Connect with us

Internațional

Washingtonul nu e de acord ca aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei: „Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

Publicat cu

pe

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îndeamnă insistent aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei, așa cum fac în cazul Israelului. Cu toate acestea, Washingtonul a explicat, joi, că nu este de acord cu un astfel de demers în ceea ce privește Ucraina.

Motivul a fost că în această situație, ar însemna „o implicare diferită în război”, a explicat o purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, potrivit news.ro.

Washingtonul nu e de acord ca aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei

La briefingul de presă al Pentagonului, un jurnalist a întrebat: „Pot Statele Unite şi aliaţii să ajute Ucraina în acest sens? Adică, din moment ce este posibil cu Israelul, de ce nu se poate face şi cu Ucraina?”

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a menționat că este vorba despre două situații și câmpuri de luptă foarte diferite.

„Preşedintele, chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a cerut acestui departament (Pentagonul – n.r.) să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Ucraina a reuşit cu succes să îl folosească, fie că este vorba de apărarea aeriană sau de alte capacităţi, pentru a-şi recupera teritoriul. Secretarul (Austin Lloyd – n.r.) tocmai a avut o convorbire telefonică cu dl. Umerov (Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării – n.r.), pentru a obţine informaţii actualizate despre câmpul de luptă, pentru a înţelege mai bine de ce alte capacităţi ar putea avea nevoie, dacă este cazul”, a declarat Sabrina Singh.

Aceasta a mai adăugat deși președintele s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, SUA sprijină Ucraina în eforturile sale de a-și recăpăta teritoriul suveran.

„Dar doborârea acestor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să avem trupe la sol?”, a mai întrebat jurnalistul.

Purtătoarea de cuvânt a menționat că „asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”.

„În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a punctat ea, conform transcrierii briefingului de presă postate pe site-ul Departamentului Apărării.

Cu toate acestea, Zelenski a menționat că vor continua să convingă toți partenerii să protejeze „eficient” cerul Ucrainei.

 „Constatăm că unul dintre principalele motive ale deficitului de securitate pe cerul Ucrainei şi, în special, în apropierea frontierelor NATO – ale vecinilor noştri – este lipsa deciziilor privind munca în comun, privind apărarea comună. Ceea ce funcţionează pe cerul din Orientul Mijlociu şi ajută Israelul să se apere poate funcţiona şi pe cerul din partea noastră de Europă – Ucraina – şi poate contribui la salvarea de vieţi.

Există soluţii tehnice speciale şi există tactici destul de eficiente”, susţine liderul ucrainean.

„Astăzi am discutat despre acest lucru cu Mark Rutte şi vom continua să convingem toţi partenerii noştri de ceea ce trebuie să fie pus în aplicare – de ceea ce este nevoie pentru a proteja eficient cerul”, a adăugat Volodimir Zelenski, conform sursei citate anterior.

Internațional

Ministru nord-coreean: „Vom sprijini Rusia până când aceasta obține victoria în războiul din Ucraina”

Publicat cu

pe

Coreea de Nord va susține Rusia până la obținerea victoriei în războiul din Ucraina, a declarat vineri, la Moscova, ministrul de externe nord-coreean, Choe Son Hui, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

„Relaţiile noastre tradiţionale, istoric prietenoase, care au parcurs calea încercărilor istoriei, astăzi se ridică la un nou nivel de relaţii de camaraderie militară invincibilă”, a spus șefa diplomației de la Phenian lui Serghei Lavrov.

Coreea de Nord, de partea Rusiei până la „victoria din Ucraina”

Ministrul nord-coreean a mai spus că Phenianul nu are nicio îndoială că, „sub conducerea înțeleaptă” a președintelui rus și poporului său vor „obține o mare victorie în lupta lor sacră pentru protejarea drepturilor suverane și a intereselor de securitate a statului lor”.

„Şi vă asigurăm, de asemenea, că până în ziua victoriei vom fi ferm alături de camarazii noştri ruşi”, a mai spus Choe Son Hui.

Serghei Lavrov a evidențiat „legăturile foarte strânsă” dintre armatele celor două țări și a menționat că acest lucru le-a permis să rezolve împreună sarcini de securitate importante.

Referitor la declarațiile făcute în această săptămână de Statele Unite, NATO, Coreea de Sud și Ucraina, potrivit cărora Coreea de Nord a trimis 10.000 de soldați în Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că „nu are nimic de adăugat la ceea ce s-a spus deja”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că 8.000 dintre soldaţii nord-coreeni se află deja în regiunea rusă Kursk şi se aşteaptă ca aceştia să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare.

Choe a avertizat că situația din Peninsula Coreeană ar putea deveni „explozivă”.

Citește mai departe

Internațional

Ce este și cum se explică „DANA”, fenomenul meteo extrem care a dus la inundațiile devastatoare din Spania

Publicat cu

pe

Cele mai devastatoare inundații din Spania din ultima jumătate de secol sunt puse pe seama fenomenului cunoscut local sub numele de DANA, care este intensificat de încălzirea climatică, potrivit Reuters.

Numele fenomenului, DANA, este un acronim spaniol pentru depresiune izolată de mare altitudine și, spre deosebire de furtunile sau vijeliile obișnuite, se poate forma independent de curenții de aer polari sau subtropicali.

Cum este explicat fenomenul DANA, care a măturat Spania în ultimele zile

Fenomenul este un sistem meteorologic distructiv în care aerul rece și cel cald se întâlnesc și produc nori de ploaie puternici, un model care este din ce în ce mai frecvent, din cauza schimbărilor climatice.

Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid și formează nori denși, încărcați cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiași zone timp de mai multe ore, sporindu-le potențialul distructiv.

Meteorologii spun că fenomenul provoacă uneori furtuni cu grindină de mari dimensiuni și tornade, precum cele de săptămâna aceasta.

Estul şi sudul Spaniei sunt deosebit de sensibile la acest fenomen datorită poziţiei sale între Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Masele de aer cald şi umed şi fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munţii favorizează formarea norilor de furtună şi a precipitaţiilor, mai arată specialiștii.

Purtătorul de cuvânt al agenției meteorologice naționale Aemet, Ruben del Campo, a declarat că fenomenul DANA din această săptămână a fost una dintre cele mai intense trei astfel de furtuni din ultimul secol.

„Previziunile au fost în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat. Dar într-o zonă situată între Utiel şi Chiva, în provincia Valencia, precipitaţiile au depăşit 300 de litri pe metru pătrat. În acea zonă, sistemele de furtună s-au format şi s-au regenerat continuu”, a explicat acesta.

Majoritatea experților sunt de părere că fenomenul a prins viață pe fondul creșterii temperaturii Mediteranei și condițiilor atmosferice mai calde și mai umede care contribuie la producerea unor episoade extreme mai frecvente.

„Vom vedea mai multe astfel de inundaţii rapide în viitor. Aceste ploi teribil de abundente şi aceste inundaţii devastatoare sunt amprentele schimbărilor climatice”, a declarat Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading.

Aceasta susţine că nici măcar avertismentele timpurii privind ploile abundente, bazate pe prognoze fiabile, nu pot face mare lucru pentru a preveni decesele, iar oamenii trebuie să înţeleagă pericolul real.

„Nu este suficient să le spui oamenilor că va ploua destul de mult… Am putut vedea că oamenii se puneau în pericol conducând prin apă, iar apa era atât de multă, încât a copleşit aceste locuri”, a subliniat profesorul.

Citește mai departe

Internațional

Rusia amendează Google o sumă care eclipsează mărimea economiei mondiale

Publicat cu

pe

Rusia cere o sumă exorbitantă de bani de la Google, după ce compania a refuzat să plătească amenzile care se cumulează pentru blocarea canalelor pro-rusești de pe Youtube, potrivit CNN.

Rusia sancționează Google cu 20 de „decilioane” de dolari

Sancțiunea pe care vrea Rusia să o aplice Google se ridică la 20 de „decilioane de dolari”, adică 20 de miliarde de trilioane de trilioane de dolari, sumă care eclipsează mărimea economiei mondiale.

La 110 trilioane de dolari, conform cifrelor Fondului Monetar Internaţional, produsul intern brut mondial pare modest în comparaţie cu suma cerută de Moscova.

Alphabet, compania mamă a Google, are, între timp, o valoare de piaţă de aproximativ 2 trilioane de dolari.

Amenda pentru Google vine după ce compania nu s-a supus cerințelor Rusiei

Agenția TASS a relatat în această săptămână că un tribunal rus a ordonat anterior companiei de tehnologie să restabilească canalele de Youtube blocate, astfel riscând să se confrunte cu acuzații din ce în ce mai mari și cu acțiuni care se dublează în fiecare săptămână.

„Ne-au fost impuse sentinţe civile care includ penalităţi în legătură cu litigiile privind închiderea conturilor, inclusiv ale acelor părţi sancţionate”, a declarat Google. „Nu credem că aceste probleme juridice în curs vor avea un efect negativ semnificativ (asupra câştigurilor)”, a comentat Google la solicitarea CNN, făcând referire la „probleme juridice în curs” legate de afacerile sale din Rusia.

În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Google şi-a redus operaţiunile în această ţară, însă nu s-a retras complet.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare