Business

Industria jocurilor video, tot mai impunătoare în ultimii ani

Publicat cu

pe

Industria jocurilor video din România cunoaște o perioadă înfloritoare. Datorită contribuției masive a cetățenilor români, piața de dezvoltare a crescut constant în ultimii cinci ani iar studiourile de videogaming din țară sunt antrenate în proiecte noi pentru anul 2020.

Evoluția financiară a jocurilor video din România conform datelor furnizate de către RGDA

Atractivitatea acestei industrii de divertisment a dus la creionarea unor proiecte cât mai diverse și la dublarea numărului de producători. Astfel, în anul 2018 Asociația dezvoltatorilor de jocuri din România (RGDA) anunță că veniturile erau de 188 milioane de dolari, ceea ce însemna o creștere de 19.2% față de anul 2017. Cu peste 100 studiouri active și peste 6000 de angajați, în anul 2019, România a reușit să ajungă în Top 10 țări din Europa de Est după profit.

Cum a ajuns țara noastră în Top 10 țări din Europa  de Est după profit?

Internetul de mare viteză a jucat un rol important în dezvoltarea industriei. În comparație cu alte țări, România se bucură de viteze foarte bune la internet iar acest lucru se datorează cablurilor de fibră optică. Acestea asigura o viteză de transfer și o lățime de bandă mai mare decât decât claburile clasice din cupru pe care le folosesc alte țări. Însă, acesta nu este singurul motiv pentru care țara noastră se descurcă fabulos la conceperea de jocuri video. Numărul mare persoane dornice să lucreze în această industrie și pregătirea adecvată în domeniu a influențat foarte mult dezvoltarea pieței de jocuri din ultimii ani. România are un număr bun de profesioniști care, în continuare, pot duce industria la nivelul următor în termen de francize populare sau de succes, venind cu propuneri inedite de proiecte.  Spre deosebire de industria IT locală care este puternic axată pe servicii, industria de jocuri este axată puternic pe produs iar acest lucru poate genera un număr mare de produse 100% originale.

 

Căror dezvoltatori li se datorează situația înfloritoare a gaming-ului din România?

Industria jocurilor video din România este bine pusă la punct. Majoritatea companiilor sunt implicate în activități complete de dezvoltare, de publicare sau de distribuție ale jocurilor. Un succes uriaș a fost înregistrat de jocul FIFA 2019, care a fost singurul joc din serie ce a implicat în dezvoltarea sa o echipă de români (EA România).

FIFA 2019

Acesta a ajuns pe locul 20 în topul celor mai bine vândute jocuri la nivel global. Însă FIFA2019 nu a fost singură surpriză. Far Cry 5, Asassin’s Creed Odyssey (Ubisoft România) ce au fost dezvoltate în România au fost și ele apreciate la nivel global, ajungând în top.

Asassin’s Creed Odyssey

Tot în categoria surprizelor s-a încadrat și faptul că pentru prima dată, jocurile pe mobil au adus cele mai multe venituri. RGDA aprecia că 60% dintre jocurile dezvoltate în România au că platforma telefonul mobil, în timp ce numai 36% sunt concepute pentru a fi utilizate pe platforme multiple. De aceea, unul dintre planurile pentru 2020 este acela de a dezvoltă cât mai multe jocuri pe platforme multiple. Marea provocare este constituită, însă, de folosirea noilor tehnologii precum Virtual Reality. Astfel, până la finele acestui an, studiourile din București, Cluj Napoca și Timișoara își propun să dezvolte jocuri compatibile cu aceste tehnologii.

Succesul jocurilor create în România

De-a lungul timpului, studiourile de videogaming au încercat să conceapă jocuri ce aveau la baza un substrat istoric. Un exemplu este  Black The Fall, o distopie amplasată într-un univers comunist. Văzut de Mass Media că “o capodoperă românească”, jocul indie creat de studioul independent Sand Sailor a dobândit notorietate internațională. Acesta a obținut atât premii cât și nominalizări în cadrul Gamescom, potrivit platfomei globale de distribuție digitală a jocurilor video dezvoltată de Valve Corporation, Steam.

Black The Fall

Black The Fall este povestea unui mașinist care se gândește să scape dintr-un mediu apăsător, în care este controlat în totalitate. Gândit că un puzzle, jocul prezintă mai multe nivele, primele fiind ușoare precum în jocul Super Mario. Treptat, gradul de dificultate începe să crească iar în unele runde pot fi remarcate personaje cheie din trecutul comunist al României. Referințele sunt plasate cât se poate de discret și inteligent. Jocul este conceput pentru Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One, Linux.

Însă Black the Fall nu este singurul joc indie de pe piață românească ce a avut succes. Jocul Door Kickers al românilor de la KillHouse Games a primit aprecieri de la presă din străinătate.

Door Kickers

Realizat sub deviza “un joc care să mulțumească atât pe cel care-l joacă cât și pe cel care-l dezvoltă”, Door Kickers oferă o experiență tactică asemănătoare celei pe care o oferea în trecut jocul SWAT 4 al americanilor de la Irrational Games. Acesta intră în categoria indie RTS (Real Time Strategy) și prezintă mai multe tipuri de misiuni și obiective, printre care uciderea tuturor inamicilor, salvarea ostaticilor sau capturarea unui răufăcător. Gradul de dificultate al acestor misiuni și obiective este unul mediu.

Door Kickers este creat pentru Android, Microsoft Windows, iOS, Linux.

Pentru Nintendo Switch a fost conceput jocul Brawlout, un indie  în care 2, sau mai mulți jucători lupta unul împotriva celuilalt. Apreciat la nivel internațional, jocul a fost premiat la categoria “Cel mai bun joc de lupta” de către Academia Națională a comentatorilor de jocuri video (NAVGTR).

Brawlout

O luptă se da însă și între România și țările din Europa de Est care încep să se axeze tot mai mult pe dezvoltarea jocurilor video

În ultimul timp, tot mai multe țări din Europa de Est s-au dedicat industriei de videogaming, devenind tot mai atractive în ochii investitorilor strategici și de capital. Un exemplu este cel al Ucrainei, considerată un bazin imens de resurse tehnologice și forță de muncă calificată. Conform raportului RGDA, în anii trecuți Ucraina numără 20.0000 de ingineri software  implicați pe deplin în dezvoltarea jocurilor și 5 companii de jocuri globale. Pentru a putea face față competiției, țară noastră trebuie să își stabilească niște conexiuni de lungă durata în domeniul afacerilor cu rețelele internaționale care sunt cruciale pentru asigurarea succesului unui produs pe plan global.

 

 

 

 

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version