Politică

Marii pierzători din spatele modificării Codurilor penale

Publicat cu

pe

Este agitație în Parlament și în Guvern. Oficialii și-au propus ca până la următoarea vacanță parlamentară să fie modificate Codurile penale. Comisia specială pentru legislaţie, condusă de Florin Iordache, a stabilit că pe 2 mai  începe să dezbată numeroasele proiecte de modificare a Codurilor penale. Cele mai multe dintre propuneri îi favorizează pe cei acuzaţi de fapte de corupţie.

Sunt descurajaţi denunţătorii, procurorii nu mai pot face percheziţii dacă nu ştiu exact ce probe caută iar suspecţii nu mai pot fi încătuşaţi. Va fi stabilit, prin lege, că emiterea de acte normative nu constituie infracţiune şi va fi interzis ca informaţii dintr-un dosar să fie date publicităţii înainte de pronunţarea unei decizii definite a instanţei. O altă propunere pare să-l vizeze direct pe Liviu Dragnea şi sentinţa primită în dosarul Referendumului, potrivit Digi 24.

Peste o sută de modificări sunt propuse numai pentru Codul de procedură penală, încă o sută pentru Codul penal, cele mai multe dintre ele foarte controversate.

„Să fim de acord să începem lucrările Comisiei în data de 2 mai la ora 12:00. Din mediul academic, să invităm universitățile Cluj, Iași, București. Dacă tot o lungim, ajungem să intrăm în vacanța de vară și această comisie a fost tocmai înființată pentru a pune în concordanță codurile penale cu deciziile CCR, care sunt și de doi sau trei ani de zile, cât și cu deciziile CEDO și așa mai departe, cât și Directiva. Așa cum știți, directiva trebuia implementată începând cu 1 aprilie, a trecut 1 aprilie”, a spus Florin Iordache.

Principalele modificări vizate

Denunțătorii vor beneficia de imunitate pentru dare de mită sau cumpărare de influență doar dacă denunță că au oferit bani pentru diverse avantaje în termen de cel mult șase luni de la fapte. Iar actuala prevedere care le înjumătățește pedepsele dacă fac un denunț s-ar putea aplica, pe viitor, doar dacă denunțul este făcut în șase luni de la faptă, indiferent care este aceasta.

Parchetele nu vor mai avea voie să comunice informații despre dosare, iar procurorii trebuie să fie atenți să nu audieze o persoană mai mult de șase ore. Tot șase ore trebuie să aibă la dispoziție avocatul pentru a studia un dosar înainte de judecarea cererii de arestare a clientului.

Sechestrul nu poate fi menținut mai mult de trei ani, termen care nu există în prezent, iar procurorii trebuie să știe exact ce caută la percheziție, pentru că nu vor putea folosi în dosare decât acele probe pentru care au avut mandat de ridicare. Dacă la percheziții găsesc și alte indicii, trebuie să ceară un nou mandat.

În privința codului penal, poate cea mai importantă modificare se referă la liberarea condiționată: se va acorda mai rapid, deoarece se revine la prevederile din vechiul cod penal, mai transmite Digi24.

Modificările Codului penal au generat reacții atât în spațiul public, cât și în rândul oficialilor. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că este inadmisibil ca unele propuneri de modificare a Codurilor penale să fie făcute cu dedicaţie pentru persoane care conduc Parlamentul.
Și preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, care a avut o întâlnire astăzi cu președintele României, a subliniat că în statul de drept nu se pot face „intermedieri”.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că este nevoie de o analiză aprofundată cu privire la propunerile de modificare a Codurilor penale şi a anunţat că va comunica joi punctul de vedere al Ministerului Public.

„E nevoie de o analiză aprofundată a problematicii. Lucrurile astea nu se fac în fugă şi, astăzi, până după-amiază, vom face public punctul nostru de vedere. (…) Sistemul judiciar este alcătuit din instituţii care mai întâi gândesc şi pe urmă vorbesc”, a afirmat Lazăr, răspunzând unei întrebări cu privire la reacţia procurorilor cu privire la propunerile din Parlament privind modificarea Codurilor penale.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version