Connect with us

Publicat cu

pe

Senatul a aprobat, în ședința plenului de marți, propunerea legislativă a senatorului UNPR Marian Vasiliev care modifică OUG 82/2006 în sensul atribuirii calității de ‘veteran’ și celor care au participat la misiuni militare desfășurate în afara României înainte de anul 1990.

Propunerea de lege, aprobată cu 92 de voturi ‘pentru’ și o abținere, modifică articolul 10, alin. 1 al textului ordonanței astfel: „calitatea de ‘veteran’ se atribuie personalului armatei care a participat la acțiuni militare și îndeplinește condițiile prevăzute de prezenta OUG”, potrivit Agerpres.

Printr-un amendament al comisiei de specialitate s-a introdus o excepție de la prevederea amintită prin care calitatea de ‘veteran’ se poate atribui, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, și „personalului armatei care a participat, anterior anului 1990, la misiuni și operații în afara teritoriului statului român”.

În expunerea de motive a propunerii de lege care modifică OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, inițiatorul susține că s-a putut consta o „discriminare” întrucât au existat misiuni militare și înainte de 1990.

„Un exemplu este ‘Misiunea secretă SIRIUS’ din perioada ianuarie 1981 — decembrie 1982, când, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, 141 de militari români au participat la o misiune în afara României. Mai mult decât atât, acest lucru a fost recunoscut după 1990, chiar de către ministrul Apărării Naționale din 2012 care a eliberat atestate de participare la 30 de ani de la încheierea misiunii. Din acest motiv, propunem modificarea ordonanței de urgență pentru a putea fi incluși și cei care au participat la misiuni militare înainte de 1990”, a explicat senatorul UNPR, potrivit documentului citat.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, iar legea are un caracter ordinar.

Tot în ședința de plen de marți a fost adoptată, cu 89 de voturi ‘pentru’ și două abțineri, o altă propunere legislativă care modifică aceeași OUG 82/2006 în sensul extinderii drepturilor acordate, inițiativa aparținând PSD.

Astfel, propunerea de lege vizează completarea cadrului legal prin crearea permisivă a posibilității de menținere, încadrare ori reîncadrare în structurile MApN a personalului armatei rănit, invalid sau care a dobândit afecțiuni fizice.

De asemenea, este realizat cadrul legal privind implementarea și desfășurarea activităților cuprinse în programele de recuperare a personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare, în vederea reintegrării sociale și intervenției psihologice adecvate nevoilor specifice fiecărui caz în parte.

„Prin propunere se realizează cadrul legal privind înscrierea sau transferarea la/în instituțiile de învățământ militar preuniversitar sau universitar, după caz, a copiilor personalului armatei decedat în urma participării la acțiuni militare, precum și pentru copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II și III de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare”, se precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.

În document se precizează totodată că este stabilit și cadrul legal pentru acordarea de burse de studii copiilor personalului încadrat în gradul II și III de invaliditate „în mod similar copiilor personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare”.

„Drepturile ce urmează a fi acordate beneficiarilor nu vor reprezenta un cost semnificativ raportat la dimensiunea morală a demersului, ce reprezintă expresia recunoașterii pe care societatea o datorează acestor categorii speciale și constituie, totodată, un factor motivant pentru participanții la misiuni în teatrele de operații”, se mai arată în documentul citat.

Această propunere de lege are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o tot în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare