Politică

SRI a informat despre pesta porcină încă din 2016

Publicat cu

pe

Serviciul Român de Informații a anunțat despre pericolul pestei procine încă din iunie 2016, până în august 2018 făcându-se 132 de informări pe această temă, a declarat, joi seară, Claudiu Manda, președintele Comisie parlamentare de control a acivității Serviciului.

 

Cladiu Manda a susținut că informaţiile au fost transmise atât structurilor centrale – premier, miniştrii, ANSVSA, cât şi celor locale – prefecturi şi consilii judeţene.

„Conducerea SRI ne-a informat că prima informare pe care au avut-o și pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Previzionau că la graniţa externă a României, legat de porcii mistreţi, să existe riscul ca în România să apară pesta porcină afiricană. Informările au fost la nivel de prim-ministru, ministru, Autoritate Sanitar Veterinară. Au fost în total 132 de informări către structuri locale şi centrale. Primul focar a fost în iulie 2017, în Satu Mare, a fost informare în acest sens. Există pericolul unui alt virus în ceea ce priveşte micile rumegătoare. Au informări, a rămas să ne parvină de la SRI informări în acest sens”, a declarat Claudiu Manda, preşedintele Comisiei SRI.

El a mai anunţat că unul dintre subiectele abordate în timpul audierii directorului Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a fost pesta porcină, membrii Comisiei dorind să ştie dacă SRI avea atribuţii, dacă SRI şi-a făcut treaba şi dacă a informat beneficiarii.

„Răspunsul Serviciului a fost că era de competenţa SRI atâta timp cât, în concordanţă cu legea cum este ea astăzi, securitatea economică, securitatea alimentară sunt în zona de competenţă. Conducerea SRI ne-a informat că prima informaţie pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Atunci previzionau că la graniţa externă a României există posibilitatea ca legat de porcii mistreţi în România să apară pesta porcină. Informările respective au fost la nivel de premier, miniştrii, ANSVSA”, a afirmat Claudiu Manda.

În prezent, pesta porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.

În total au fost eliminaţi 232.722 de porci afectaţi de boală, de la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

 

Sursă foto: pixabay.com

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version