Politică

PNL a amânat „Legea Iohannis” după ce PSD s-a împotrivit. BEC nu s-a mai pronunțat în legătură cu candidatura președintelui pe listele PNL

Publicat cu

pe

PNL a amânat legea care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat în timpul mandatului de președinte, la scurt timp după ce PSD a anunțat, luni, că nu va vota proiectul, potrivit Digi24.

Liberalii au cerut avizul Biroului Electoral Central pentru a se pronunța în legătură cu amendamentul, însă BEC a amânat pronunțarea.

Proiectul PNL a fost amânat o săptămână / BEC a amânat verdictul în legătură cu candidatura lui Iohannis pe listele PNL

Biroul Electoral Central a amânat, luni după-amiază, pronunțarea în legătură cu candidatura lui Iohannis pe listele PNL. Conform sursei citate, amânarea s-a decis din cauza lipsei de la ședință a reprezentantului PNL.

Proiectul PNL se află în parcursul legislativ, însă s-a stabilit ca actul normativ să intre în Comisia juridică peste o săptămână, pentru ca BEC și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să clarifice dacă este necesară modificarea legii în scopul menționat.

„La solicitarea mea, s-a stabilit termenul de raport săptămâna viitoare, luni, având în vedere faptul că Partidul Naţional Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesităţii sau nenecesităţii modificării legii pentru scopul urmărit de lege, respectiv participarea preşedintelui la încheierea termenului de mandat la alegerile parlamentare (…). Noi, tehnic, am prezervat perspectiva ca proiectul să meargă mai departe. Am cerut procedură de urgenţă, va fi pe ordinea Comisiei juridice luni, în ipoteza în care nu modificăm această decizie, în raport de ce BEC şi AEP, dacă primim răspunsuri de acolo şi decizia politică va fi alta, atunci respectăm decizia politică”, a precizat Daniel Fenechiu, după şedinţa Biroului permanent al Senatului, potrivit Agerpres.

Fenechiu a adăugat că PNL nu vrea să modifice Constituția pentru ca Iohannis să candideze la parlamentare, ci doar să se reia o soluție validată de CCR în 2004.

„Noi nu modificăm Constituţia, noi respectăm Constituţia şi reluăm o soluţie care a fost validată de Curtea Constituţională în 2004. L-am văzut pe domnul Zegrean spunând că (…) e neconstituţional. În 2004, domnul Zegrean era la Curtea Constituţională, da? S-a modificat Constituţia? Textul este acelaşi, am folosit acelaşi text special pentru a nu pemite pescuitul în ape tulburi. Adică, textul este identic cu cel de atunci, Constituţia e aceeaşi. Deci, pentru aceeaşi raţiune, pentru aceeaşi identitate, soluţia nu poate fi diferită”, a mai susţinut Fenechiu.

„Datorită independenţei pe care o are preşedintele şi datorită prevederilor legale, pe listele de candidaţi pot candida doar persoane asumate politic. Când îţi depui candidatura, dai o declaraţie că eşti membru al partidului şi că accepţi candidatura. Un independent, în speţă preşedintele, nu poate da o asemenea declaraţie. Neputând da o declaraţie cerută de lege, nu ar putea candida. El independenţa o are pentru că îl obligă Constituţia”, a mai adăugat senatorul.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version