Internațional

UE preia inițiativa în competiția cu SUA și China. Va stabili standarde globale etice în materie de inteligență artificială

Publicat cu

pe

Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută un proiect dur de reguli privind utilizarea inteligenței artificiale, inclusiv interzicerea supravegherii, în încercarea de a stabili standarde globale pentru o tehnologie cheie dominată de China și Statele Unite, scrie Reuters.

Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile civile au avertizat că lacunele din propunere, care prevăd amenzi grele pentru încălcări și stabilesc garanții stricte pentru aplicațiile cu risc ridicat, ar putea lăsa loc abuzului de tehnologie de către guvernele represive.

China avansează în cursa AI, în timp ce pandemia COVID-19 a subliniat importanța algoritmilor și a gadgeturilor conectate la internet în viața de zi cu zi.

„În ceea ce privește inteligența artificială, încrederea este o necesitate, nu un lucru plăcut. Cu aceste reguli de referință, UE este liderul dezvoltării de noi norme globale pentru a se asigura că AI poate fi de încredere”, a declarat șeful tehnologiei europene Margrethe Vestager într-un comunicat.

Comisia a declarat că cererile de AI care permit guvernelor să facă evaluarea cetățenilor sau să exploateze copii vor fi interzise.

Aplicațiile cu risc ridicat de AI utilizate în recrutare, infrastructură critică, notarea creditelor, migrație și aplicarea legii vor face obiectul unor garanții stricte.

Companiile care încalcă regulile se confruntă cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală sau 30 de milioane de euro (36 de milioane de dolari), oricare ar fi cifra cea mai mare.

Șeful industriei europene, Thierry Breton, a declarat că regulile vizează disiparea miturilor și a concepțiilor greșite despre AI.

„În spatele termenului de inteligență artificială, există credințe și temeri populare care au fost transmise de multă vreme de industria cinematografică”, a declarat Breton într-o conferință de presă.

„Este adevărat că micul robot (personajul de film animat Walt Disney) WALL-E nu ne-ar putea face din păcate să uităm de T-800 (robot) din Terminator. Prin urmare, trebuie să navigăm între toate acestea și să nu stigmatizăm tehnologia”, a spus el.

Grupul de lobby tehnic CCIA a declarat că regulile nu ar trebui să creeze mai multă birocrație pentru companii și utilizatori.

În competiția cu SUA și China, inteligența artificială este considerată șansa competitivității globale

„AI va fi cheia pentru redresarea economică a Europei și pentru competitivitatea viitoare. Cu toate acestea, reglementarea singură nu va face UE un lider în AI”, a declarat vicepreședintele CCIA, Christian Borggreen.

Drepturile digitale europene au indicat lacune îngrijorătoare în propunere.

„Proiectul de lege nu interzice întreaga măsură a utilizărilor inacceptabile ale AI și, în special, toate formele de supraveghere biometrică în masă. Acest lucru lasă un decalaj îngrijorător pentru tehnologiile discriminatorii și de supraveghere utilizate de guverne și companii”, a declarat Sarah Chander la grupul de lobby.

Parlamentarul partidului verzilor din Parlamentul European, Patrick Breyer, a fost, de asemenea, dur în privința propunerii.

„Tehnologia de supraveghere biometrică și de masă, profilarea și tehnologia de predicție comportamentală în spațiile noastre publice ne subminează libertățile și ne amenință societățile deschise. Cerințele procedurale propuse sunt un simplu paravan de fum”, a spus el.

Comisia va trebui să transmită detaliile guvernelor naționale ale UE și ale Parlamentului European înainte ca normele să poată intra în vigoare.

Acest lucru ar putea dura ani marcați de lobby intens din partea companiilor și chiar a guvernelor străine, a declarat Patrick Van Eecke, partener și șef al cabinetului cibernetic european al firmei de avocatură Cooley.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version