Politică

Celulele stem embrionare umane ar putea fi rezultatul influenței unui virus străvechi

Publicat cu

pe

Celulele stem embrionare, responsabile de producerea fiecărui tip de celule și țesuturi specializate ale organismului uman, ar fi dobândit această capacitate de la un vechi virus care odată ce a infectat organismul strămoșilor noștri s-a copiat în ADN-ul acestora și apoi s-a transmis de-a lungul generațiilor, conform unui nou studiu publicat de revista The Verge, potrivit Agerpres.

Conform National Geographic, această descoperire poate conduce la obținerea unor tratamente mai eficiente împotriva diabetului, a sclerozei multiple și a maladiei Parkinson, printre altele.

Noul studiu, publicat în ultimul număr al revistei Nature Structural & Molecular Biology, oferă informații despre caracterul pluripotent al celulelor stem — abilitatea lor de a se specializa în orice alt tip de celulă sau țesut din organismul uman. Autorii studiului susțin că un virus străvechi, din subfamilia retrovirusurilor umane endogene H sau HERV-H, a jucat un rol esențial în dobândirea acestui caracter pluripotent.

Organismele retrovirale acționează prin inserarea propriului ADN în celula gazdă, care apoi produce copii ale retrovirusului. Atunci când retrovirusurile infectează, spre exemplu, sperma sau ovulele, acest ADN viral poate fi transmis urmașilor. Aproximativ 8% din ADN-ul uman ar fi moștenit de la astfel de corpuri retrovirale endogene.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au inoculat în organisme virale din subfamilia HERV-H fragmente de ARN pentru a le incapacita. În urma acestui experiment, ei au observat că celulele gazdă nu mai produceau o serie de proteine asociate pluripotenței.

National Geographic notează că animalele non-primate au dezvoltat forme de pluripotență fără acțiunea virusurilor HERV-H. Concluziile studiului sugerează însă că, în cazuri rare, organismele pot recruta ADN de proveniență virală pentru a evolua mai eficient.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version