Politică

Geoană: Rusia, extrem de agresivă, nu se va domoli până când nu va lua cel puțin Mariupol

Publicat cu

pe

Senatorul Mircea Geoană a declarat joi, într-un interviu pentru RFI, referitor la criza din Ucraina, că Rusia este o țară “extrem de agresivă”, care “nu se va domoli” până nu va controla orașul Mariupol, care îi va permite să administreze peninsula Crimeea.

Rugat să comenteze știrea potrivit căreia există negocieri pentru furnizarea de armament Ucrainei, Geoană a răspuns: Aș face un pas în spate și m-as uita la contextul mai integrat al situației din Ucraina. Sunt două probleme simultane la care trebuie să găsim răspunsuri. Rusia este extrem de agresivă și sunt convins că această țară nu se va domoli până când nu va lua cel puțin Mariupol. Este zona care îi va permite Rusiei să-și administreze Crimeea. Pe de-o parte avem o problema cu Ucraina care are o armată si structuri de apărare care sunt foarte vulnarabile, iar până acum linia a fost de asistență non-letală, deci de furnizare de antrenament, de echipamente, dar nu din zona care să permită o escaladare a înarmării în Ucraina. A doua problemă, unde Europa are un cuvânt mai important de spus decât America, este problema situației economice și financiare a Ucrainei. Trebuie să înțelegem că o țară care a pierdut anul trecut 70% din valoarea mondei naționale, o țară care are o contracție economică de 7%, căreia i s-a imputat plămânul său economic, zona Donbasului care este baza industrială și de resurse naturale a Ucrainei, atunci cred că România, prin vocea cea mai autorizată, cea a președintelui României, când spune că credem că este cea mai bună idee să incepem să înarmăm Ucraina pentru că este un risc de escaladare real”.

El a adăugat că Europa și SUA susțin că este nevoie de un plan de asistență pentru Ucraina, menționând că FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială au deja un pachet de 40 de milioane de euro.

Este una a spune din perspecivă europeană că este riscant și provocator să înarmăm Ucraina, haideță si faem pentru Ucraina un pachet de asistență financiară și economică Irlandei, României, Ungariei, Greciei, să tratăm Ucraina fără ca aceasta să fie un stat UE, ca și cum ar fi parte a familiei noastre pentru că avem instrumente la nivel european. Cred că putem găsi formă inclusiv condiționată de anumite progrese pentru lupta împotiva corupției la Kiev astfel încât să nu lăsăm Ucraina să se prăbușească pentru că în momentul de față nici asistență militară și nici economică nu le oferim, care să le permită să supraviețuiască. Întrebarea este, nu avem cumva un interes și noi ca Ucraina să reziste? Nu cumva din perspectiva României este vital ca Rusia să nu revină la granițele noastre? Cred că aici România, Polonia și tțările care simt că au un rist de securitate mai acut din punct de vedere al geografiei și istoriei față de alte țări din UE, să putem cobalora cu Berlinul, Bruxellesul și Washingtonul încercând să găsim un echilibru între dimensiunea de securitate și dimensiunea economică și financiară”, a completat Geoană.

Întrebat dacă sancțiunile economice adoptate împotriva Rusiei sunt suficiente, el a răspuns: “Cea mai mare presiune este căderea prețului la barilul de petrol care a făcut să se prăbușească rețeta de încasări pentru bugetul Federației Ruse. Reprezintă cea mai mare lovitură pentru economia rusească. Răspunsul meu este că dacă Rusia nu respectă înțelegerile de la Minsk încheiate a doua oară acum câteva sătpămâni, iar Mariupol va fi ținta directă sau indirectă a agresivității federației Ruse, va trebui să mergem la următoarea etapă a aplicătii de sacțiuni. Nu face nimănui plăcere să aplice sancțiuni. Populațiile suferă și nu liderii. Ei au suficient de multe miliarde de euro și de viață îndestulată, dar până la urmă reprezintă un cost, iar dacă nu este un cost militar, financiar, tehnologic, trebuie să fie resimțit pentru că încurajăm practic o lume în care regula numită drept internațional nu mai este respectată. Este legea junglei, legea celui mare care îl înghite pe cel mic, iar acesta este începutul unui haos la nivel internațional pe care Europa, SUA și România nu avem voie să îl lăsăm să se întâmple”.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version