Politică

Iohannis: Portugalia, un partener important al României în domeniile economic și militar

Publicat cu

pe

Portugalia este un partener foarte important al României, iar două dintre domeniile în care acest lucru se reflectă cel mai bine sunt domeniul economic şi cel al apărării, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă comună cu omologul său portughez, Aníbal Cavaco Silva.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Dinamica relaţiilor dintre România şi Portugalia a crescut semnificativ în ultimii ani, lucru pe care am dorit să-l marcăm la cel mai înalt nivel. Am discutat despre relaţiile noastre bilaterale, despre colaborarea în cadrul Uniunii Europene şi ale Alianţei Nord-Atlantice, dar şi despre provocările actualului context geopolitic.
  • Portugalia este un partener foarte important al României, iar două dintre domeniile în care acest lucru se reflectă cel mai bine sunt domeniul economic şi cel al apărării.
  • Un rol important pentru întărirea relaţiilor noastre îl are şi comunitatea de peste 40.000 de români din Portugalia, despre care putem spune că reprezintă o punte de legătură între ţările noastre. Aceştia sunt bine integraţi în societatea portugheză şi contribuie la dezvoltarea Portugaliei. Apreciem sprijinul acordat de autorităţile portugheze pentru integrarea socială a comuntăţii de români, care trăiesc şi muncesc în Portugalia.
  • Împreună cu preşedintele Cavaco Silva, am căutat să identificăm cele mai eficiente căi de a dezvolta relaţiile bilaterale.
  • În domeniul economic s-au făcut paşi importanţi. Inclusiv recent, la începutul acestei luni, a avut loc la Lisabona Forumul „Invest In Romania”, iar mâine, în cadrul acestei vizite, va avea loc deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri România-Portugalia.
  • România îşi propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, iar companii portugheze şi-au exprimat deja intenţia de a investi în România în acest domeniu.
  • Am convenit ca România şi Portugalia să continue cooperarea în domeniul politico-militar şi să coordoneze mai strâns în cadrul UE. Parteneriatul în plan politico-militar s-a concretizat în cadrul NATO în mai multe proiecte sub egida iniţiativei Smart Defence, dar şi la nivelul UE, în cadrul Programului Flotei europene de transport aerian. De asemenea, România a achiziţionat în 2013 avioane multirol F-16 de la Portugalia.
  • Am discutat şi despre Europa, despre viitorul Uniunii, evoluţiile economice şi securitatea enegetică. Dar fiind că atât Portugalia, cât şi România sunt state la frontierele UE, am avut un schimb de opinii mai aplicat pe tema migraţiei, a politicii europene de vecinătate cu cele două dimensiuni ale sale, estică şi sudică, precum şi despre prevenirea şi combaterea terorismului. Am convingenrea că întărirea relaţiilor dintre România şi Portugalia este benefică în egală măsură pentru ţările noastre şi pentru Europa şi că astăzi am făcut paşi importanţi pentru dezvoltarea parteneriatului nostru.
Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version