Politică

Ion Iliescu, audiat la Parchetul General

Publicat cu

pe

Anchetă exitinsă în dosarul „Revoluției”. Fostul președinte al României, Ion Iliescu, s-a prezentat astăzi la sediul Parchetului General pentru acte procedurale în dosarul „Revoluției”.

 

Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, iar procurorii au extins urmărirea penală pe numele fostului şef al statului în acest dosar. Mai exact, fostul președinte a fost chemat pentru a i se comunica oficial extinderea cercetărilor. Ajuns în fața Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

El era suspect deja pentru pentru infracţiuni contra umanităţii în perioada 27-31 decembrie 1989, iar acum procurorii îi vor comunica că au extins perioada în care a comis aceste infracțiuni, respectiv 22-27 decembrie 1989.

Luna trecută, atunci când procurorii au extins urmărirea penală, fostului președinte i s-au adus noi acuzații: acceptat măsuri militare, unele cu caracter diversionist. În plus, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a făcut-o.

În acest dosar, anchetatorii spun că au dovezi care arată limpede că a fost vorba mai mult despre lovitură de stat. Declanşarea şi executarea diversiunii militare din seara zilei de 22 decembrie 1989 a fost cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite, potrivit Digi24.

În 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul „Revoluţiei”.

  Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacţionat faţă de decizia şefului statului, Klaus Iohannis, de a da aviz pentru urmărirea sa penală în dosarul Revoluţiei şi a spus că aceasta nu îl surprinde, dar nu vede care este cadrul legal în care se înscrie. El a afirmat că îl surprinde însă faptul că, „liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor” şi din acest motiv „au ajuns să dea lecţii de democraţie oameni care, în timpul ceauşismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la costruirea cultului personalităţii lui Ceauşescu”

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis în 2 aprilie preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii a fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluţiei.  

Conform Parchetului, Ion Iliescu era membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariţia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când preşedintele consiliului a primit rolul unui şef de stat, iar atribuţiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version