Business
Întâlnirea oamenilor de afaceri din Turnu Măgurele

Oamenii de afaceri din Turnu Măgurele s-au întâlnit joi într-un eveniment organizat de George Daciu, candidatul PNL la primăria municipiului.
Printre invitați s-au numărat Dumitru Nancu, Director General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Andrei Niculae, Vicepreședinte al Autorității de Digitalizare a României, Daniel Constantin, Deputat și Președinte al PNL Teleorman, Cristi Barbu, Deputat, Vera Mitran, Șefa Administrației Judeţene a Finanţelor Publice Teleorman și Haralambie Epure, Prefectul Județului Teleorman.
Evenimentul a fost centrat pe două teme majore de interes economic: lansarea programului de finanțare IMM Invest Plus și importanța digitalizării în contextul economic actual.
Prima temă abordată a fost lansarea programului de finanțare IMM Invest Plus, care vine cu șase componente distincte:
* IMM ROMÂNIA PLUS facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.
* AGRO PLUS este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
* IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.
* CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:
-IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură;
-Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).
* RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.
* INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promovează produsele și serviciile destinate exportului.
Participanții au avut oportunitatea de a înțelege mai bine modalitățile concrete prin care acest program poate susține dezvoltarea și creșterea economică în Teleorman. Termenul limita pentru depunerea proiectelor este de 30 iunie.
Avantajele semnificative ale acestui nou program sunt:
-Creditul este de maxim 2 milioane de euro, 10 milioane de lei pe o perioada de maxim 6 ani,
-primul an nu se plătește dobândă, comision de garantare, comision de administrare si de risc,
-după primul an, dobânda este de 1,5%+ROBOR pentru creditele de investiții, iar pentru creditele revolving 1,9%+ROBOR
-după primul an, comisionul de administrare este de 0,2% din valoarea creditului
-procentul garantat de stat de 90% din valoarea creditului.
În ceea ce privește digitalizarea, discuțiile au evidențiat progresele semnificative realizate de statul român în acest domeniu, facilitând interacțiunile dintre antreprenori și stat, precum și relațiile dintre persoanele fizice și stat. Un exemplu concret este procesul de obținere a cazierului judiciar prin intermediul platformei online ghiseul.ro, care a simplificat și accelerat semnificativ procedura, reducând astfel birocrația și timpul necesar pentru obținerea acestui document important. Aceste inițiative evidențiază angajamentul autorităților în promovarea digitalizării și în facilitarea accesului la serviciile publice într-un mod eficient și transparent.
Evenimentul de la Turnu Măgurele a reprezentat nu doar o ocazie pentru un schimb de idei între oamenii de afaceri și liderii din domeniul public, ci și un pas important în direcția dezvoltării și modernizării economiei locale. Prin programe precum IMM Invest Plus se conturează un cadru propice pentru stimularea inovației și creșterii durabile pe termen lung.
Business
Mihai Daraban, președintele CCIR: Mediul de afaceri nu mai poate plăti o taxă în plus

Știrile privind mărirea sau înființarea de taxe noi pentru compani, apărute în spațiul public, negate apoi de guvern, îngrijorează în continuare mediul de afaceri. Chiar dacă guvernul are în vedere asemenea măsuri, nu va avea cine să le plătească, avertizează Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, într-un interviu acordat PS News.
„La ora actuală, mediul de afaceri nu își mai poate permite o taxă în plus, dacă nu vrem să-l vedem terminat, sucombat. Mulți intră în această paradigmă a creșterii economice prin prisma creșterii PIB-ului. Eu nu mai iau după PIB, care ne oferă niște cifre mai ezoterice, ca să nu spun altfel. La mine lucrurile sunt simple: câți au depus bilanțul la fisc, persoane juridice române, indiferent de forma capitalului și de naționalitatea capitalului, care este cifra de afaceri? Care este profitul? Acolo se vede și acolo putem vorbi obiectiv de creștere sau descreștere economică”, a afirmat Mihai Daraban.
Produsul Intern Brut nu înseamnă cumpărăturile de Black Friday, ci ceea ce rezultă din situațiile depuse de firme la fisc și profitul, a explicat președintele CCIR. Astfel, în august anul trecut, au depus bilanțul 866.601 de firme, cu o cifră de afaceri de 490 de miliarde de euro. Cu un an înainte, în mod paradoxal, România avea un număr mai mic de firme, respectiv 846.000 cu o cifră de afaceri mai mare, 494 miliarde de euro.
„Explicația – impozitarea cu 1% a celor care au cifră de afaceri peste 50 de milioane de euro. Noi am semnalat la vremea respectivă – pacienții de serviciu, companiile vizate, erau în număr de 1042 cu 246 de miliarde de euro cifră de afaceri. La 6 luni după implementarea acestei taxe, din 1042 de companii, s-au făcut 1018, iar baza de impozitare n-a mai fost 246, ci 233 de miliarde. Deci, domnii guvernanți trebuie să înțeleagă că și mediul de business are anticorpi. Nu stă nimeni să primească pumni la nesfârșit. Ok, l-ai luat pe primul, l-ai luat pe al doilea, la un moment dat trebuie să iei niște măsuri, așa face mediul de business și așa va face”, a subliniat Mihai Daraban.
Business
Mihai Daraban, președintele CCIR: Fără măsuri privind cheltuielile bugetare, fondul de pensii este în pericol

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a vorbit, într-un interviu acordat PS News, despre mediul de afaceri, cum ar reacționa acesta la o eventuală mărire de taxe dar și despre pericolul unei recesiuni.
„Dacă nu se iau acele măsuri în domeniul administrativ, al cheltuielilor bugetare, vom avea recesiune 100%. Și cel mai mare pericol este cel al incapacității de plată. Am mai trecut prin recesiuni. Dar, cel puțin în ce privește fondul de pensii, este posibil să se ajungă la incapacitate de plată. Ok, Constituția te acoperă, ca pensionar, meriți mai mult, legea îți oferă atât, dar nu avem mai mult. Toate acestea s-au întâmplat, în Grecia, în Argentina”, a afirmat președintele CCIR.
Business
Cum a devenit o mică localitate din Covasna un pol de dezvoltare durabilă și unul dintre cei mai mari angajatori din județ?

Investiția HS Timber Group de la Reci, (Covasna) arată clar cum o investiție strategică poate transforma radical o comunitate locală, atât din punct de vedere economic, cât și social.
Cea mai performantă fabrică ecologică de cherestea din România, HS Timber Productions a fost construită în comuna Reci în urma unei investiții de 175 de milioane de euro și a schimbat total fața comunității în ultimii 10 ani.
De la zonă defavorizată la unul dintre cei mai mari angajatori din județul Covasna
Comuna Reci, aflată în județul Covasna, era considerată o zonă defavorizată din punct de vedere economic, în ciuda unei vechi și puternice tradiții în prelucrarea lemnului. Generații întregi de localnici au trăit din valorificarea acestei resurse naturale, însă lipsa unor investiții moderne a dus, în timp, la stagnare economică și migrarea forței de muncă.
Această situație s-a schimbat odată cu investiția HS Timber Group, care a reactivat potențialul zonei printr-un proiect industrial inovator și sustenabil – construirea celei mai performante fabrici ecologice de cherestea din România. HS Timber Productions este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul local și național, dar și unul dintre cei mai mari angajatori din județul Covasna. Compania are circa 520 de angajați și oferă locuri de muncă bine plătite atât oamenilor din Reci, cât și multora din localități aflate pe o raza de peste 20 de kilometri.
Alegerea Reciului nu a fost întâmplătoare: tradiția locală, disponibilitatea resurselor și comunitatea cu experiență au fost factorii care au determinat compania să vină și să investească aici.
Construită în 2015 de la zero, HS Timber Productions este cea mai performantă fabrică ecologică de cherestea din România. Aici se produc câteva sortimente de cherestea, peleți, dar și energie regenerabilă.
Fabrica este independentă energetic, iar în fluxul de producție nu se pierde nimic. Toate resursele necesare funcționării fabricii, inclusiv energia, sunt produse intern pe platformele de la Reci. Iar în acest lanț responsabil de producție s-a făcut, de-a lungul timpului, o investiție de 175 de milioane de euro.
HS Timber Group a reușit să valorifice în mod inteligent resursele locale – atât materia primă, cât și forța de muncă. Acest parteneriat între specificul locului și viziunea investitorului a generat un model de dezvoltare durabilă, bazat pe eficiență, sustenabilitate și respect pentru comunitate.
Tradiția locală a prelucrării lemnului a fost revitalizată și a devenit un pilon al dezvoltării locale
Investiția HS Timber Group nu a creat doar locuri de muncă, ci a consolidat o veche tradiție locală care definește identitatea comunității. Mulți dintre angajați fac parte din familii care lucrează în domeniul prelucrării lemnului din generații în generații, iar pasiunea pentru această activitate se transmite din tată în fiu.
Cei 520 de oameni care lucrează în fabrică se bucură de noile tehnologii care îi ajută să își facă treaba mai bine și mai eficient. Prin investițiile realizate, HS Timber Group le-a oferit acestor oameni șansa de a-și continua meseria și a duce mai departe tradiția prelucrării lemnului în condiții moderne și sustenabile, fără să fie nevoiți să părăsească locul în care s-au născut.
HS Timber Productions a stimulat economia locală și a contribuit direct la creșterea veniturilor publice
Într-o localitate mică precum Reci, a fost nevoie de un singur proiect de anvergură pentru a declanșa un efect de multiplicare economică.
Dintr-o localitate mică într-o zonă defavorizată, comuna Reci a devenit, în timp, independentă financiar, reușind să se autofinanțeze datorită taxelor și impozitelor colectate. Fabrica HS Timber Productions este cel mai mare contribuabil la bugetul local, iar în anul 2024 contribuția sa a depășit 1,5 milioane de lei – o sumă importantă pentru o comunitate de dimensiunea Reciului. Aceste fonduri sunt reinvestite de autoritățile locale în infrastructură, educație și proiecte locale.
În plus, HS Timber Group s-a implicat activ în sprijinirea comunității locale, nu doar prin locuri de muncă și taxe, ci și prin proiecte sociale de educație și sănătate. Compania a contribuit la renovarea și modernizarea bucătăriei din cadrul Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc și a finanțat amenajarea unui program after school în comuna Reci, oferind copiilor din comunitate acces la educație modernă și de calitate.
Despre HS Timber Group
HS Timber Group este una dintre companiile de top din industria de prelucrare a lemnului, la nivel mondial. Compania are peste 2.700 de angajaţi care lucrează în șapte unități de producție din Germania, Finlanda, Lituania, Argentina și România și deservește clienți comerciali şi industriali în peste 80 de ţări din întreaga lume.
În România, HS Timber Group are peste 1.500 de angajați în fabricile din Comănești (Bacău), Reci (Covasna) și Rădăuți (Suceava). În 2024, compania a contribuit la bugetul de stat al României cu circa 100 de milioane de lei.
-
Politică8 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică11 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman
-
Politică11 luni înainte
Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, cere demiterea imediată a inspectorului general adjunct bătăuș din Turnu Măgurele
-
Business11 luni înainte
Daniel Constantin propune ITI Giurgiu-Teleorman #TeleormanMeritaMaiMult