Lifestyle

20 filme de văzut în perioada de izolare voluntară

Publicat cu

pe

Perioada lungă de autoizolare a făcut ca fiecare om să treacă prin stări diferite, de la panică până la plictiseală. Însă numărul mare de zile petrecut la domiciliu poate reprezenta un prilej pentru a viziona cât mai multe producții cinematografice.

Cinci filme pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață

The Godfather (1972)

(Crimă, Dramă

Director: Francis Ford Coppola)

2h 55min

Căștigător al mai multor premii Oscar, adaptarea după romanul lui Mario Puzo aduce pe ecrane povestea unei dinastii de crimă organizată condusă de către Don Vito Corleone (Marlon Brando). Fiul său, Michael Corleone (Al Pacino) este moștenitorul unui imperiu obținut prin mijloace necurate și trebuie să gestioneze situațiile noi apărute.

„The Godfather” a fost apreciat de criticii de film de pretutindeni. Astfel, pe Rotten Tomatoes, Pauline Kael (The New Yorker), susține că „dacă a existat vreodată un exemplu de film popular care să îmbine partea comercială cu arta, atunci Godfather este acela.”De asemenea, Norm Goldstein (Associated Press) menționează că filmul este o capodoperă și că actorii s-au ridicat la înalțimea așteptărilor.

Creația lui Coppola a primit 9.2 (/10) pe IMDb.

Pulp Fiction (1994)

(Crimă, Dramă

Director: Quentin Tarantino)

2h 34 min

Filmul, recompensate cu Oscar, urmărește activitățile unor ticăloși din Los Angeles. Un criminal plătit, Vincent Vega (John Travolta) se îndrăgostește de soția șefului său atunci când i se cere să o escorteze la un restaurant. Un boxer, Butch Coolidge (Bruce Willis) încalcă întelegerea conform căreia trebuia să piardă un meci. Tovarășul lui Vincent, un criminal plătit, Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) se angajează într-o luare de ostatici.

„Pulp Fiction” a fost evaluat pozitiv pe Rotten Tomatoes. Peter Bradshaw, critic de film la The Guardiana considerat creația lui Quentin Tarantino ca fiind una pe care nimeni nu trebuie să o rateze. Kate Muir, critic de film la The Timesnotează pe același site că filmul „este plin de momente perfecte specifice lui Tarantino.”

Pe IMDb, filmul a obținut 8.9 (/10).

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

(Dramă

Director: Milos Forman)

2h 13min

Adaptarea premiată cu Oscar a romanului scris de Ken Kensei prezintă povestea unui condamnat la închisoare care încearcă să simuleze o boală mintală pentru a ajunge dintr-un penitenciar într-un spital de psihiatrie. Șederea în instituție nu este deloc ușoară pentru McMurphy (Jack Nicholson) care descoperă cât de opresive sunt rutinele din spital. În scurt timp, acesta devine un catalizator pentru frustrările pacienților și un adversar pentru asistenta șefă.

Pe Rotten Tomatoes, criticul britanic de film care a scris biografia oficială a lui Charlie Chaplin, David Robinson, a evaluat pozitiv „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, menționând că „Forman nu și-a pierdut abilitatea de a realiza filme.” Totodată, Peter Bradshaw a scris pe același site că a revăzut creația lui Milos Forman de mai multe ori.

Rating-ul pe IMDb al adaptării a fost de 8.7 (/10).

The Silence of the Lambs (1991)

(Crimă, Dramă, Thriller

Director: Jonathan Demme)

1h 58 min

Drama, care a obținut nu mai puțin de cinci premii Oscar, arată încercările unui agent F.B.I de a prinde un criminal în serie. Pentru acest lucru, Clarice Starling (Jodie Foster) trebuie să primească ajutorul unui canibal încarcerat pe nume Hannibal Lecter (Anthony Hopkins).

Evaluările pentru creația lui Jonathan Demme au fost pozitive. Pe Rotten Tomatoes, criticul de film de la Financial Times, Nigel Andrews apreciază „The Silence of the Lambs”ca fiind „melodramă competentă desprinsă dintr-o carte inteligentă.”

Drama a primit 8.6 (/10) pe IMDb.

4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)

(Dramă,

Director: Cristian Mungiu)

1h 53 min

Filmul românesc, câștigator al premiului Palme D’oro aduce pe ecrane întâmplarea unei studente care dorește să facă avort în România lui Nicolae Ceaușescu. Găbița Drăguț (Laura Vasiliu) rămâne însărcinată și cere ajutorul prietenei sale, Otilia Mihărtescu (Anamaria Marinca). Deși avortul reprezenta o încălcare a legii în perioada comunistă a țării noastre, ele decid să ia legătura cu un anume Viorel Bebe (Vlad Ivanov) care promite să le ajute. Studentele află ulterior că pentru a obține ajutor, ele trebuie să facă anumite sacrificii.

Pe Rotten Tomatoes, Peter Bradshaw a evaluat pozitiv producția lui Cristian Mungiu.

Pe IMDb, filmul a primit 7.9 (/10).

 

Cinci filme care abordează cele mai diverse subiecte

For Sama (2019)

(Film documentar, Război

Directori: Waad Al-Kateab, Edward Watts)

1h 40 min

„For Sama” spune povestea unei femei de origine siriană care este nevoită să își protejeze copilul de pericolele aduse de război.

„Producția cinematografică este una dintre cele mai profunde reprezentări ale conflictului sirian.” a scris Clarisse Loughrey pe Rotten Tomatoes.

Pe IMDb, „For Sama” a obținut  8.5 (/10).

The Insider (1999)

(Biografie, Dramă, Thriller

Director: Michael Mann)

2h 37 min

„The Insider” spune povestea reală a unui om care decide să scoată la lumină toate secretele companiilor mari de tutun. În momentul în care Jeffrey Wigand (Russell Crowe) își pierde locul de muncă de la firma Brown&Williams, acesta este cuprins de dorința de a arăta lumii adevărul despre industria de țigări. În scurt timp, intră în contact cu Lowell Bergman (Al Pacino), jurnalist la publicația„60 Minute”. Acesta îi promite că îl va ajuta să aducă la cunoștința întregii lumi toate secretele firmelor mari de tutun.

„Puternic și elegant, filmul dezvăluie o realitate dură: cât de greu este să spui adevărul atunci când o mare companie se chinuie să îl ascundă.” a scris David Ansen, critic de film pentru Newsweek, pe Rotten Tomatoes.

Pe IMDb, „The Insider” a obținut 7.9 (/10)

Beasts of No Nation (2015)

(Dramă

Director: Cary Joji Fukunaga)

2h 17min

Nominalizată pentru Globul de Aur, producția cinematografică prezintă experiențele lui Agu (Abraham Attah) un soldat copil care luptă în războiul civil al unei țări africane fără nume.

Despre „Beasts of No Nation”, criticul de film, Geoffrey Macnab (The Independent) a scris pe Rotten Tomatoescă: „Este o poveste puternică despre inocența pierdută a unui copil african”.

Rating-ul pe IMDb este 7.7 (/10).

 

The Two Popes (2019)

(Dramă

Director:Fernando Meirelles)

2h 5min

Din spatele zidurilor Vaticanului sunt auzite discuții despre tradiție și progres, vinovăție și iertare. Pelicula, nominalizată la premiile Oscar, aduce în prim-plan pe Papa Benedict al XVI-lea (Anthony Hopkins) și pe Papa Francisc (Jonathan Pryce) care trebuie să găsească un teren comun pentru a crea o nouă cale pentru Biserica Catolică.

Criticul de film, Adam Graham de la Detroit News, menționează pe Rotten Tomatoes că din film „reiese o discuție despre credințe și responsabilități, dar mai ales povestea a doi bărbați la răscruce de drumuri personale și ideologice care s-au întâmplat să se intersecteze pe o scenă mondială.”

Pentru „The Two Popes” nota pe IMDb a fost de 7.6 (/10).

Uncut Gems (2019)

(Crimă, Dramă, Thriller

Directori: Benny Safdie, Josh Safdie)

2h 15 min

Filmul urmărește încercările unui bijutier, Howard Ratner (Adam Sandler) de a scăpa de datorii și de a reveni pe linia de plutire.

„Acesta este cel mai interesant film al anului” a comentat Peter Bradshaw pe Rotten Tomatoes.

Pe IMDb, filmul a primit 7.5 (/10).

 

Cinci producții cinematografice menite să te distreze în perioada de izolare voluntară

BD in the mountains and on the seaside (1971)

(Acțiune, Comedie,

Director: Mircea Drăgan)

1h 40 min

Cu momente unice pentru cinematografia românească, filmul lui Mircea Drăgan este despre trei deținuți români eliberați condiționat care doresc să se îmbogătească pe litoralul Mării Negre. Planurile lor sunt date peste cap atunci când Căpitanul Panait (Toma Caragiu) și echipa sa de poliție decid să își petreacă vacanța în același loc.

„BD in the mountains and on the seaside” nu este indexat pe Rotten Tomatoes, însă poate fi găsit pe IMDb, unde a obținut 8.6 (/10).

 

Monthy Python and the Holy Grail (1975)

(Comedie, Aventură

Directori: Terry Gilliam, Terry Jones)

1h 31 min

Câștigător al European Film Awards, „Monthy Python and the Holy Grail” are rolul de a înveseli publicul. Regele Arthur (Graham Chapman) și Cavalerii Mesei Rotunde se angajează într-o căutare suprarealistă și cu buget redus pentru Sfântul Graal. Găsirea acestuia nu este deloc ușoară iar protagoniștii trebuie să facă față unor obstacole pe căt de amuzante, pe atât de prostești.

„Monthy Python and the Holy Grail” a fost aclamat de către Peter Bradshaw, care a scris pe Rotten Tomatoes că: „Materialul este superb, muzica lui Neil Innes este extraordinară și animațiile lui Gilliam sunt strălucitoare.”

Producția primit nota 8.2 (/10) pe IMDb.

Once Upon a Time in Hollywood (2019)

(Comedie, Dramă

Director: Quentin Tarantino)

2h 41 min

O comedie menită să releve întâmplările prin care trec Rick Dalton (Leonardo Dicaprio), un actor al cărui succes a pierit și Cliff Booth (Brad Pitt), cascadorul său în goana pentru recâștigarea faimei la Hollywood.

„Este cel mai bun, cel mai curajos și cel mai obraznic film al lui Tarantino de la Pulp Fiction încoace.” a apreciat Nigel Andrews pe Rotten Tomatoes.

Cu un rating de 7.7 (/10) pe IMDb, creația lui Tarantino este văzută ca un succes.

The Disaster Artist (2017)

(Biografie, Comedie, Dramă

Director: James Franco)

1h 44 min

„The Disaster Artist” este un film biografic cu replici și întâmplări comice. Acesta urmărește parcursul lui Tommy Wiseau (James Franco) în industria cinematografică. Greg Sestero (Dave Franco), un actor dubutant îl întâlnește pe tânărul misterios, Tommy, la un curs de actorie și decide să formeze o prietenie de lungă durată cu acesta. Aspiranți ai prestigiului în lumea filmului, cei doi se hotărăsc să creeze o peliculă unică.

Pentru „The Disaster Artist”, evaluările criticilor de film au fost pozitive pe Rotten Tomatoes.

„Wiseau și filmul The Room sunt subiectele capodoperei „The Disaster Artist”, o comedie-dramă fabuloasă, ciudată și frecvent amuzantă de la James Franco.” a notat Kevin Maher, critic de film la The Times.

Rating-ul pe IMDb a fost de 7.4 (/10).

Booksmart (2019)

(Comedie,

Director: Olivia Wilde)

1h 42 min

Un film cu și despre adolescenți care pornește de la ideea că în toate trebuie să existe o balanță. În pragul absolvirii liceului, Amy (Kaitlyn Dever) și Molly (Beanie Felstein), ambele cu note foarte bune la învățătură își dau seama că ar fi trebuit să lucreze mai puțin și să se distreze mai mult. Hotărâte să schimbe acest lucru pe ultima sută de metri, fetele încearcă să înghesuie patru ani de distracție într-o singură noapte.

Kevin Maher (The Times) a evaluat pozitiv „Booksmart” pe Rotten Tomatoes.

Pe IMDb, comedia a obținut 7.2 (/10).

Cinci filme de care să te bucuri împreună cu copiii

Up (2009)

(Animație, Aventură, Comedie

Directori: Pete Docter, Bob Peterson)

1h 36 min

Animația trimite spectatorii într-o lume complet nouă, în care pot fi găsite cele mai interesante creaturi. Carl Fredricksen (voce: Edward Asner), în vârstă de 78 de ani, călătorește în Paradise Falls în casa lui echipată cu baloane, luând din greșeală un copil, Rusell (voce: Jordan Nagal) a cărui sete pentru explorare nu cunoaște limite.

„Amuzant și plin de viață, «Up»se califică cu ușurință ca fiind unul dintre cele mai bune filme ale anului până în prezent.” a scris Tom Charity (CNN) pe Rotten Tomatoes. Acesta a subliniat și mesajul simplu, dar de impact al producției britanice: „Călătorește cu cineva la care ții.”

Rating-ul de pe IMDb al animației este 8.2 (/10).

Wall-E (2008)

(Animație, Aventură

Director: Andrew Stanton)

1h 38 min

Un robot de dimensiuni reduse, „Wall-E”(voce: Ben Burtt), conceput pentru colectarea deșeurilor, pornește într-o călătorie spațială care are să decidă viitorul omenirii.

Pe Rotten Tomatoes, Tom Charity și-a exprimat admirația pentru film, considerându-l o creație consistentă, demnă de aprecieri.

Pe IMDb, „Wall-E” a obținut 8.4 (/10).

Song of the Sea (2014)

(Animație, Aventură. Dramă

Director: Tomm More)

1h 33 min

Subiectul creației lui Tomm More este unul mai puțin întâlnit- o fată, Saoirse (voce: Lucy O’Connell), care se poate transforma într-o focă, călătorește într-o lume a spiritelor împreună cu fratele său Ben (voce: David Rawle). În scurt timp, aceștia află de pericolele care amenință acel tărâm.

Despre „Song of the Sea” sunt scrise evaluări pozitive pe Rotten Tomatoes. Criticul de film, Leslie Felperin de la The Guardian, consideră că „Animația este o lucrare rafinată care merită toate laudele.”

Pe IMDb, creația lui Tomm More a primit 8.1 (/10).

Monster Inc. (2001)

(Animație, Aventură, Comedie

Directori: Pete Docter, David Silverman)

1h 32 min

Pornind de la o idee clasică, aceea conform căreia monștrii au rolul de a speria copiii, „Monster Inc.” aduce în prim plan creaturi atipice și replici amuzante. După ce Boo (voce: Mary Gibbs) arată că nu este deloc înfricoșată, relația dintre monștrii și copii se schimbă.

Animația a primit mai multe evaluări pozitive, între care cea a lui Joe Morgenstern (Wall Street Journal) care scrie pentru Rotten Tomatoes că: „fascinația pentru creaturi spectaculoase a celor mici nu s-a schimbat iar aceștia au nevoie acum, mai mult ca niciodată de confortul dat de amenințările fabuloase pe care le pot controla.”

Rating-ul pentru „Monster Inc. ” de pe IMDb este 8.0 (/10).

Paddington (2014)

(Animație, Comedie

Director: Paul King)

1h 35 min

„Paddington” arată povestea unuitânăr urs peruvian care călătorește la Londra în căutarea unei locuințe. Odată ajuns la stația Paddington, el descoperă că viața pe cont propriu nu este una tocmai ușoară.

Pe Rotten Tomatoes, animația a fost descrisă ca un succes. „Paddington este minunat:cald, blând, amuzant fără a fi ridicol. ” a notat Dan Kois, de la Slate.

Pe IMDb, comedia a obținut 7.2 (/10). 

Filmele au reprezentat dintotdeauna un refugiu pentru oamenii de pretutindeni. În perioade agitante, în care psihicul uman are de suferit, producțiile cinematografice vin în sprijinul tuturor celor care doresc să ia o pauză de la realitatea cotidiană.

 

 

 

 

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version