Politică

Felix Bănilă a reacționat, după ce mai mulți procurori au cerut să nu fie numit procuror-șef al DIICOT

Publicat cu

pe

Procurorul Felix Bănilă a reacționat, după ce mai mulți procurori i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu îl numească la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

 

Felix Bănilă a dat un răspuns public, după ce mai mulți procurori ai DIICOT, au decis în Adunarea Generală, să îi trimită președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi cere să respingă propunerea ministrului justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT.

Bănilă a spus că nu poate comenta solicitarea procurorilor DIICOT de a-i fi respinsă numirea la conducerea Direcţiei, declarând că aşteaptă decizia preşedintelui şi că nu poate face speculaţii.

„Nu e deontologic să comentez, eu sunt în acest moment doar o propunere. Legea este foarte clară referitor la paşii care trebuie urmaţi. Aştept decizia Preşedintelui României, nu pot să fac speculaţii”, a precizat procurorul Felix Bănilă pentru Ziarul de Bacău.

Procurorii DIICOT nu îl vor la conducere pe Felix Bănilă întrucât prestația acestuia la interviul dat în fața Secţiei pentru procurori a CSM, pe 5 iunie 2018, a fost una slabă, dar și din cauza votului strâns, de 4-3 pentru candidat, dintre care unul al ministrului justiției, Tudorel Toader. Aceștia mai atrag atenția asupra faptului că Felix Bănilă nu a putut răspunde unei întrebări referitoare la Moneyval (organismul Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului) sau Greta (organismul Consiliului Europei pentru combaterea traficului de fiinţe umane).

„Procurorii mai spun că şeful DIICOT trebuie să fie un om putemic, nu unul pe placul tuturor, care să aibă curajul să se împotrivească dacă se fac presiuni asupra lor. Procurorii DIICOT îi transmit preşedintelui că statul de drept nu are durata de viaţă a mandatului unui ministru numit politic şi că s-au obişnuit să lucreze într-un stat de drept garantat, de 11 ani de când România face parte din Uniunea Europeană”, potrivit G4Media.ro

Potrivit legii, procurorul-şef al DIICOT este numit, la propunerea ministrului justiției, de preşedintele României, cu avizul CSM. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil propunerii ministrului justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 11 iunie, Tudorel Toader, ministrul justiției, a anunţat că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT. 

Contracandidatul lui Felix Bănilă la concursul pentru ocuparea postului de procuror-şef al DIICOT a fost actualul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version