Politică

Mihai Voicu, despre nominalizarea şefului SIE: Preşedintele nu era obligat să consulte Guvernul

Publicat cu

pe

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, susține că „pare că se conturează o majoritate parlamentară” care să susţină nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE și subliniază că preşedintele Klaus Iohannis nu era obligat să consulte Guvernul în acestă privință.

Nominalizarea făcută este logică şi eficientă, pentru că vorbim de un serviciu secret care din luna noiembrie, dacă nu mă înşel, nu are un director numit, evident, conducerea de zi cu zi este asigurată, logic, dar şi în aceste condiţii, nominalizarea unei persoane cu experienţă nu numai în politica externă, în lucrurile care ţin de relaţiile externe, dar cu experienţă practică chiar în acel serviciu în funcţia de director (…) vine să dea o anumită siguranţă funcţionării serviciului respectiv”, a spus Mihai Voicu, la RFI.

În opinia vicepreşedintelui PNL, „Constituţia prevede un traseu care a fost urmat cu stricteţe şi corectitudine de către preşedinte. A făcut o nominalizare, o propunere către Parlament, care este chemat să se pronunţe în şedinţă reunită cu privire la această propunere. Nu am regăsit pe undeva vreo obligaţie de informare sau de consultare a părţii executive, reprezentate de Guvern, pentru că în Constituţie este o relaţie bilaterală între o propunere a preşedintelui şi o aprobare prin vot a Parlamentului„.

Întrebat cum rămâne cu legea SIE, care prevede că nominalizarea şefului acestui serviciu trebuie să treacă prin CSAT, Mihai Voicu a răspuns: „Pe cei care susţin asta îi trimit la articolul 55, dacă nu mă înşel, din Constituţie, pentru că acolo este izvorul de drept fundamental în această situaţie şi acolo se va regăsi, este o literă a unui articol, ce se întâmplă în această situaţie, dacă vor găsi acolo Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, eu voi recunoaşte că am greşit, dar nu este cazul, nu-l vor găsi. Atenţie, CSAT-ul este o instituţie descrisă în Constituţie. Aşadar, dacă s-ar fi referit Constituţia la implicarea CSAT, ar fi precizat fie la articolul cu privire la atribuţiile preşedintelui, fie la articolul cu privire la atribuţiile CSAT, dar nu este cazul„.

Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD nu va vota propunerea, Voicu a răspuns: „Până una alta, am luat act de susţinerea deschisă din partea a două grupuri parlamentare, este vorba de UDMR şi de UNPR. Evident, Partidul Naţional Liberal se adaugă la această susţinere. Nu cunosc poziţia grupului minorităţilor naţionale, sper şi cred că va exista o susţinere şi din partea grupului minorităţilor naţionale, precum şi din partea parlamentarilor neafiliaţi şi celor de la PPDD. Pare că se conturează o majoritate parlamentară şi de asemenea sper şi cred că va exista un număr mare de parlamentari PSD, care vor vota această propunere, indiferent de poziţia domnului Ponta”.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version