Politică

Cioloș: Regret rezultatul referendumului din Marea Britanie

Publicat cu

pe

Premierul Dacian Cioloș spune că a luat notă cu regret de rezultatul referendumului din Marea Britanie, însă precizează că respectă decizia poporului britanic, transmite Agerpres.

„Am luat notă, sigur, cu regret de rezultatul referendumul derulat în Marea Britanie, însă e o opțiune a cetățenilor britanici pe care o respectăm. În acest context, vreau să vă spun că mesajul care a reieșit și din discuția pe care am avut-o cu dl președinte, cu guvernatorul BNR și cu liderii politici (…) este că România dorește să își continue drumul european, calea europeană și să fie un actor proactiv al procesului de evoluție al UE, care, cu siguranță, se va înregistra după această decizie a Marii Britanie”, a declarat Cioloș, vineri, la Palatul Victoria.

El a adăugat că, dintr-o primă analiză, s-a constatat că impactul imediat asupra economiei românești nu va fi unul semnificativ, același lucru fiind valabil și pentru cetățenii români care trăiesc și lucrează în Marea Britanie.

„Din prima analiză pe care am făcut-o, nu va exista un impact economic imediat semnificativ asupra economiei României în urma acestei decizii. Vom continua să urmărim evoluția lucrurilor, vom continua să urmărim analizele, va exista cu siguranță un impact și va exista o evoluție și a situației din România și din economie, așa cum, cu siguranță, se va întâmpla și la nivel european și internațional. Dar mesajul principal este că din punct de vedere economic, dată fiind situația în care ne aflăm în momentul de față, (…) nu ne așteptăm la un impact semnificativ pe termen scurt. Un alt mesaj pe care vreau să îl transmit mai ales cetățenilor români care locuiesc și lucrează în Marea Britanie: nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur și a obligațiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetățeni români, deci de cetățeni europeni”, a precizat prim-ministrul.

Cioloș a explicat că punerea în aplicare a deciziei referendumului din Marea Britanie va dura minimum doi ani, timp în care se vor derula negocieri la care România va participa activ.

„Vom avea nevoie, conform primei analize pe care au făcut-o și instituțiile europene, de minim doi ani de zile pentru a negocia cadrul și condițiile ieșirii Marii Britanii din UE, în măsura în care autoritățile din Marea Britanie vor formaliza această decizie a referendumului printr-o solicitare formală pe care vor trebui să o facă instituțiilor europene. Etapele următoare presupun această solicitare formală (…) după care vor începe negocierile dintre instituțiile europene și Marea Britanie, și România va participa activ la aceste negocieri pentru a ne asigura că (…) acest lucru se va face și în condiții cât mai bune pentru a ține cont și de așteptările noastre. Acest proces va fi unul care va dura și care ne va permite să ne exprimăm punctele de vedere”, a adăugat premierul Dacian Cioloș.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version