Connect with us

Publicat cu

pe

România va deveni o ţară competitivă, iar Europa de est este o regiune care constituie un motor important pentru dezvoltare în Uniunea Europeană, a declarat premierul României, Victor Ponta, într-un interviu acordat postului public de televiziune din Spania, înainte de reuniunile de pe agenda vizitei oficiale efectuate în capitala spaniolă luni, 22 iulie.

Pe durata interviului, difuzat de canalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole, Canal 24Horas, şeful executivului a garantat siguranţa juridică pentru investitorii spanioli, a vorbit despre criza prin care a trecut România, despre reformele întreprinse, a susţinut că Europa nu poate să fie divizată între ţări bogate şi ţări cu probleme economice, a arătat progresele făcute în materie de justiţie şi a vorbit şi despre relaţia cu preşedintele Traian Băsescu.

„Relaţiile dintre Spania şi România, din punct de vedere politic, sunt excelente. De acum vrem ca împreună, la nivel de guvern, să ne concentrăm pe cele economice. Spania este un partener strategic”, a spus Victor Ponta. El s-a referit la faptul că în România se află mari companii spaniole, cu experienţă în infrastructură sau tehnologie, şi a subliniat că în ciuda crizei economice, sociale şi chiar politice, s-au făcut reforme foarte importante. „Am deblocat toate programele europene. Companiile spaniole din România, care depind de fondurile europene, îşi primesc plăţile. Mai mult, sunt binevenite. Primele semnale economice sunt bune: în primul semestru al anului, rata şomajului era de 7%, iar experienţa şi sprijinul companiilor spaniole sunt foarte importante. Orice investiţie, a oricărei companii prezente în România este binevenită. Vreau să fie cât mai multe schimburi comerciale între cele două ţări, benefice pentru amândouă”, a precizat el.

În acelaşi timp, premierul Ponta a atras atenţia şi asupra faptului că România are nevoie de investiţii pentru dezvoltare. Ţara a înregistrat cifre economice pozitive, însă după eforturi destul de mari şi sacrificii multe, a explicat el. „Sunt convins, ca prim-ministru, că nu există ţară europeană care să se poată dezvolta singură, fără ca şi restul Europei să meargă bine. Europa nu poate fi divizată între cei mai bogaţi şi cei care au probleme economice. În Europa trebuie să existe mai multă solidaritate, şi politici comune pentru creştere economică, pentru că am avut destulă austeritate. Este momentul în care nicio ţară din Europa nu se poate dezvolta singură şi avem o şansă: aceea de a ne dezvolta împreună, atât estul cât şi vestul Europei. Cred că liderii europeni trebuie să găsească o cale comună” din acest punct de vedere, a apreciat premierul român. Victor Ponta a declarat că respectă foarte mult şi reuşitele Spaniei şi că el consideră această ţară ca fiind în continuare o economie puternică, esenţială pentru ca Europa să funcţioneze.

Au dreptate oamenii de afaceri străini, inclusiv spanioli, care cer mai mult siguranţă juridică, mai puţină birocraţie şi mai multă transparenţă, a mai arătat Ponta, subliniind că una din priorităţile guvernului pe care îl conduce este un sistem juridic la fel de independent ca acum, dar mult mai eficient, care să lucreze mai rapid. „În administraţia publică, am făcut reduceri de cheltuieli în ultimii ani, însă de anul trecut am urmărit nu numai asta, ci şi eficientizarea administraţiei. Este important să consume mai puţine resurse financiare, şi să ofere servicii de calitate (…) vrem o administraţie publică care să înţeleagă că primul obiectiv este sprijinirea mediului de afaceri şi persoanele private. Este o reformă importantă, presupune o schimbare de mentalitate, însă România va deveni o ţară competitivă la nivel european”, a afirmat şeful executivului.

Victor Ponta a vorbit şi despre importantele progrese făcute în justiţie şi a subliniat strânsa colaborare cu executivul comunitar, în privinţa combaterii corupţiei. Instituţiile româneşti de profil au devenit tot mai independente şi eficiente, iar un sector în care mai sunt de făcut îmbunătăţiri ar fi cel al administraţiei fiscale, a menţionat premierul român. „Avem o mare presiune fiscală, dar nu avem resursele cu care să combatem evaziunea fiscală. În zona judiciară şi de combatere a corupţiei, direcţia este cea bună, însă în administraţia fiscală – şi vom cere şi sprijinul guvernului spaniol – rămân destule lucruri de făcut. Companiile spaniole trebuie să ştie că există o luptă eficientă împotriva evaziunii şi cei care respectă legea sunt favorizaţi”, a explicat Ponta, dând exemplul taxei unice de impozitare de 16% ca dovadă a unui sistem fiscal competitiv.

Sistemul public de sănătate a fost, de asemenea, un alt subiect abordat de şeful guvernului, în interviul menţionat. Ponta a explicat că România are o situaţie specială, cu resurse umane deosebite, medici şi asistente foarte buni, însă o infrastructură care, dincolo de fonduri, nu este foarte bună, astfel explicându-se şi emigraţia acestei forţe de muncă în ţări din Occident. „Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, România nu va avea imediat resursele financiare pentru a-şi îmbunătăţi baza, infrastructura. Însă vrem să folosim mai bine resursele financiare, să luptăm împotriva fraudelor, pentru ca asistentele şi medicii să ştie că există o perspectivă pe termen mediu şi lung (…) este una dintre cele mai mari provocări”, a recunoscut premierul.

În sfârşit, Victor Ponta a discutat şi despre imaginea României. „Problema de imagine este una reală’, a spus el, cu referire la faptul că mulţi străini sunt încântaţi şi surprinşi de România. ‘Fiecare ţară trebuie să se promoveze. Eu apreciez mult modul în care Spania şi-a păstrat o imagine pozitivă, indiferent de faptul că există probleme economice. Spania a rămas un punct de referinţă pentru Europa şi pentru America Latină. Ţine foarte mult de noi să ne vorbim de bine”, a declarat Ponta.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare