Internațional

McKinsey&Company: Scenarii posibile în economie date de coronavirus

Publicat cu

pe

Firma americană de consultanță în management McKinsey&Company a transmis un raport legat de practicile de risc necesare, ce vin ca urmare a răspândirii bolii.

Nota de informare evaluează ceea ce se cunoaște până în acest moment despre coronavirus. Epidemiologii au descoperit că virusul Covid19 este mult mai ușor transmisibil decât gripa sezonieră. În plus, cazurile ușoare sunt mai greu de detectat, deoarece unele persoane nu au simptome ale bolii sau au simptome ale unei simple răceli. De exemplu, 55% din cazurile de la bordul navei de croazieră Diamond Princess nu prezintă simptome semnificative (chiar dacă mulți pasageri au vârsta mijlocie sau sunt mai în vârstă). Până în acest moment nu există dovezi clare ale anotimpului în care se răspândește mai intens virusul.

Având în vedere aceste considerente, McKinsey&Company lansează 3 posibile scenarii ale virusului în plan economic:

– Scenariu de recuperare rapidă: În acest scenariu, numărul cazurilor continuă să crească, având în vedere transmisibilitatea ridicată a virusului. Pentru că sunt reduse ratele mortalității la copii și la adulții ce reprezintă forța de muncă, s-ar putea să observăm că nivelurile de îngrijorare încep să scadă, chiar dacă boala continuă să se răspândească. Persoanele în vârstă, în special cele cu condiții de bază, se retrag din multe activități. Majoritatea oamenilor din afara centrelor transmisie își continuă viața zilnică normală. Scenariul presupune că tinerii sunt suficient de afectați pentru a schimba unele obiceiuri zilnice (de exemplu, se spală pe mâini mai des), dar nu decid să stea acasă sau să nu își mai trimită copiii la școală. Un factor complicant, care nu este încă analizat, este faptul că lucrătorii din marile industrii, cum ar fi șoferii de ride sharing, vor continua să meargă la muncă, în ciuda cererilor de a rămâne acasă, pentru că pierd venituri. Acest scenariu presupune, de asemenea, că virusul este sezonier. Creșterea globală estimată a PIB pentru 2020 scade de la 2,5% la 2,0%

– Scenariu de încetinire globală: Țările afectate (și nu numai) nu reușesc să ia măsuri stricte de sănătate publică, contribuind la creșterea continuă a cazurilor. În ciuda acestui fapt, reacția socioeconomică rămâne mai localizată, având în vedere contramăsurile puternice ce ar putea fi luate (inclusiv închiderea școlii și anularea evenimentelor publice). Acest scenariu vede schimbări mult mai mari în comportamentele zilnice ale oamenilor. Sectoarele de servicii, inclusiv aviația, călătoriile și turismul, vor fi cel mai puternic afectate. Companiile aeriene au cunoscut deja o cădere abruptă în trafic pe rutele lor internaționale cu cel mai mare profit. În acest scenariu, companiile aeriene ratează sezonul de vârf estival, ceea ce duce la falimente. Când vine vorba de bunurile de consum, scăderea accentuată a cererii consumatorilor va însemna probabil o cerere întârziată. Acest lucru are implicații pentru numeroasele companii de consum (și furnizorii acestora). În cele din urmă, răspândirea virusului este încetinită de sezon. Economia se redresează, dar creșterea globală a PIB 2020 scade până la 1,0%- 1,5%

– Scenariul global de pandemie: Există o răspândire globală generalizată a COVID-19, care nu este afectată de anotimp. Economia experimentează un șoc al cererii care durează cea mai mare parte a anului. Sistemele de sănătate ar putea fi copleșite în țările care se confruntă cu impact uman la scară largă.

Criza coronavirusului este o poveste cu un final neclar. Ceea ce este clar este că impactul uman este deja tragic și că este recomandat să acționeze imediat pentru a-și  proteja angajații și pentru a crea planuri de risc.

Cele mai multe cazuri confirmate se află în Coreea de Sud și în Italia (peste 7370 de cazuri) și în Iran (peste 6500 de cazuri), urmate de Franța și Germania (peste 1100 de cazuri). Numărul oficial al îmbolnăvirilor din România tinde la această oră 25 de cazuri.

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version