Politică

Indicele Robor la trei luni creşte în fiecare zi. Românii plătesc rate tot mai mari

Publicat cu

pe

Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează ratele bancare cu scadenţă la trei luni, a depăşit ieri nivelul ratei dobânzii de politică monetară, la care Banca Centrală împrumută băncile comerciale. Indicatorul a urcat la 2,28%, nivel atins ultima dată în urmă cu trei ani şi jumătate. Nu a mai fost atât din toamna lui 2014. Iar experţii cred că această creştere va continua. Analiştii financiari se aşteaptă ca indicele la trei luni să ajungă la 3%, în următoarele 12 luni. Românii cărora zilele acestea li se actualizează dobânda trebuie să se aştepte la un plus de circa 45 lei la rată.

La începutul lunii februarie, pe fondul presiunilor inflaţioniste, Banca Naţională a României (BNR) a decis să majoreze pentru a doua oară în acest an rata dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an de la 2% pe an, revenind la nivelul practicat în urmă cu trei ani. Creşterea dobânzii ROBOR din ultima perioadă este un efect al acestei decizii. Mişcarea BNR a venit ca urmare a inflaţiei în continuă creştere.

Cei mai afectaţi de creşterea ROBOR sunt românii care s-au împrumutat la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Însă şi cei care au au luat credite de nevoi personale vor plăti rate mai mari.

Revista Capital a calculat efectele majorării dobânzilor din ultimele zile luând ca reper un împrumut „Prima Casă”, pe 30 de ani, în valoare de 265.200 de lei (echivalentul a 57.000 de euro), valoarea maximă admisă pentru achiziţia de apartamente vechi. Cei aproximativ 200.000 de români care beneficiază în prezent de garanţia statului ştiu că ratele lor se actualizează o dată la trei luni în funcţie de dobânda ROBOR la trei luni.

Românii care au ghinionul ca zilele acestea să aştepte actualizarea dobânzii trebuie să ştie că, în ultimele trei luni, indicatorul ROBOR s-a majorat cu 15,1%. Asta înseamnă un plus de circa 45 de lei la rata lunară.

Organizaţia profesională CFA România, a analiştilor financiari, anticipează că rata medie a ROBOR cu scadența de trei luni va ajunge la 3,02 peste 12 luni. Faţă de nivelul actual, ar însemna un plus de 115 lei la rată.

Dacă ne raportăm, însă, la valoarea minimă atinsă de ROBOR în octombrie anul trecut, adică 0,68%, diferenţa de bani faţă de rata actuală este de circa 240 de lei.

Calculele sunt valabile dacă debitorul se află în prima etapă de plată a împrumutului, când dobânda cântăreşte cel mai mult în rata lunară şi este valabil pentru toţi beneficiarii Prima Casă, deoarece creditele lor în lei au o vechime de numai patru ani. 

Principalul factor care a dus la creşterea ROBOR este inflaţia, spun analiştii economici. Tot ei atrag atenţia că, în condiţiile în care tăvălugul scumpirilor va continua, şi indicele robor îşi va păstra trendul ascendent.

„Ştim că avem o inflație mare în acest moment şi automat acest ROBOR se duce către inflaţie. Îl vedem în continuare în creştere. Încă nu are o valoare suficient de mare să ne sperie, dar direcţia e clară. Creşterea e constantă”, spune Dragoș Nichifor, consultant fiscal, citat de Digi24.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că nu sunt motive de îngrijorare: inflaţia nu are de ce să mai crească.

„Partea de creșteri salariale sau de venituri, lucrul ăsta s-a încheiat, este unul dintre motivele care pe partea de inflație a contribuit și el la…, dar este o chestiune care trebuia făcută și ne-am asumat cu toții că trebuie făcută”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor.4

Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. La întâlnire vor participa guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi prim-viceguvernatorul instituţiei, Florin Georgescu.
Întâlnirea va avea loc miercuri, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version