Internațional
Zelenski, despre „planul victoriei” Ucrainei în războiul cu Rusia: „Nu poate exista niciun schimb în ceea ce priveşte teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat, miercuri, „planul de victorie” în discursul rostit în Parlamentul de la Kiev.
„Planul victoriei”: Ucraina nu cedează în fața Rusiei
Zelenski a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei pentru a încheia războiul declanșat de Moscova la începutul anului 2022, potrivit AFP, citat de Agerpres.
„Pentru noi toţi, ucrainenii, planul victoriei a fost pregătit”, a declarat Zelenski, potrivit unei înregistrări video difuzate pe contul de Facebook al preşedinţiei ucrainene.
„Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista o „îngheţare” (n.red. a liniei frontului). Nu poate exista niciun schimb în ceea ce priveşte teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia”, a spus Zelenski în Parlament.
Șeful statului ucrainean a adăugat că Ucraina și aliații săi trebuie să „forțeze Rusia să participe la un summit pentru pace și să fie gata să pună capăt războiului”.
Zelenski a denunțat sprijinul Chinei, Coreei de Nord și Iranului pentru sprijinul pe care îl acordă Rusiei în război.
„Coaliţia de criminali, cu Putin, include acum Coreea de Nord (…) Toată lumea vede ajutorul regimului iranian pentru Putin. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cooperarea Chinei cu Rusia”, a precizat Zelenski în faţa deputaţilor ucraineni.
Zelenski a mai afirmat că Phenianul participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Reuters.
Liderul ucrainean a mai afirmat că serviciile sale de informații au confirmat că Phenianul furnizează Rusiei arme, dar și soldați.
Kremlinul a respins, miercuri, planul de victorie prezentat de Zelenski și a cerut Ucrainei „să se trezească”.
„Singurul plan de pace, care poate exista, este ca regimul de la Kiev să înţeleagă că politica sa este fără perspectivă şi că este necesar să se trezească”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Internațional
Ministru nord-coreean: „Vom sprijini Rusia până când aceasta obține victoria în războiul din Ucraina”
Coreea de Nord va susține Rusia până la obținerea victoriei în războiul din Ucraina, a declarat vineri, la Moscova, ministrul de externe nord-coreean, Choe Son Hui, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.
„Relaţiile noastre tradiţionale, istoric prietenoase, care au parcurs calea încercărilor istoriei, astăzi se ridică la un nou nivel de relaţii de camaraderie militară invincibilă”, a spus șefa diplomației de la Phenian lui Serghei Lavrov.
Coreea de Nord, de partea Rusiei până la „victoria din Ucraina”
Ministrul nord-coreean a mai spus că Phenianul nu are nicio îndoială că, „sub conducerea înțeleaptă” a președintelui rus și poporului său vor „obține o mare victorie în lupta lor sacră pentru protejarea drepturilor suverane și a intereselor de securitate a statului lor”.
„Şi vă asigurăm, de asemenea, că până în ziua victoriei vom fi ferm alături de camarazii noştri ruşi”, a mai spus Choe Son Hui.
Serghei Lavrov a evidențiat „legăturile foarte strânsă” dintre armatele celor două țări și a menționat că acest lucru le-a permis să rezolve împreună sarcini de securitate importante.
Referitor la declarațiile făcute în această săptămână de Statele Unite, NATO, Coreea de Sud și Ucraina, potrivit cărora Coreea de Nord a trimis 10.000 de soldați în Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că „nu are nimic de adăugat la ceea ce s-a spus deja”.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că 8.000 dintre soldaţii nord-coreeni se află deja în regiunea rusă Kursk şi se aşteaptă ca aceştia să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare.
Choe a avertizat că situația din Peninsula Coreeană ar putea deveni „explozivă”.
Internațional
Ce este și cum se explică „DANA”, fenomenul meteo extrem care a dus la inundațiile devastatoare din Spania
Cele mai devastatoare inundații din Spania din ultima jumătate de secol sunt puse pe seama fenomenului cunoscut local sub numele de DANA, care este intensificat de încălzirea climatică, potrivit Reuters.
Numele fenomenului, DANA, este un acronim spaniol pentru depresiune izolată de mare altitudine și, spre deosebire de furtunile sau vijeliile obișnuite, se poate forma independent de curenții de aer polari sau subtropicali.
Cum este explicat fenomenul DANA, care a măturat Spania în ultimele zile
Fenomenul este un sistem meteorologic distructiv în care aerul rece și cel cald se întâlnesc și produc nori de ploaie puternici, un model care este din ce în ce mai frecvent, din cauza schimbărilor climatice.
Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid și formează nori denși, încărcați cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiași zone timp de mai multe ore, sporindu-le potențialul distructiv.
Meteorologii spun că fenomenul provoacă uneori furtuni cu grindină de mari dimensiuni și tornade, precum cele de săptămâna aceasta.
Estul şi sudul Spaniei sunt deosebit de sensibile la acest fenomen datorită poziţiei sale între Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Masele de aer cald şi umed şi fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munţii favorizează formarea norilor de furtună şi a precipitaţiilor, mai arată specialiștii.
Purtătorul de cuvânt al agenției meteorologice naționale Aemet, Ruben del Campo, a declarat că fenomenul DANA din această săptămână a fost una dintre cele mai intense trei astfel de furtuni din ultimul secol.
„Previziunile au fost în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat. Dar într-o zonă situată între Utiel şi Chiva, în provincia Valencia, precipitaţiile au depăşit 300 de litri pe metru pătrat. În acea zonă, sistemele de furtună s-au format şi s-au regenerat continuu”, a explicat acesta.
Majoritatea experților sunt de părere că fenomenul a prins viață pe fondul creșterii temperaturii Mediteranei și condițiilor atmosferice mai calde și mai umede care contribuie la producerea unor episoade extreme mai frecvente.
„Vom vedea mai multe astfel de inundaţii rapide în viitor. Aceste ploi teribil de abundente şi aceste inundaţii devastatoare sunt amprentele schimbărilor climatice”, a declarat Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading.
Aceasta susţine că nici măcar avertismentele timpurii privind ploile abundente, bazate pe prognoze fiabile, nu pot face mare lucru pentru a preveni decesele, iar oamenii trebuie să înţeleagă pericolul real.
„Nu este suficient să le spui oamenilor că va ploua destul de mult… Am putut vedea că oamenii se puneau în pericol conducând prin apă, iar apa era atât de multă, încât a copleşit aceste locuri”, a subliniat profesorul.
Internațional
Rusia amendează Google o sumă care eclipsează mărimea economiei mondiale
Rusia cere o sumă exorbitantă de bani de la Google, după ce compania a refuzat să plătească amenzile care se cumulează pentru blocarea canalelor pro-rusești de pe Youtube, potrivit CNN.
Rusia sancționează Google cu 20 de „decilioane” de dolari
Sancțiunea pe care vrea Rusia să o aplice Google se ridică la 20 de „decilioane de dolari”, adică 20 de miliarde de trilioane de trilioane de dolari, sumă care eclipsează mărimea economiei mondiale.
La 110 trilioane de dolari, conform cifrelor Fondului Monetar Internaţional, produsul intern brut mondial pare modest în comparaţie cu suma cerută de Moscova.
Alphabet, compania mamă a Google, are, între timp, o valoare de piaţă de aproximativ 2 trilioane de dolari.
Amenda pentru Google vine după ce compania nu s-a supus cerințelor Rusiei
Agenția TASS a relatat în această săptămână că un tribunal rus a ordonat anterior companiei de tehnologie să restabilească canalele de Youtube blocate, astfel riscând să se confrunte cu acuzații din ce în ce mai mari și cu acțiuni care se dublează în fiecare săptămână.
„Ne-au fost impuse sentinţe civile care includ penalităţi în legătură cu litigiile privind închiderea conturilor, inclusiv ale acelor părţi sancţionate”, a declarat Google. „Nu credem că aceste probleme juridice în curs vor avea un efect negativ semnificativ (asupra câştigurilor)”, a comentat Google la solicitarea CNN, făcând referire la „probleme juridice în curs” legate de afacerile sale din Rusia.
În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Google şi-a redus operaţiunile în această ţară, însă nu s-a retras complet.
-
Business7 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică9 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică2 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică5 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman