Internațional

Spania oferă un ajutor de 10 miliarde de euro pentru lupta împotriva creșterii prețurilor

Publicat cu

pe

Prim-ministrul spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat că va oferi încă 10 miliarde de euro pentru a combate creșterea prețurilor, după invazia Rusiei în Ucraina transmite BBC.

Guvernul va „proteja clasa de mijloc și muncitorii, pe fondul creșterii costului vieții, energiei și alimentelor”, a transmis acesta.

Propunerile includ reduceri ale TVA-ului și o plată unică de 200 de euro pentru milioane de gospodării, la mai puțin de 27.000 de euro pe an.

Este al treilea set de măsuri de ajutor din partea Spaniei, aducând sprijinul total la 45 de miliarde de euro.

Spania a reușit să reducă inflația în ultimele luni la 6,8%, cea mai scăzută rată anuală din Uniunea Europeană și cea mai scăzută cifră de la invazia rusă în Ucraina, din februarie 2022. Cu toate acestea, inflația prețurilor la alimente este mult mai mare, prezintă BBC.

Numit drept un pachet „anti-criză” pentru a atenua creșterea prețurilor și pentru a stimula creșterea în anul următor, cele mai recente planuri prelungesc, pentru încă șase luni, reducerea impozitelor pentru gaz și electricitate, puse în vigoare de guvernul de stânga.

Plata unică pentru gospodării va acoperi aproximativ 4,2 milioane de gospodării unde, anterior, era limitată la familiile cu un venit anual mai mic de 14.000 de euro.

Transportul public va continua, de asemenea, să fie subvenționat cu o reducere la prețurile abonamentelor, extinsă până în prima jumătate a anului 2023. Dar, o reducere de 20 de cenți pe litru (0.99 lei/litru) de combustibil pentru consumatori va fi limitată la câteva sectoare de muncă, relatează sursa menționată anterior.

În plus, Sánchez s-a angajat să elimine taxele de vânzări timp de șase luni pentru produsele alimentare esențiale precum pâinea, laptele, brânza, ouăle, fructele și legumele și să reducă taxele pentru paste și ulei de gătit, de la 10% la 5%. Interdicția de a întrerupe gazul și electricitatea în gospodării va dura până la sfârșitul anului 2023.

Toate țările UE au acționat pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea prețurilor, Germania anunțând, în octombrie, un pachet de „scut defensiv” în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a reduce costul energiei electrice și al gazului. Guvernul lui Olaf Scholz a spus că este răspunsul Berlinului la „războiul energetic” al Rusiei, conform BBC.

Așa numita frână de preț din Germania, limitează costul unităților de gaz și electricitate. La începutul acestei luni, liderii UE au convenit să plafoneze prețurile gazelor din februarie, dacă depășesc 180 de euro.

Franța, la fel ca Spania, a anunțat o plată unică pentru familiile vulnerabile care primesc vouchere energetice, ca parte a unui pachet de 45 de miliarde de euro. De asemenea, a forțat furnizorul de energie Électricité de France (EDF) să limiteze creșterea prețurilor la 4% pentru un an.

În Marea Britanie, guvernul a impus un plafon pentru prețul unei unități de energie, până în aprilie 2023, ceea ce va însemna că factura tipică pentru gaz și electricitate va fi de 2.500 de lire sterline pe an.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version