru a continua modernizarea infrastructurii de la Deveselu, la cele mai ridicate standarde NATO. În al doilea rând, în mai anul viitor, sistemul american antirachetă urmează să fie acreditat și să devină complet operațional, marcând astfel finalizarea etapei a doua de dezvoltare a componentei sale europene”, a adăugat Mihnea Motoc.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version