Lifestyle

Gura Teghii

Publicat cu

pe

La poalele muntelui Penteleu se aștern încă din secolul al 17-lea unele dintre cele mai frumoase sate montane. Comuna Gura Teghii, cea mai întinsă comună din județul Buzău, cuprinde toate aceste sate intr-un joc al istoriei și tradiției, fiind o oază de liniște pentru orice om dornic să-i treacă pragul. Acest loc bine ascuns  în Curbura Carpaților oferă vizitatorilor săi peisaje montane care  taie respirația, frânturi de tradiție păstrate de sute de ani dar și liniștea atât de mult dorită.

Încă din 1856 a fost descoperit potențialul turistic al zonei. Astăzi, de la rafting, festivaluri și drumeții și până la ateliere de creație și mâncare, Gură Teghii este locul perfect pentru orice vacanță.

În perioada comunismului, Gura Teghii era una dintre destinațiile de vânătoare preferate de Nicolae Ceaușescu, acesta optand chiar pentru construirea unei cabane de vânătoare unde își invita prietenii. De-a lungul timpului multe persoane care au călcat meleagurile acestea au fost atât de impresionate încât au scris cărți și melodii care să surprindă frumusețea zonei. Chiar și astăzi se practică partidele de vânătoare la Gură Teghii la care participă oameni din toate colțurile lumii. Zona este într-o continuă dezvoltare turistică însă cabanele de vânătoare sunt printre preferatele turiștilor fiind situate în cele mai frumoase păduri.

Tradițiile și obiceiurile sunt transmise de zeci de ani din generație în generație pentru a se păstra farmecul zonei. Turismul nu insa este doar ceva actual la Gura Teghii. In 1856, boieri din zonă au ridicat primul han care era destinat turiștilor dornici de încercarea celei mai sulfuroase ape din acea perioada. Oamenii veneau pentru vindecarea bolilor, hanul fiind pomenit și în literatură. În acea perioadă, turiștii veneau la Gura Teghii și pentru îmbăierea cu zer. Bătrânii spun că zerul catifelează pielea și reduce stresul, localnicii profitând de aceste beneficii. Și astăzi întâlnim câteva persoane care practică îmbăierea cu zer la Gura Teghii, satul Varlaam fiind chiar supranumit “capitala terapiei cu zer”.

Cabanele și pensiunile sunt cele mai căutate pentru grupurile mari dar exista posibilități și pentru grupuri restrânse. Majoritatea oferă săli mari pentru evenimente dar și multe camere intr-un decor de poveste. Pensiunile sunt in plină dezvoltare și cea mai căutată in acest moment este Ferma de sub Penteleu. Inițiatorii și-au propus sa reproducă vacanțele petrecute la bunici ferma fiind “populată cu o mulțime de animale, de la capre, oi, vaci, iepuri până la gâște, rațe și găini”. Aici se desfășoară multe activități și ateliere creative pentru copii dar și Adulți.

Râurile gemene Bâsca Mică și Bâsca Mare se îmbină și dau naștere râului Buzău, cel mai căutat de pasionații de rafting. În ultimii ani, raftingul a ajuns o activitate obișnuită la Gură Teghii, desfășurându-se aici Rafting Euro Cup 2019. O tură pe răul Buzău este dedicată oricărei persoane iubitoare de aventură. Timp de 3 anotimpuri se practica raftingul pe raul Buzău. Turele organizate de un club de rafting din apropiere pun la dispoziție echipamente, bărci profesionale și chid, cu posibilitatea de a oferi și cazare pentru grupuri. In fiecare zi zeci de persoane pot face ture de rafting intr-un mediu plăcut și antrenant. Organizatorii sunt profesioniști și sunt atestați de Federația Internațională de rafting, aceștia participând și la concursuri.

O drumeție prin pădure sau o tură cu atv-urile prin munții Buzăului sunt binevenite în orice perioda a anului. De la Gura Teghii se poate ajunge foarte repede la lacul Siriu sau lacul Vulturilor cu mașină sau atv-ul. Activitățile outdoor sunt preferate de persoanele care ajung la Gură Teghii. Lacul Siriu situat la doar 20 de km de Gura Teghii are unul dintre cele mai spectaculoase baraje hidroenergetice fiind  al doilea cel mai mare baraj de anrocamente din România.

Un alt eveniment important este Vadoo Chill Fest, un festival de muzica jazz, blues, funk, alternative și electro. De 4 ani, organizatorii festivalului aduc unii dintre cei mai căutați artiști la Gura Teghii și pun la cale unul dintre cele mai pitorești evenimente. Festivalul a fost pus la cale după ce organizatorii au foat impresionați de frumusetea zonei. “Să ajungi in satul Vadu Oii din comuna Gura Teghii nu e greu, însă e mai puțin ușor sa te întorci. Asta pentru ca vei fi vrăjit, ca noi toți, de natura, oameni buni și povesti din alte vremuri.”

Dacă ajungi aici în ultima duminică din mai, vei fi surprins de sutele de oameni care se aduna la Gura Teghii de jumătate de secol pentru a participa la festivalul “Pe urme de baladă”. Acest festival este cea mai veche manifestare de acest gen din Buzău și  suprinde obiceiuri muntenești care datează de sute de ani. Localnicii și turiștii se adună la poalele muntelui Penteleu pentru a afla legenda haiducului Gheorghelaș și a faptelor de vitejie ale acestuia. Cel mai important moment al festivalului este punerea in șcena a unui pasaj din legenda. În timp ce grupuri de copii cântă balada lui Gheorghelaș, haiduci pe cai străbat dealurile din jur dând  viață personajelor din baladă.

O altă legendă spusă de oamenii zonei este despre Carol I care a dorit să-și construiască reședința de vară la Gura Teghii, însă în timpul unei vizite a căzut de pe cal și considerând că este un semn rău a decis construirea Castelului Peleș la Sinaia.

La doar 180 de km de București, comuna Gura Teghii este pregătită să-și dezvăluie frumusețile oricărei persoană dornică de aventură. Este considerată destinația perfectă de vacanță în orice perioadă a anului. În perioada iernii, turiștii  urcă la Comandau unde se pot bucura de pârtie, trasee cu sania trasă de cai sau urcări cu snowmobilul. Peisajele de iarnă de la Gura Teghii sunt asemănătoare stratiunilor turistice cunoscute însă mult mai accesibile. Pensiunile din zonă au dezvoltat activități pentru fiecare anotimp și pentru diferite categorii de vârstă. Astfel, tot aici vei găși ateliere de realizare a porturilor populare sau a diferitelor activități păstrate de sute de ani.

Pentru restaurante cu gust și primitoare trebuie doar să conduci câteva minute până la Nehoiu, cel mai apropiat oraș. Însă mâncărurile din zonă pe care le găsești la cabane și pensiuni sunt toate gătite cu ingrediente naturale, luate direct din grădinile oamenilor.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version