Connect with us

Publicat cu

pe

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Palatul Victoria, în conferinţa de presă în care a prezentat „starea naţiunii”, respectiv situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele care se vor putea duce la îndeplinire în următorii patru ani, că „în acest an vom cheltui mai mult decât producem” şi că, la sfârşitul anului, „fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro”.

Guvernul estimează că, în 2013, Produsul Intern Brut va fi de 139,8 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut, când a fost de 132,6 miliarde de euro, aşa cum rezultă din elementele bugetare prezentate joi seara de premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
PIB-ul pe cap de locuitor ar urma să ajungă, astfel, anual, la 7.000 de euro.
În 2013, veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, reprezentând 2.300 de euro pe persoană, iar cheltuielile statului se ridică la 49 miliarde de euro (2.450 de euro pe persoană).
Deficitul bugetar ar urma să fie de trei miliarde de euro, adică 150 de euro de persoană.
În ceea ce priveşte datoria publică a ţării, aceasta este de 51 miliarde de euro, sumă acumulată după 1989 şi până în prezent. 60% din această datorie este în valută, iar 40% în lei, a explicat premierul Victor Ponta, în prezentarea referitoare la “Starea naţiunii din punct de vedere bugetar”.
Aproximativ 48% din această datorie este internă, iar 52% datorie externă.
Potrivit documentului prezentat de primul-ministru, în 2013, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente împrumutului de la FMI şi Uniunea .
România are o datorie de 34,7% din PIB. Din Uniunea Europeană, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 au datorie mai mare, se mai arată în document.

Ajustările macroeconomice din perioada 2008-2012 au fost fără îndoială necesare, deoarece România nu mai era împrumutată la costuri acceptabile, a declarat premierul Victor Ponta, arătând că s-au luat măsuri de austeritate şi de inechitate care au condus la oprirea dezvoltării şi la nemulţumiri sociale.
Potrivit premierului, Executivul propune disciplină bugetară şi fiscală şi România nu mai poate să angajeze cheltuieli, trebuie să reducă deficitul bugetar, să crească investiţiile.

Victor Ponta a adăugat că vrea să oprească “fetişizarea” termenului de investiţii, arătând că acestea trebuie să fie în primul rând eficiente şi benefice pentru societate.

Premierul Victor Ponta a mai afirmat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la reducerea deficitului bugetar, acesta fiind diminuat cu 2,5 miliarde de euro.
“Pentru prima dată după 2007 ne-am încadrat într-o limită de deficit de 3% din PIB, creându-se premisele de ieşire a României din procedura de deficit excesiv”, a spus Ponta, la Palatul Victoria.

El a afirmat că, în 2012, Guvernul nu a mai accesat niciun euro de la FMI sau Comisia Europeană din cadrul acordului preventiv, pentru că statul s-a împrumutat de pe pieţele private la costuri din ce în ce mai mici.

Victor Ponta a declarant că România are peste 5.000 de proiecte începute şi nefinalizate.
“O treime din investiţiile din România se vor face din fonduri europene. Nu se reduce suma alocată în 2012, important este dacă folosim aceşti bani de investiţii în mod prioritizat. Avem peste 5.000 de proiecte începute şi nefinalizate. Fostul ministru de finanţe, domnul Georgescu ne-a prezentat, la un moment dat, că sunt proiecte pe care le-am început şi le putem termina în 125 de ani, în 250 de ani dacă nu le prioritizăm”, a spus Ponta.
Guvernul nu va mai aproba, în 2013, finanţarea niciunei investiţii pentru care autorităţile locale au posibilitatea de a accesa fonduri europene, a avertizat joi premierul Victor Ponta. “Interzicem prin legea bugetului: dacă poţi să te duci să accesezi un fond european, nu mai vii să ceri bani de la bugetul de stat pentru că fie nu ai energia, nu ai competenţa, fie nu ai dorinţa de a te supune regulilor stricte privind utilizarea banilor europeni”, a spus Ponta, la Palatul Victoria.

Executivul va stopa şi alocarea banilor pe criterii politice şi nu va mai acorda bani pentru primării din Fondul de rezervă, a adăugat premierul.

Și numărul de angajaţi va fi redus cu 5 – 10% în majoritatea ministerelor, a mai declarat premierul Victor Ponta.
“De la numărul de consilieri vom trece, până pe 31 martie, la reducerile în aparatul central, atât ale funcţiilor de conducere cât şi ale numărului de angajaţi. Nu există în nicio structură a aparatului central, guvernamental, un singur post suplimentar aprobat. Dimpotrivă, deja, după primele hotărâri de Guvern privind reorganizarea ministerelor, în majoritatea ministerelor există o reducere între 5%- 8%- 10% a numărului de personal”, a spus Ponta.

Anul 2013 nu va permite nici creşteri ale salariilor bugetarilor sau ale pensiilor, a declarat premierul Victor Ponta. “Vom continua păstrarea măsurilor de reparare a inechităţilor sociale. Mă refer la faptul că avem alocaţi banii pentru salarii şi pentru pensii. În acelaşi timp vreau să spun adevărul: anul 2013 nu permite şi noi creşteri de salarii sau de pensii. Am reparat ceea ce s-a tăiat în 2010, dar ar fi nesustenabil, ar fi neserios din partea noastră să vorbim în 2013 de creşteri suplimentare de salarii în zona bugetară şi de pensii”“, a declarat Ponta, la Palatul Victoria.

Prezentând elemente din bugetul pe 2013, Ponta a afirmat că Guvernul îşi propune să elimine privilegiile angajaţilor din companiile de stat. “În continuare, în companii de stat şi cu capital majoritar sau integral de stat, autorităţi publice există privilegii despre care opinia publică ştie foarte puţin şi află foarte rar. Dincolo de salariu, dincolo de venit, dincolo de tot ceea ce acordăm. Sunt la fel de convins cum am fost încă de la preluarea mandatului că acolo unde vorbim de categorii speciale, cum este cea a revoluţionarilor, soluţia nu este să cedezi, deşi ştiu foarte bine cât de multă supărare va crea acest lucru, ci soluţia este de a aplica corect”, a declarat premierul.

Totodată, el s-a declarat împotriva privilegiilor pe care şi le-au însuşit pe nedrept unii cetăţeni după Revoluţia de la 1989. “Suntem la 23 de ani după 1989 şi cred că dacă au fost oameni, şi au fost, care chiar au merite speciale în acele zile, sigur că ţara şi implicit bugetul le poate fi recunoscător. Dacă au fost oameni care au abuzat şi şi-au însuşit privilegii, să continuăm să plătim aceste privilegii reprezintă un act de nedreptate la adresa celorlalţi cetăţeni ai ţării”, a arătat premierul.

Referindu-se la alte instituţii publice, şeful Guvernului a pledat pentru reducerea de cheltuieli prin instituirea unor reguli referitoare la angajamentele bugetare. “Unul dintre motivele pentru care avem atât de multe datorii este faptul că există încă practica – a existat până în acest an – de a angaja cheltuieli fără să ai bani. Sunt cheltuieli bune şi frumoase pe care le salut. Zilele acestea am aflat bugetul Festivalului “George Enescu”, un buget impresionant şi pentru o ţară bogată. E important pentru România să aibă un festival şi îl vom sprijini şi e o mândrie, era şi mai important să fie şi banii atunci când faci cheltuielile. Dar e o practică veche în România pe care trebuie să o oprim: întâi să existe banii şi după aceea faci contractele, nu invers”, a susţinut Ponta.

Premierul Victor Ponta a precizat că prezentarea sa va avea o perspectivă de patru ani. „Voi arăta: ăştia sunt banii, asta trebuie să facem, astea sunt lucrurile pe care putem să le facem. Va fi o prezentare cu o perspectivă de patru ani, totuşi, ce bani sunt în 2013, dar care sunt proiectele pe care le începem în 2013 şi putem să le terminăm în funcţie de alocările multianuale”, a spus Ponta.

Politică

Teleorman, județul cu cele mai mici salarii din țară

Publicat cu

pe

Deși deținător de terenuri fertile și cu o populație angrenată preponderent în agricultură, în prezent, Teleormanul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu, atrage atenția Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe Facebook:

„Este o problemă care necesită atenție urgentă, pentru că județul nostru are potențial, iar locuitorii merită o viață mai bună.

Avem de lucrat la atragerea investitorilor. Doar 0.1% din valoarea investițiilor străine la nivel național ajunge în Teleorman.

Avem nevoie de măsuri pentru a revitaliza economia locală, pentru a atrage investiții și pentru a crea în județ locuri de muncă bine plătite.

Infrastructura, educația și promovarea antreprenoriatului sunt doar câteva dintre domeniile în care trebuie să ne concentrăm eforturile, atât noi, cât și colegii din coaliție.

Doar dezvoltarea este soluția și doar împreună putem face schimbarea pe care Teleormanul o merită”.

Citește mai departe

Politică

Daniel Constantin, noul președinte al PNL Teleorman, taie în carne vie: „Niciun compromis cu cei care ne perturbă activitatea”

Publicat cu

pe

O revoluție tăcută s-a produs în cadrul PNL Teleorman, iar Daniel Constantin este protagonistul principal. Noul președinte al filialei i-a eliminat fără menajamente pe cei responsabili de sabotarea ședinței BPJ de săptămâna trecută prin lipsa cvorumului.

Fără a ezita, Constantin a reconfigurat rapid BPJ-ul pentru a putea pregăti campania electorală.

“Nu mai putem tolera jocurile de culise care împiedică progresul filialei și al comunității. Este momentul să acționăm ferm și hotărât pentru o conducere eficientă și puternică”, a declarat noul lider in cadrul ședinței BPN de astăzi.

Ședința BPN de astăzi a confirmat schimbările radicale. Noul Birou Politic Județean a fost aprobat, iar lista membrilor nu mai include multe dintre numele din vechiul BPJ. Un răspuns neașteptat pentru cei care nu au fost la înălțimea așteptărilor și pentru cei care au subestimat hotărârea lui Constantin de a reforma filiala locală.

Această mișcare fără echivoc demonstrează că Daniel Constantin nu se joacă când vine vorba de eficiență și rezultate. Este un semnal clar că în PNL Teleorman nu mai este loc pentru lipsa de performanță și pentru interesele personale în detrimentul celor colective.

Într-un peisaj politic adesea dominat de compromisuri și jocuri de putere, această acțiune fermă ar putea reprezintă un pas vital pentru reabilitarea și consolidarea PNL Teleorman, speră membrii filialei.

Potrivit acestora, Constantin arată că este dispus să facă tot ce este necesar pentru a putea derula o campanie electorala fără sincope în lunile care urmează.

Citește mai departe

Politică

România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Publicat cu

pe

Ponta: Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul

România ar putea fi condamnată în dosarul Roșia Montană, în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și ar urma să să plătească între 1 și 6 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources, care deține licența pentru a exploata aurul din zonă.

Procedura a fost închisă pe 14 septembrie 2023, după cum au anunțat canadienii, iar acum se așteaptă verdictul.

Principalul argument folosit de Gabriel Resources în cadrul procesului a fost includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Dosarul pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO a fost depus pe 4 ianuarie 2017 de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Compania minieră Gabriel Resources a spus că înscrierea acestui sit în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană și zădărnicește șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24, subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari. Sursele citate au declarat pentru Digi24.ro că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, existând la nivelul Guvernului o mare nemulțumire legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare