Social

Debitul Dunării la intrarea în țară este în creștere. Fechet: „Ştim deja că vom avea un debit pe care-l vom gestiona cu uşurinţă”

Publicat cu

pe

Debitul Dunării, la intrarea în România, secțiunea Baziaș, este de 6.400 mc/s marți și va crește, potrivit Administrației Naționale Apele Române (ANAR). Valorile sunt peste media multianuală a lunii septembrie, care este de 3.800 mc/s.

ANAR a precizat că debitul Dunării va avea o valoare de 8000 mc/s, potrivit news.ro.

Debitul Dunării la intrarea în țară, în creștere

În privința debitelor și nivelurilor în intervalul 22 septembrie, ora 07:00 – 23 septembrie 2024, ora 07:00, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în creștere, având valoarea de 6200 mc/s.

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Zimnicea– Tulcea şi în scădere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.

Prognoza debitelor și nivelurilor în intervalul 23 septembrie, ora 07:00 – 30 septembrie 2024, ora 07:00, indică faptul că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 8000 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii a septembrie (3800 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere, anunță ANAR.

Fechet: „Vom avea un debit pe care-l vom gestiona cu ușurință”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat luni seara la TVR info că debitul așteptat pe fluviul Dunărea la finalul lunii septembrie, pe sectorul românesc, nu este unul problematic, arătând că debite similare au fost gestionate și în luna decembrie a anului 2023, precum și în ianuarie 2024.

„Ştim deja că vom avea un debit pe care-l vom gestiona cu uşurinţă. Spun asta pentru că acelaşi debit l-am mai gestionat şi în luna ianuarie a acestui an, şi în luna decembrie a anului trecut, nu vom avea o situaţie excepţională”, a afirmat ministrul Mediului.

Ministrul a adăugat că a avut discuţii cu oficialii de la hidrocentrala Porţile de Fier, care i-au dat asigurări că „pot gestiona fără nicio problemă debitul pe care îl aşteptăm la sfârşitul acestei luni” pe Dunăre.

Mircea Fechet a subliniat însă că, în contextul schimbărilor climatice, nu se ştie când va exista un „debit istoric la Dunăre”.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version