Lifestyle

BBC: cum să rămânem sănătoși la cap în vremea coronavirusului

Publicat cu

pe

Coronavirusul a afundat lumea în incertitudine, iar veștile constante despre pandemie pot fi necruțătoare. Toate acestea afectează sănătatea mintală a oamenilor, în special a celor care suferă de anxietate și de tulburare obsesiv-compulsivă, relatează BBC. Deci, cum ne putem proteja sănătatea mintală?

Preocuparea pentru știri este de înțeles, dar pentru mulți oameni aceasta poate duce la înrăutățirea problemelor de sănătate mintală existente.

Spațiul online a lăudat inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății de a transmite sfaturi cu privire la protejarea sănătății mintale în timpul pandemiei de coronavirus.

“Acesta este, de fapt, un sfat valoros, și cred că se aplică și pe Twitter.” spune  Scott Bryan care listează câteva recomandări:

  •  Evitați să urmăriți, priviți, ascultați știri care vă pot face să vă simțiți anxios;
  • Căutați informații în principal pentru a lua măsuri practice pentru a vă proteja  și pentru a-i proteja pe alții;
  • Căutați actualizări ale informațiilor la momente specifice.

Așa cum explică directorul executiv al organizației de caritate “Anxiety UK”, Nicky Lidbetter, teama de a nu deține controlul precum și frica de a nu putea tolera incertitudinea sunt caracteristici comune ale multor tulburări de anxietate. Deci, este de înțeles că mulți indivizi cu anxietate preexistentă se confruntă cu provocări în acest moment.

„O mare parte a anxietății este înrădăcinată în preocuparea de necunoscut și în așteptarea pentru ca un eveniment să se întâmple – coronavirus joacă un rol important în acest caz,” este de acord purtătorul de cuvânt al Asociației de Caritate pentru Sănătate Mintală “Mind”, Rosie Weatherley.

Deci, cum ne putem proteja sănătatea mintală?

Limitați-vă timpul petrecut citind sau ascultând știri și aveți grijă ce citiți!

Cititul în mod excesiv al știrilor despre coronavirus l-a adus în pragul atacurilor de panică pe Nick, tată de gemeni din Kent, care era deja diagnosticat cu anxietate.

„Când mă simt neliniștit, gândurile mele pot scăpa de sub control. Ajung să mă gândesc la ce este mai rău.”, spune el. Nick este îngrijorat atât pentru părinții lui cât și pentru alți oameni în vârstă pe care îi cunoaște.

„De obicei, când sufăr de problema asta, găsesc o modalitate de a mă distrage. Acum simt ca nu mai dețin controlul.” spune el.

Perioadele lungi de timp petrecute departe de site-urile de știri și de platformele de socializare au început să îl ajute în gestionarea problemelor de anxietate. El a găsit, de asemenea, sfaturi utile la liniile de asistență gratuite conduse de organizații pentru sănătate mintală, precum “Anxiety UK”:

  1. Limitați timpul pe care îl petreceți citind sau urmărind lucruri care nu va fac să va simți Poate chiar stabiliți o anumită oră la care să urmăriți știrile;
  2. Există o mulțime de știri false. Informați-vă folosind surse de încredere, cum ar fi site-urile guvernamentale și Serviciul Național de Sănătate (NHS); 

Pentru cineva care suferă de tulburare obsesiv- compulsivă situația actuală este cu adevărat alarmantă.

“Tulburărea obsesiv-compulsivă (OCD) este un tip de boală mintală care cauzează gânduri obsesive și comportamente compulsive.” (Serviciul de Sanatate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

“Oamenii care suferă de OCD pot avea diferite tipuri de obsesii iar teama de contaminare este una dintre cele mai importante. Acei indivizi  care au trecut prin tratament au fost învățați de către psihiatrii că mediul înconjurător și lumea nu reprezintă un loc de temut, așa cum considerau ei înainte. Situația de acum poate submina tratamentul primit, făcându-i pe acei oameni să considere că au avut întotdeauna dreptate, spune psihiatrul Andrew Iles.

Experții spun că spălarea mâinilor în mod frecvent ne va ajuta să ne protejăm…

… însă persoanele care suferă de OCD pot sfârși făcând asta prea des.

O caracteristică centrală a OCD-ului este că dacă cineva simte că actul său compulsiv nu a fost făcut în mod corespunzător, acea persoană se va simți obligată să îl refacă. Deci, în cazul spălării mâinilor, o persoană cu OCD va fi motivată să repete acțiunea pentru că se va gândi: „Oh, nu sunt sigur că m-am spălat bine la baza degetului mare, va trebui să reiau asta.” Și apoi aceasta se poate fixa pe: „Oh, nu am cronometrat, poate nu mi-am spălat mâinile timp de 20 secunde.” Acest lucru poate duce apoi la un lanț nesfarsit de spălare a mâinilor, avertizează psihiatrul Andrew Iles.

Ce se întâmplă dacă cineva cu OCD trebuie să se autoizoleze?

Ideea de autoizolare poate provoca îngrijorare pentru că ar putea face ca oamenii să creadă că această situatie este cu adevărat gravă și că au de ce să fie temători. Dar mai poate aduce o oarecare ușurare pentru o persoană anxioasă care găsea dificil ieșitul din casă și  care  obișnuia să evite acest lucru din teama de a nu putea controla ceea ce se întâmpla în mediul înconjurător.

Care este sfatul pentru persoanele cu OCD pe parcusurul pandemiei?

“Cred că unele lucruri pozitive pe care oamenii le pot face astfel încât să nu își agraveze starea de rău este să rămână în contact unii cu ceilalți.În cazul în care persoanele se află inizolare voluntară, asigurați-vă că există  un contact telefonic, asigurați-vă că există un contact prin intermediul unei platforme de mesagerie video, astfel încât acestea să rămână conectate cu rudele și prietenii. Asigurați-va că aceștia găsesc de făcut lucruri care le pot distrage atenția.  Acesta este un alt mesaj cheie. Și al treilea lucru este să vă asigurați că acestea urmează sfatul, însă nu exagerează cu spălarea excesivă, deoarece acest lucru nu ar face altceva decât să înrăutățească situația”, spune Andrew Iles.

Ar putea duce pandemia la cresterea cazurilor de OCD?

Acest lucru s-ar putea întâmpla doar la persoanele care au o predispoziție spre OCD. Desigur, există un risc: în acest focar oamenii  ar putea deveni foarte concentrați pe ceva și ar putea deveni foarte obsedați de spălarea mâinilor iar repetarea și alinarea temporară pe care aceasta o aduce poate stabili un model de simptome obsesiv compulsive. Deci este posibil, dar  este prea mult să spunem că virusul va duce la o creștere foarte mare a numărului de persoane cu OCD în țară, sau în lume, notează Andrew Iles. 

Luați o pauză de la platformele de socializare și de la orice altceva ce ar putea declanșa panică!

Alison, în vârstă de 24 de ani, din Manchester, suferă de anxietate și se simte obligată să rămână informată și să cerceteze subiectul. Dar, în același timp, ea știe că platformele de socializare pot fi un factor declanșator.

„Acum o lună dădeam click pe etichete (hashtag-uri) și vedeam toate aceste teorii ale conspirației care mă nelinisteau, mă făceau să mă simt fără speranță și chiar mă făceau să plâng.” spune aceasta.

Acum aceasta este mult mai atentă la conturile pe care le urmărește și evită să dea click pe etichetele despre coronavirus. De asemenea, ea încearcă din răsputeri să stea cât mai mult timp departe de televizor și de platformele de socializare, orientadu-se către a citi cărți care nu au legătură cu pandemia.

  1. Puneți pe modul silențios etichetele și conturile de pe Twitter care ar putea declanșa panică;
  2. Puneți pe modul silențios grupurile de Whatsapp și ascunți postările de Facebook dacă le considerați copleșitoare.

Spălați-vă pe mâini- dar nu excesiv!

Organizația de caritate OCD Action a cunoscut o creștere a cererilor de sprijin din partea persoanelor ale căror temeri s-au concentrat asupra pandemiei de coronavirus.

Pentru persoanele cu OCD și cu unele forme de anxietate, repetarea faptului că trebuie să se spele pe mâini poate fi dificil de auzit.

Pentru Lily Bailey, autoarea operei “Pentru că suntem răi”, o carte despre a trăi cu OCD, frica de contaminare a fost un aspect al tulburării ei obsesiv- compulsive. Ea spune că sfatul despre spălarea mâinilor poate fi un declanșator uriaș pentru oamenii care și-au revenit.

„Este foarte dificil pentru că acum trebuie să fac unele dintre lucrurile pe care eram învățată să le evit”, spune Bailey. ” Încerc să iau în considerare sfatul dat, însă este foarte greu având în vedere că pentru mine folosirea săpunului și a dezinfectantului devenise o obsesie.”

Bailey subliniază că pentru o mulțime de oameni cu OCD, a fi mai bine înseamnă a fi capabil să părăsească casa – astfel autoizolarea poate reprezenta o altă provocare.

„Dacă suntem forțați să stăm acasă, avem mult timp liber, iar plictiseala poate agrava tulburarea obsesiv-compulsivă”, spune ea. 

Păstrați contactul cu cei apropiați prin intermediul tehnologiei!

Tot mai multe persoane se vor alătura celor care se află deja în autoizolare, așa că acum ar putea fi un moment bun pentru a vă asigura că aveți numerele de telefon corecte și adresele de e-mail ale persoanelor de care vă pasă.

“Stabiliți întâlniri online pentru a va simți mai aproape de persoanele dragi”, spune Weatherley.

Dacă vă autoizolați, realizați un echilibru între a avea o rutină și a vă asigura că  în fiecare zi faceți ceva nou.Ați putea ajunge să simțiți că ați fost destul de productiv în două săptămâni. Ați putea realiza o listă a lucrurilor pe care vreți să le faceți, sau ați putea citi o carte pe care voiați de mult să o lecturați.

Evitați epuizarea!

Cu săptămâni și luni de pandemie de coronavirus în față, este important să aveți timp pentru activități recreative. „Mind” recomandă continuarea activităților în natură și în lumina soarelui ori de câte ori este posibil. Faceți exerciții, mâncați bine și rămâneți hidratați.

Anxiety UK sugerează practicarea tehnicii „Apple” pentru a face față anxietății și îngrijorărilor.

Acknowledge: observați și recunoașteți incertitudinea pe măsură ce vă vine în minte;

Pause: Nu reacționați așa cum o faceți de obicei. Nu reacționați deloc. Luați pauză și respirați;

Pull back: Spuneți-vă că tot ceea ce aveți în minte nu reprezintă altceva decât fraze și propoziții izvorâte din îngrijorare și că nevoia aparentă de certitudini și ajutor nu este necesară. Nu credeți tot ceea ce gândiți. Gândurile nu sunt declarații sau fapte;

Let go: Lăsați gândurile să zboare. Vor trece. Nu trebuie sa răspundeți la ele. Vi le puteți imagina plutind într-o bulă sau într-un nor.

Explore: explorați prezentul, pentru că acum, în acest moment, totul este bine. Observați respirația și senzațiile respirației. Observați pământul de sub dumneavoastra. Uitați-va în jur și observați ceea ce vedeți, auziți, atingeți, mirosiți. Chiar acum. Apoi concentrați-va atenția către altceva – asupra a ceea ce trebuie să faceți, asupra a ceea ce făceati înainte să începeți a va îngrijora, sau găsiți altceva căruia să îi acordați atenție.

 

 

 

 

 

 

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version