Politică

Grevă de avertisment, în Sănătate. Cum răspunde Guvernul

Publicat cu

pe

Categoriile de angajați din sistemul sanitar au început săptămâna cu o grevă de avertisment deoarece veniturile lor au scăzut din cauza noii legi a salarizării și in special a plafonării sporurilor la 30%.

Mai mulți angajați, din sistemul sanitar, precum asistente medicale, infirmiere, angajați din medicina de laborator, biologi, chimiști, brancardieri, personalul TESA (tehnic, economic și socio-administrativ) au întrerupt activitatea timp de două ore, pentru a-și exprima nemulțumirea de cum tratează guvernul, problema în sănătate. Deși lucrează in condiții grele, aceștia primesc salariul minim pe economie.

„Avem o problemă comună, pe care trebuie să o rezolvăm în favoarea angajaţilor , avem o lege a salarizării incompletă şi discriminatorie, care a generat o adevărată criză în Sănătate şi Asistenţă socială. Trebuie să-i determinăm pe cei aflaţi la putere să găsească soluţiile de rezolvare a ei, conform promisiunilor făcute în momentul în care au ajuns la conducere!” precizează sindicaliștii Sanitas.

Federaţia Sanitas cere Guvernului negocierea contractului colectiv de munca, precum și acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială.

Astăzi, doar o treime din angajați își vor continua activitatea.

Medicii sunt cei care nu iau cel mai probabil, parte la grevă, deoarece ei nu sunt afectați de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor. Aceștia reprezintă singura categorie din sistem avantajată de noua lege, pentru că salariile lor nu au scăzut, ci au crescut în cele mai multe cazuri, de la majorări cu câteva procente până la dublări de venituri.

La spitalele unde va fi grevă, este de așteptat ca angajații nemulțumiți să iasă în curțile unităților sanitare, la proteste.

În Capitală, greva de avertisment a fost organizată la toate spitalele de urgență – Universitar, Floreasca, Sf. Ioan, Pantelimon, Bagdasar, institute – Parhon, Paulescu, Matei Balș, Victor Babeș.

Potrivit hotnews.ro, în țară sunt așteptate întreruperea lucrului la spitalele de urgență (spitalele județene), precum și la spitalele cu specializări afectate de plafonarea sporurilor – oncologie, pneumologie etc.

În încercarea de a opri greva generală, o ultimă rundă de negocieri va avea loc pe data de 8 mai, între sindicaliștii din sănătate și Guvern, pentru a găsi soluţii la revendicările angajaţilor din sistemul sanitar.

Dacă nu le va fi rezolvată măcar o parte din problemă, reprezentanții Sanitas amenință cu grevă generală în sistemul de sănătate şi asistenţă socială, pe 11 mai.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version