Politică

 CCR discută, marţi, sesizarea PMP şi PNL vizând modificarea Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali

Publicat cu

pe

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, marţi, sesizarea PMP ,PNL şi USR precum şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

CCR discută, marţi, sesizarea formulată de parlamentari ai PMP, PNL,USR şi deputaţi neafiliaţi asupra modificărilor Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali. Conform legii adoptate de Senat, mandatul primarilor, consilierilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene nu încetează în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleşi fuzionează cu o altă formaţiune politică.

Liderul PMP, Eugen Tomac, declara că actul normativ este nedemocratic şi anticonstituţional.

”Adoptarea unei legi care să le asigure mandatul primarilor, consilierilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene, chiar şi în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleşi fuzionează cu o altă formaţiune politică, este una abuzivă, inspirată din idiologia totalitară şi are o singură ţintă – PMP”, declara preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Eugen Tomac afirmă că PSD modifică legea în scopul recuperării consilierilor UNPR, deveniţi consilieri ai PMP după fuziune.

„Sunt convins că, prin această sesizare la CCR, se încheie şi povestea fuziunii între PMP şi UNPR. Cei din UNPR şi-au epuizat toate căile de atac, deşi în urmă cu doi ani am avut un Congres de fuziune adoptat în unanimitate. Mulţi dintre foştii lideri UNPR, văzând că nu şi-au îndeplinit obiectivele de a ajunge în Parlament prin PMP, au denunţat fuziunea, lucru care a creat dificultăţi în procesul de absorbţie a UNPR, iar ulterior au negociat cu cei din PSD că actuală majoritate să dea o lege cu dedicaţie împotriva PMP. A (..) unt convins că CCR nu se va compromite şi va judecă corect ceea ce am contestat noi, pentru că nu se poate modifică o voinţă a două partide printr-o lege dată cu scopul de a mai racola nişte aleşi locali. Pentru PSD este suficient că şi i-a luat înapoi pe foştii UNPR-işti din Parlament pe listele PMP, ceilalţi colegi trebuie să rămână acolo unde sunt, să continuie activitatea în cadrul PMP. (…) Se încalcă legea partidelor parlamentare, cât şi principiul democratic de asociere între partide. Atâta timp cât a existat o voinţă unanimă exprimată de două entităţi politice, nu poate veni statul şi spune că nu este în regulă ce am decis”, afirmă Eugen Tomac.

Şeful statului menţionează că Parlamentul trebuie să reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea preşedintelui României, precum şi pe cele care au legătură cu acestea, asigurându-se succesiunea logică a ideilor şi coerenţa reglementării.

„Se poate susţine că în realitate, în lipsa unei dezbateri specializate limitate la motivele de reexaminare, nu a fost supus la vot actul normativ reexaminat, ci a fost supus la vot, pentru a două oară, însuşi actul normativ a cărui reexaminare s-a solicitat, inclusiv textele ce nu au făcut obiectul cererii de reexaminare, cu consecinţa încălcării limitelor reexaminării”, afirmă Iohannis.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version