Politică

CCR: Legea descentralizării, neconstituțională

Publicat cu

pe

Legea descentralizării este neconstituțională pentru că nu respectă Legea cadru a descentralizării nr.195/2006, care prevede realizarea de măsuri pregătitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost și sisteme de indicatori de monitorizare, se arată în motivarea Curții Constituționale a României (CCR), informează Agerpres.

Pe parcursul a 106 pagini, CCR explică de ce a declarat pe 10 ianuarie 2014 ca fiind neconstituțională Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și a unor măsuri de reformă privind administrația publică.

Această lege a fost adoptată în urma angajării răspunderii Guvernului în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședința comună din data de 19 noiembrie 2013, fiind contestată la CCR de 70 de deputați PDL și PP-DD.

CCR susține că adoptarea Legii descentralizării a fost adoptată cu nerespectarea Legii-cadru nr.195/2006, „ceea ce se constituie într-o încălcare a dispozițiilor art.1 alin. (5) din Constituție referitoare la obligația de respectare a legilor„.

De asemenea, art. 9 din Legea-cadru nr.195/2006 prevede elaborarea unor standarde de cost pentru finanțarea serviciilor publice și de utilitate publică descentralizate și standarde de calitate aferente asigurării furnizării acestora de către autoritățile administrației publice locale.

Curtea reține, însă, ca în privința domeniilor descentralizate prin prezenta lege nu au fost elaborate astfel de standarde nici măcar la nivel estimativ; or, având în vedere importanță și complexitatea acestora, elaborarea standardelor era necesară să fie realizată anterior adoptării prezentei legi„, mai susțin judecătorii constituționali.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version