Politică

Datoriile României se vor majora în următorii doi ani. Nu vom mai avea creștere economică

Publicat cu

pe

Comisa Europeană avertizează că deficitul bugetar şi datoria publică a României se vor majora în 2018 şi 2019, în timp ce creşterea economică va încetini. 

Creşterea PIB-ului real a continuat şi în 2017, determinată de creşterea consumului privat, impulsionat la rândul său de o politică fiscală expansionistă, estimându-se că avansul PIB-ului real va încetini în 2018, ajungând la 3,9% în 2019, a informat Comisia Europeană. Potrivit acesteia, deficitul bugetar va creşte din cauza majorărilor salariilor bugetarilor. 

„Se estimează că creşterea PIB-ului real va încetini în 2018, dar va rămâne robustă”, a anunţat joi Comisia Europeană, estimând o creştere de 4,5% în 2018 şi de 3,9% în 2019.   În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că va atinge 4,2% în 2018 şi 3,4% în 2019, în timp ce datoria publică va creşte la 35,3% din PIB în acest an şi la 36,4% în 2019.   „Piaţa muncii se aşteaptă să rămână rigidă pe parcursul orizontului de prognoză. Inflaţia a crescut la sfârşitul anului 2017 şi prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va creşte  semnificativ, în mare parte din cauza majorărilor salariale din sectorul public”, a estimat Comisia Europeană în cadrul previziunilor economice de primăvară, publicate de Comisia Europeană joi, 3 mai.

„Europa se bucură în continuare de o creştere economică solidă, care a ajutat la reducerea şomajului la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Investiţiile sunt în creştere, finanţele publice se îmbunătăţesc, iar deficitul public din zona euro urmează să scadă la doar 0,7% din PIB în acest an. Cel mai mare risc pentru această perspectivă optimistă este protecţionismul, care nu trebuie să devină noua normă, deoarece nu ar face altceva decât să îi afecteze pe aceia dintre noi pe care trebuie să îi protejăm”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi. 

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version