Lifestyle

7 metode de a elimina plasticul din viața ta

Publicat cu

pe

autor: Gabriela Nicolaescu

Un scurt reaserch pe internet ne arată că plasticului îi trebuie între 10 și 1000 de ani pentru a se descompune, dar nici atunci, însă, nu va dispărea complet, căci particulele rămase vor continua să existe în sol. De la jucării chinezești și până la fructe ambalate inutil, plasticul este prezent la orice pas în viața de zi cu zi. Dar de ce să contribuim la numărul de ambalaje aruncate zilnic, când putem face doar cateva schimbări simple.

Paiele de plastic sunt deja sezonul trecut!

Dacă e să o luăm pe calea dură, putem cosidera că paiele sunt doar un moft în a sorbi o băutură fără a ridica paharul de fiecare dată de pe masă. Totuși, dacă printre simplele noastre plăceri este savuratul unui cocktail sau smoothie cu paiul, de ce să nu folosim o alternativă mai sustenabilă decât clasicul plastic, care de cele mai multe ori ajunge împreună cu deșeurile generale la groapa de gunoi și nu în unitățile de reciclat. Printre materialele alternative pentru paie amintim hârtia (din care totuși, sunt realizate paie nerefolosibile), aluminiul sau sticla. Acestea vin „la pachet” și cu o periuță specială pentru a fi curățate eficient și nu costă o avere.

PET-urile sunt și mai demodate decât paiele

Rămânem la capitolul băuturi și vorbim și despre lucrul care îmi ocupa tot biroul în trecut: PET-urile de apă de 0,5L. Am avut o perioadă, de care nu sunt mândră, în care foloseam o nouă sticlă de apă în fiecare zi când mergeam la școală. Am trecut mai apoi la bidoanele de 5-10L, din care îmi turnam apa într-o sticlă mică, de sticlă, pe care o luam cu mine. Se putea și mai bine, totuși. În prezent, beau apă de la robinet, filtrată cu o cană specială. Gustul și mirosul apei “de la chiuvetă” chiar nu se simt deloc, iar în plus, nu se mai complică nimeni cu transportul sticlelor clasice de apă. Pentru “on the go” am ales o sticlă refolosibilă din metal, în detrimentul celei de sticlă, care cântărește mult mai mult. Există și o soluție pentru iubitorii de apă minerală, și anume aparatele de tipul SodaStream, cu care puteți să vă carbonizați apa acasă.

Periatul pe dinți, motiv de zâmbet și pentru planetă

Dacă ar fi să ignorăm statisticele conform cărora România se plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește igiena dentară, putem duce accentul de la a cumpăra o periuță de dinți (cel puțin, pentru început), la a cumpăra o periuță de dinți din bambus, care este biodegradabilă la finalul folosirii. Faptul că este fabricată din alte materiale decât plastic nu face periuța de dinți să fie mai puțin eficientă pentru o periere ca la carte. Iar dacă vrem să ducem totul la alt nivel, periuța poate fi acompaniată de o pastă de dinți hand-made, având la bază bicarbonatul de sodiu. Internetul este plin de rețete super simple! Spor la search-uit!

Două roșii și o pungă

Detest să merg la cumpărături, să îmi trebuiască două roși, două banane și trei mere și să am nevoie de câte o pungă de plastic pentru fiecare. Să nu mai vorbim de fructele și legumele deja ambalate în plasele de plastic, care de cele mai multe ori nu pot fi reciclate, încât se pot agăța în mașinăriile de reciclare. Nu e capăt de țară fără plase și plasuțe de plastic! Multe lanțuri de supermarketuri au introdus deja opțiunea de a putea cumpăra săculeți textili, reutilizabili. Iar dacă, totuși, nu vă surâde ideea de a-i cumpăra, îi puteți confecționa foarte simplu acasă. Aveți nevoie doar de o bucată de material, un șnur și ac și ață. Voilà!

5 bani, 10 bani

Dar dacă am vorbit de înlocuirea pungilor micuțe de plastic din magazine, de ce să nu înlocuim și sacoșele mai mari? O trăistuță de pânză împachetată și avută mereu în geanta noastră ne poate salva în cazul unei sesiuni spontane de cumpărături. Regula “Doriți pungă?” “Nu, mulțumesc, am!” se va aplica și în cazul shopping-ului de articole vestimentare, unde, s-ar putea să nu fim întrebați, ci ar trebui să specificăm încă de când vedem casierul că ne împachetează hainele. Poate nu ni se pare o avere să cumpăram o pungă de fiecare dată, iar din comoditate preferăm sa plătim 50 de bani în plus, dar “efortul” de a ne aduce propria sacoșă de acasă este mai mult decât apreciat de către mediul înconjurător.

Pique-nique fără plastique

Da, știu, din nou este mult mai conforabil să folosin tacâmurile de plastic puse la dispoziție în cazul take-away-urilor când mâncăm în oraș. La fel și în cazul picnicurilor cu prietenii, unde mai simplu este să bem din pahare de plastic și să mâncăm din farfurii de unică folosință, ca mai apoi să le aruncăm și să scăpăm de grijă, decât să le “cărăm” înapoi murdare. O cale de mijloc, să-i spunem așa, ar fi tacâmurile de unică folosință din bambus. Compostabile, față de cele din plastic, care nu pot fi nici măcar reciclate. Cea mai sustenabilă metodă însă este tot folosirea tacâmurilor normale, a canilor și farfuriilor tradiționale sau din metal. Pentru a evita problema furculiței de plastic când mănânc în oraș, eu port mereu cu mine un mic toc cu tacâmuri. Nimic sofisticat, nimic îngreunător pentru geanta mea.

Dar nu mai bine, deloc?

Iar, pentru final, sfatul meu ar fi eliminatul plasticului pe cât cu putință. Bineînțeles, este imposibil să îl eliminăm întru totul, nu am această prețenție de la nimeni, nici măcar de la mine, însă este bine dacă, atunci când avem ocazia, să îl ocolim. Fructe și legume neambalate inutil, produse în recipiente din carton, sticlă și aluminiu în detrimentul celor din plastic, un burete de tip lufa și nu cei clasici pentru baie și bucătărie, produse la vrac, fără ambalaj, când este posibil și multe alte foarte simple alegeri care, deși par nesemnificative, au un impact considerabil asupra planetei. Și nu în ultimul rând, să nu uităm de regula celor 3 R: REDUCE, REUTILIZEAZĂ, iar mai apoi, ca variantă finală, RECICLEAZĂ!

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version