Politică

Lituania preia luni președinția UE cu o agendă axată pe probleme economice

Publicat cu

pe

Lituania, o ţară de 3,2 milioane de locuitori care a aderat la UE în 2004, începe luni prima sa preşedinţie a consiliului UE, una cu o agendă deosebit de încărcată.

Este prima preşedinţie a Lituaniei, şi prima a unei ţări baltice, în condiţiile în care celelalte două ţări foste sovietice din regiune, Letonia şi Estonia, vor prelua acest rol în prima jumătate a lui 2015 şi respectiv în prima parte a lui 2018.

De asemenea, preşedinţia lituaniană este prima a unei Uniuni Europene cu 28 de state membre, întrucât Croaţia va adera la UE de la 1 iulie, ziua în care începe preşedinţia Lituaniei.

În cursul celor şase luni în care va deţine frâiele Consiliului UE, mica administraţie a ţării va trebui să gestioneze o agendă neobişnuit de încărcată, care va include şi “afacerile neterminate” moştenite de la celelalte preşedinţii, notează EurActiv, citat de Agerpres.

“Nu va reprezenta o surpriză că principalele noastre priorităţi vor reflecta situaţia din economia europeană. Am moştenit multe dosare. Circa 80% din agenda noastră reprezintă chestiuni legate de economia europeană, creştere şi slujbe şi acordul comercial cu SUA”, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite într-un interviu pentru EUobserver, potrivit Agerpres.

Lituania preia preşedinţia UE în Anul European al Cetăţenilor, ceea ce explică motto-ul ales, care a fost construit în jurul expresiilor “o Europă credibilă”, “o Europă cu creştere” şi “o Europă deschisă”. Statul baltic a anunţat că va depune eforturi pentru realizarea de progrese în consolidarea finanţelor publice, pentru implementarea Pactului pentru creştere şi slujbe şi în direcţia întăririi UE ca model global de deschidere şi securitate.

În dosarul cel mai sensibil pentru România, aderarea la spaţiul Schengen, Lituania nu este foarte optimistă, după cum a declarat recent la o conferinţă ambasadorul acestei ţări la UE, Raimundas Karoblis. Oficialul lituanian a precizat că ţara sa preferă să includă printre priorităţi dosare în care se preconizează în mod realist că se pot realiza progrese.

Bugetul alocat preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE este de 62 de milioane de euro, chiar mai mic decât al preşedinţiilor precedente. Spre deosebire de Lituania, Polonia vecină a cheltuit 115 milioane de euro când a deţinut preşedinţia semestrială a UE în 20111.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version