Lifestyle

Stresul cauzează apariția firelor albe?

Publicat cu

pe

Experții se gândesc de ani de zile dacă stresul cauzează apariția firelor albe de păr. Iată ce știu aceștia (până acum).

Este firesc să presupunem că stresul contribuie la apariția firelor albe de păr. Uită-te doar la diverșii președinți care au părăsit mandatul cu mult mai multe fire albe decât atunci când au intrat.

Dar dacă te documentezi, vei descoperi că există puține studii pe această temă. Și, în timp ce unii au găsit asocieri între înrudirea prematură și stres, nicio cercetare nu a dovedit legătura.

„Sunt încă multe lucruri pe care nu le știm”, a spus dr. Paradi Mirmirani, medic dermatolog la Centrul Medical Kaiser Permanente Vallejo, din California de Nord.

Știința stresului și a firelor albe de păr

În studiile anterioare, cercetătorii au cerut participanților să completeze chestionare despre culoarea părului și nivelul de stres, iar apoi oamenii de știință ar vedea dacă pot face o legătură între cele două.

Într -un studiu publicat în 2016 , de exemplu, oamenii de știință au chestionat peste 1.100 de tineri adulți turci și au descoperit că cei 315 care au raportat un păr cărunt prematur aveau niveluri de stres mai mari decât cei care nu au făcut-o. Cei cu fire albe premature au avut, de asemenea, antecedente de consum de alcool, boli cronice și părinți care au albit de la o vârstă fragedă.

Dar într-un studiu făcut pe șoareci, publicat în 2020, cercetătorii au analizat șoarecii în diferite moduri, fiind injectați inclusiv cu o substanță chimică asemănătoare ardeiului iute care a indus un răspuns de „luptă sau fugi”. Acest lucru i-a determinat să elibereze hormonul de stres norepinefrină, care, la rândul său, le-a epuizat foliculii de păr din celulele stem implicate în adăugarea de pigment la blana șoarecelui. Părul a crescut apoi gri, prezintă New York Times.

S-au demonstrat efecte similare ale nivelului ridicat de norepinefrină asupra celulelor stem umane, susținând ideea că hormonul stresului este legat de apariția firelor albe,  conform Ya-Chieh Hsu, profesor de celule stem și biologie regenerativă la Harvard și unul dintre autorii acestei cercetări.

Dar studiile pe această temă sunt dificil de efectuat asupra oamenilor, deoarece cercetătorii nu pot induce din punct de vedere etic răspunsuri artificiale de stres ridicate la oameni, așa cum pot în cazul animalelor sau a celulelor, a spus dr. Hsu.

Un mic studiu uman, publicat în 2021, a avansat descoperirile: cercetătorii au smuls diverse șuvițe de păr de la 14 voluntari care aveau cel puțin un fir alb. Câteva dintre fire erau complet albe, unele parțial, iar altele deloc. Oamenii de știință au creat apoi imagini digitale de înaltă rezoluție ale firelor de păr și au calculat când a devenit albă fiecare șuviță, folosind estimări în funcție de cât de repede crește părul.

De asemenea, participanții au notat experiențele stresante din ultimul an, cronologic și le-au clasificat în funcție de cât de supărătoare au fost. Cercetătorii au descoperit că perioada în care o șuviță a devenit albă corespunde frecvent cu cel mai stresant moment din anul precedent al acelui voluntar.

Aceasta a fost prima dată când un studiu a corelat anumite evenimente stresante cu momentul exact în care părul a început să devină alb, a spus Martin Picard, profesor asociat de medicină comportamentală la Universitatea Columbia și autor al studiului.

Acesta a oferit „prima noastră dovadă reală că poate stresul joacă, de fapt, un rol pentru unii oameni”, a spus dr. Victoria Barbosa, profesor asociat de dermatologie la Universitatea din Chicago.

Dacă o astfel de cercetare preliminară continuă să identifice modificări legate de stres care provoacă albirea părului, ar putea duce într-o zi la tratamente care pot repigmenta părul, potrivit dr. Mirmirani. Dar avem nevoie de mai multe studii umane pentru a confirma legăturile, a spus dr. Barbosa.

Cercetările viitoare ar putea ajuta să explice de ce stresul este legat de albirea părului la unii oameni, dar nu și la alții, a spus dr. Sindhuja Sominidi Damodaran, dermatolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Este prea devreme să știm dacă reducerea stresului ar putea încetini sau inversa albirea prematură.

Alte cauze ale firelor albe de păr

Pentru majoritatea oamenilor, genetica este principalul factor de albire a părului , a spus dr. Barbosa. Dacă ai un părinte care a albit la o vârstă fragedă, probabil că și ți se va întâmpla și ție, conform New York Times.

Anumite afecțiuni medicale pot face ca parul să își piardă prematur pigmentul, a spus dr. Barbosa. Printre acestea se numără vitiligo, o boală care face ca petele de piele să își piardă culoarea și alopecia areata, un tip de cădere a părului. Glanda tiroidă sau tratamentele de chimioterapie pot contribui la albirea prematura, transmite dr. Damodaran. Deficiențele de fier, calciu și vitaminele B12 și D sunt corelate cu albirea părului, la fel ca obezitatea și fumatul.

Dr. Barbosa a spus că îi place să discute cu pacienții despre acceptarea albirii ca fiind o parte naturală a îmbătrânirii.

Acest lucru poate fi deosebit de eliberator pentru femei, a spus ea, deoarece „albirea a fost întotdeauna mai acceptată din punct de vedere social pentru bărbați”.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version