Politică

Cum a ajuns România să aibă cea mai mare inflație din UE

Publicat cu

pe

Datele publicate miercuri de Eurostat arată că România a avut în martie cea mai mare inflaţie din UE măsurată ca indice armonizat al preţurilor de consum (IAPC), de 4%. Media inflaţiei IAPC a fost în UE, în martie, de 1,5%.

Inflaţia anuală în România măsurată IPC (indicele preţurilor de consum) a fost de 5%. Metoda IAPC permite comparaţii între ţări şi, potrivit acesteia, România a avut în martie cea mai mare inflaţie din Uniune.

Este de aşteptat ca majorarea inflaţiei să conducă la majorarea dobânzilor la lei şi la deteriorarea cursului de schimb. Deocamdată, cursul şi Robor sunt stabile pentru că piaţa este foarte lichidă. Prin urmare, deocamdată, cei care simt efectul inflaţiei – dincolo de efectul general asupra consumatorilor – sunt cei care îşi ţin banii în bănci şi care primesc dobânzi cu 3-4 puncte sub rata inflaţiei.

În şedinţa din 4 aprilie, BNR a menţinut nemodificată, la 2,25%, rata dobânzii de politică monetară, dar, dacă inflaţia se va menţine sus, este de aşteptat majorarea acestei dobânzi, ceea ce ar trebui să conducă la majorarea dobânzilor percepute de băncile comerciale, prin urmare la temperarea consumului şi, pe cale de consecinţă, a creşterilor de preţuri. Deocamdată – graţie lichidităţii suficiente – Robor este sub dobânda cheie a BNR.

„Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (aprilie 2017 – martie 2018) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2016 – martie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,9%”, notează INS. 

În luna februarie a acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Sursa: Agerpres

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version