Politică

Iohannis, despre pesta porcină africană: Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului adoptarea de urgență a tuturor măsurilor necesare prin care să fie stopată creșterea numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) și trage un semnal de alarmă serios asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, „din cauza modului defectuos în care este gestionată această situație de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului. În prezent, în România sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 județe ale țării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde amenințător. Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul țării sunt pe cale să fie practic exterminate. Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de muncă, precum și pierderea unor importante oportunități comerciale pentru România.”

Președintele solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a tuturor măsurilor necesare prin care să fie stopată creşterea numărului de focare de pestă porcină africană şi trage un semnal de alarmă asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus.

„Președintele României solicită aplicarea tuturor normelor și măsurilor de prevenție care se impun în astfel de situații, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor. Deficiențele pe această linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, în afara controlului autorităților responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porcine, dar și asupra populației pentru care creșterea porcilor reprezintă un mijloc de subzistență.”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei menționate, în anul 2016, Guvernul a stabilit, prin hotărâre de guvern, măsurile necesare în vederea combaterii și prevenirii pestei porcine africane, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea sistemului de ecarisaj necesar în astfel de condiții. Totuși, „în acest an, însă, autoritățile responsabile au fost luate, încă o dată, pe nepregătite, în ciuda precedentelor și a avertismentelor privind rapiditatea cu care se extind focarele de pestă porcină africană. De asemenea, guvernul nu a fost preocupat să asigure acuratețea datelor în ceea ce privește evidența și trasabilitatea  animalelor.”

Preşedintele Iohannis subliniază că, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene, după apariţia virusului în Delta Dunării, nu au fost luate toate măsurile prevăzute în planul de contingenţă, pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană şi în alte zone ale teritoriului naţional. 

„Președintele României atenționează Guvernul și autoritățile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea și menținerea sub control a focarelor existente. Guvernul trebuie să explice și măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017. De săptămâni bune, autoritățile își demonstrează incompetența în a stopa acest dezastru și par să urmărească, de pe margine, cum acest virus se răspândește, fără să vedem și măsuri adecvate, ferme și eficiente de aducere sub control a situației.”

Totodată, președintele „consideră că, în acest moment, prioritatea trebuie să fie luarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectați, în vederea atenuării impactului social.”

Șeful statului concluzionează că „cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să-și asume responsabilitatea stării de fapt.”

***

Ieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a prezentat bilanțul, iar despre pesta porcină africană a vorbit doar când a fost întrebat de jurnaliști.

„Din 1603 dosare până la această dată, care au fost întocmite și solicitate, au fost plătite până la această dată 83 de dosare. Din discuțiile pe care le-am avut cu preșțedintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul agriculturii, se așteaptă rectificarea pentru a da poziție bugetară, pentru că nimeni nu a putut să prevadă în poziția bugetară, se așteaptă rectifcarea pentru alocarea sumelor și pentru a fi plătite. Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubire. Despăgubirea se dă de la bugetul statului și apoi se folosește mecanismul prevăzut de regulamentul 652 al Comisiei Europene, care spune că banii vor veni de la UE”, a afirmat Petre Daea.

Întrebat dacă se gândește să își dea demisia, Petre Daea a răspuns: „Dumneavoastră vreți să intrați cu mine în afecerile acestea de creștere a oilor? Vă aștept!”

Potrivit Digi24, întrebat de jurnaliști ce planuri are pentru a rezolva cea mai mare criză alimentară din ultimii 50 de ani, cu care se confruntă România, Petre Daea a afirmat: „România va fi în stare să treacă peste acest moment greu, care este un moment dificil, printr-o singura soluţie: să analizăm cu atenţie şi să acţionăm împreună. Dacă noi zilnic punem la îndoială procedurile şi facem interpretări de tot felul, nu putem să stăpânim acest virus. Pe unii nu-i interesează şoriciul porcului, cum nu-i interesa oaia, criticau oaia seara şi mâncau brânza dimineaţă, aşa e şi acum. Nu-i interesează şoriciul porcului, ci doar dacă cresc cumva în sondaje. Ori România nu are nevoie de aşa ceva. Eu, ca om responsabil de sector, îi rog pe toţi să înţelegem acest moment şi să ne dăm mâna când e rău, să nu facem interpretări şi speculaţii de tot felul”, a declarat Petre Daea.

 

 

 

 

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version