Lifestyle

Un nou studiu realizat pe un eșantion format din 159,255 de femei relevă faptul că persoanele optimiste au mai multe șanse de a trăi peste 90 de ani – iată de ce

Publicat cu

pe

Există un secret la care poți apela pentru a trăi mai mult și este categoric mai ieftin decât sucurile naturale și sesiunile de meditație.

Redacția Societății Americane de Geriatrie a publicat miercuri un studiu conform căruia oamenii optimiști – definiți ca fiind cei „ce au în general așteptări pentru obținerea unor rezultate pozitive în viitor” – au o probabilitate mai mare de a trăi peste 90 de ani decât oricine altcineva.

Descoperirile adunate pe parcursul a 26 de ani de studiu prin intermediul cercetării ce a fost realizată pe un eșantion de 159,255 de femei cu diverse caracteristici demografice, geografice, comportamentale și psihografice au relevat faptul că participanții optimiști au trăit cu 5.4% mai mult decât omologii lor pesimiști – fapt ce se poate traduce prin cel puțin 4 ani în plus de viață.

Descoperirile s-au bazat, de asemenea, pe un studiu realizat în anul 2019 prin intermediul colaborării științifice dintre universitățile Harvard și Boston, ale cărui rezultate au scos în evidență faptul că femeile și bărbații optimiști au o viață cu 11-15% mai lungă, în medie. Studiul din 2019 a concluzionat că persoanele ce au o gândire bazată pe o pozitivitate accentuată au reprezentat grupul cu cele mai multe șanse de a trăi până la vârsta de 85 de ani sau chiar mai mult, dar a admis și faptul că participanții respectivi erau „în mare parte albi și aveau un statut social și economic mai ridicat decât populația generală”.

Descoperirile de miercuri dezvăluie faptul că optimismul „poate fi privit ca un semn al sănătății și longevității” în diverse grupuri, în funcție de anumite criterii rasiale și socioeconomice ale acestora.

Pentru optimiștii nativi, aceasta este o veste extraordinară! Pentru oricine altcineva, probabil reprezintă o potențială provocare: așa cum a consemnat psihologul clinician Natalie Dattilo pentru Washington Post în anul 2020, evitarea anumitor situații dificile doar pentru a cultiva o mentalitate pozitivă poate fi cu adevărat dăunătoare.

„Pozitivitatea toxică provine din ideea conform căreia cea mai bună sau chiar singura soluție de a face față unei situații nefavorabile este de a îi atribui o întorsătură pozitivă, de a ascunde negativitatea sa”, a spus Dattilo. „Este ca și cum ai încerca să obligi pe cineva să mănânce înghețată în condițiile în care persoanei respective îi displace acest desert.”

Totuși, dezvoltarea unei mentalități optimiste implică mai degrabă acceptarea și procesarea sentimentelor negative, știind, pe de altă parte, că acestea vor trece în cele din urmă, lăsând loc și pentru un viitor mai promițător.

„Este normal să ai o perspectivă pozitivă și optimistă și să te simți trist în același timp”, a zis Dattilo. „Ne putem simți triști și îndurerați, dar să așteptăm în continuare cu aceeași nerăbdare viitorul. Ambele stări sunt necesare pentru a putea contura o perspectivă sănătoasă asupra vieții și pentru a obține un sentiment de bunăstare interioară”.

În prezent, americanii trăiesc în medie până la vârsta de 77 de ani, potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor. Pe de altă parte, mentalitatea țării s-ar putea schimba într-o direcție axată asupra sentimentelor pozitive , chiar și în contextul actual: într-un sondaj Gallup realizat în iulie 2021, 59,2% dintre participanții americani au spus că prosperă și 73% dintre aceștia declarau că au experimentat bucuria cel puțin o dată în ultimele 24 de ore.

Ce este important? Studiul publicat miercuri a consemnat că experiențele stresante din viețile noastre au adesea un impact psihologic asupra nivelului de optimism pe care îl resimțim și că optimiștii beneficiază deseori de „un sprijin social mai mare și reușesc astfel să utilizeze strategii de rezolvare a problemelor și de planificare cu scopul de a minimiza riscurile pe care aceste evenimente le-ar putea avea asupra sănătății lor”.

Optimiștii sunt, de asemenea, „mai capabili să își gestioneze emoțiile și comportamentul”, conform studiului menționat anterior.

 

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version