Politică

Dacian Cioloș: România are restanțe mari pentru perioada financiară 2007-2013; vom încerca să le eliminăm

Publicat cu

pe

România mai are restanțe mari în ceea ce privește fondurile europene pentru perioada financiară 2007-2013 pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil, a declarat, marți, premierul desemnat Dacian Cioloș, în ședința plenului comun al Parlamentului în care solicită votul de încredere pentru noul Cabinet.

„În ceea ce privește fondurile europene, avem încă mari restanțe pentru perioada financiară 2007-2013, pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil. România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat. În același timp, tot în acest an va trebui să demarăm cât mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale și investiții acordat României pentru perioada 2014-2020. În acest context, o provocare majoră va fi îndeplinirea condiționalităților negociate de România în acordul de parteneriat cu UE. Mă refer aici la cadastru, la achizițiile publice, reforma administrației publice și reforma în domeniul sănătății”, a spus Cioloș, citat de Agerpres.

El a evidențiat „expertiza europeană” adusă de Guvernul propus, susținând că ea se va manifesta mai ales în simplificarea și creșterea absorbției fondurilor europene.

Cioloș a vorbit totodată despre eliminarea cheltuielilor „neproductive și ineficiente”, cu precădere în cazul „anumitor întreprinderi autonome de stat”.

Premierul desemnat a subliniat importanța unui „sistem de sănătate funcțional”, a unui „sistem de educație solid”, a toleranței și culturii în cadrul societății. În acest sens, el a spus că Guvernul dorește redefinirea rolului și statutului personalului medical și reducerea migrației acestuia în străinătate.

„În educație, vom muta accentul de la transmiterea de informație spre crearea de competențe pentru viață și reducerea sarcinilor birocratice care apasă cadrele didactice”, a afirmat Dacian Cioloș.

El a precizat că Guvernul propus dorește să asigure transparență actului decizional și participarea tuturor celor interesați la formularea politicilor publice. Potrivit lui Cioloș, aceeași deschidere și transparență vor fi urmărite și în relația cu mediul politic.

„Parlamentul a fost și rămâne singura forță democratică de reprezentare a societății. Guvernul îi va rămâne un partener activ. Atât eu, cât și miniștrii Cabinetului meu vom răspunde tuturor solicitărilor dumneavoastră de consultare. Totodată, vom veni în mod pro-activ în fața dumneavoastră, pentru a ne asigura că măsurile de aplicare a programului acestui Guvern au în primul rând înțelegerea și — sperăm noi — și susținerea forului democratic al țării”, le-a transmis Dacian Cioloș parlamentarilor.

El a subliniat că independența Justiției și lupta împotriva corupției reprezintă un capitol important al proiectului de guvernare.

Cioloș a amintit că urmează un an în care se vor face numiri în posturile cheie din Justiție și Parchete. „Numirile vor fi ghidate doar de performanță profesională și de integritate”, a spus el.

Un alt element fundamental al Guvernului este susținerea în continuare a creșterii economice, punând accent pe importanța stabilității macroeconomice și a unui buget echilibrat, a completat premierul desemnat. Potrivit acestuia, România a făcut deja eforturi majore pentru a reveni la creșterea economică durabilă în perioada post-criză.

„Aceste eforturi nu trebuie să fie în zadar. Vom susține relansarea durabilă a creșterii economice și stabilitatea finanțelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investiții”, a adăugat Cioloș.

El a menționat că proiectul de guvernare a fost pregătit în doar câteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică prealabilă, așa cum se întâmplă în cazul partidelor politice.

„De aceea, măsurile introduse în proiectul nostru nu sunt exhaustive. Rămânem deschiși însă la idei noi și le vom căuta activ în perioada următoare, inclusiv în contact cu dumneavoastră. Intenționez de altfel să revenim către dumneavoastră până la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atât măsurile deja introduse în program, cât și idei noi, sub forma unor planuri de măsuri pe fiecare domeniu prioritar, în parte. Acest exercițiu devine cu atât mai necesar prin prisma corelării cu definitivarea bugetului pentru anul 2016”, a explicat Cioloș.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version