Politică

Eugen Teodorovici – „Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanţi”

Publicat cu

pe

 

Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, a declarat, joi, că în planurile de viitor se află scoaterea accizei la carburant, susținând că nu este adeptul taxelor și impozitelor numeroase și că „orice român normal la cap ar trebui să aibă pe agenda sa această posibilă măsură”.

 

„Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanţi. Eu personal, mi-aş dori foarte mult. În cazul în care s-ar scoate, efectul s-ar duce către populaţie. Dacă reducerea respectivă nu se duce la pompă, ci în buzunarul unor companii, nu am făcut nimic”, a spus Teodorovici.

„Orice român normal la cap, nu numai că este de Finanţe trebuie să aibă pe agenda sa această posibilă măsură în vedere. Nu sunt adeptul unor taxe, impozite. Am zis mereu că trebuie să reducem numărul acestora, cunatumul lor”, a afirmat joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Despre o posibilă măsură de plafonare a preţurilor la carburanţi, la fel cum se doreşte pentru gaze, plafonare a preţului acestora până la 55 lei/Mw, ministrul finanțelor a afirmat că „Zonele sunt diferite. Cele două companii şi-au asumat nişte investiţii pe care nu le-a realizat. Aici poate fi vorba de o plafonare când scoţi TVA. Eu, personal, mi-aş dori foarte mult, dar trebuie să te gândeşti că atucni când s-ar scoate, efectele ar fi la consumator, la pompă”.

Majorarea accizelor la carburanți în două etape – de la 15 septembrie 2017 şi 1 octombrie 2017 – a fost decisă de Guvernul PSD-ALDE în şedinţa din 30 august 2017.

Teodorovici a anunţat că la cea de-a treia ședință de joi a cabinetului Dăncilă, va fi o primă lectură a proiectul de hotărâre privind stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021 să fie de 55 lei/Mwh. Teodorovici a adăugat că proiectul nu va fi adoptat în şedinţa de joi a Executivului, potrivit Mediafax

Despre posibile modificări ale Legii concurenței și a energiei prin acest proiect, Teodorovici a spus că „Sunt câteva prevederi în proiectul de hotărâre care face referiri la cele două legi”.

Din cauza supra-accizei la carburanți, combinată cu creșterea cotației petrolului, benzina și motorina s-au tot scumpit în ultima perioada. Spre exemplu, în mai 2018 comparativ cu toamna anului trecut, preţul unui litru de benzină era cu aproximativ un leu mai mare. În toamna lui 2017, benzina şi motorina puteau fi cumpărate cu aproximativ 4 lei şi 60 de bani pe litru. În mai 2018, la pompă, prețul unui litru de benzină era de 5 lei și 69 de bani, iar prețul unui litru de motorină este de 5 lei și 82 de bani, potrivit Digi24

 

Sursă foto: Facebook/EugenTeodorovici

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version