Connect with us

Publicat cu

pe

Primele informații cu privire la programul secret de supraveghere al Guvernului american au apărut miercuri. De atunci și până astăzi, Edward Snowden, fostul angajat CIA care se află în spatele scurgerii de informații, a devenit un personaj central, chiar unul de care depinde stabilitatea SUA în acest moment.

Joi, “The Washington Post” și “The Guardian” au arătat că NSA (Autoritatea Națională de Supraveghere) a accesat serverele a nouă companii, printre care și Google, Microsoft sau Facebook, pentru a intercepta mesajele transmise în mediul online, cu ajutorul programului PRISM, dezvoltat, potrivit site-ului theatlantic.com, cu ajutorul unor firme private din Sillicon Valley. Toate companiile menționate neagă însă implicarea în acest scandal.

Informația a provocat reacții de indignare în lumea întreagă, iar liderii Uniunii Europene au precizat deja că așteaptă explicații din partea administrației Obama. În același timp, Casa Albă a refuzat să furnizeze date suplimentare, mai mulți oficiali confirmând că Snowden este deja subiectul unei investigații.

Edward Snowden, fostul angajat CIA, se afla în Hong Kong din 20 mai și se pare că luni după-amiază ar fi părăsit hotelul unde era cazat, fără să se mai afle nimic despre el. În interviul acordat cotidianului britanic “The Guardian”, Snowden a explicat că obiectivul său a fost să acționeze în numele binelui comun și a insistat că nu dorește ca mass-media să se concentreze doar asupra lui, tratând superficial informațiile prezentate.

Între timp, Barack Obama este supus unor presiuni serioase, fiind somat să aibă o poziție oficială în acest sens, în contextul în care a negat în repetate rânduri faptul că ar exista un astfel de program de supraveghere și a dat asigurări că dreptul la viața privată este respectat.

În Europa, cancelarul german Angela Merkel a insistat că dorește ca Obama să ofere o serie de explicații referitoare la informațiile furnizate de Snowden, în timp ce șefa Comisiei Europene, Viviane Reding, a adăugat că protejarea datelor fundamentale nu ar trebui să fie un lux, ci un drept fundamental.

Pe de altă parte, într-un sondaj dat publicității marți, realizat de Institutul Pew Research, se arată că peste 50% dintre americani consideră că interceptarea conversațiilor telefonice este “acceptabilă”.

Rezultatul sondajului ar putea fi explicat prin prisma faptului că tot mai mulți cetățeni sunt înspăimântați de perspectiva unor atacuri teroriste, mai ales după atacurile din 11 septembrie 2001, dar chiar și după cele de la maratonul din Boston, care au avut loc anul acesta. De altfel, prevenirea atacurilor teroriste prin monitorizarea oricărui tip de comunicare interpersonală a fost și modul în care autoritățile au justificat existența PRISM.

În același timp, mai multe cotidiene americane au arătat că autoritățile ar putea solicita extrădarea lui Snowden în Statele Unite, de teama ca oficialii chinezi să nu afle mai multe informații referitoare la programele de supraveghere. Dacă oficialii americani îl “vânează”, însă, cetățenii sunt de partea sa, cel puțin asta se poate înțelege dintr-o petiție online prin care se cere absolvirea sa de orice vină și care a fost semnată, până la ora scrierii acestui articol, de către 42.450 de persoane, în timp ce o altă petiție îl “provoacă” pe Barack Obama să ia parte la o dezbatere televizată difuzată în direct, în care să discute problema chiar cu Edward Snowden. Dacă petiția care cere “iertarea” lui Snowden va strânge 100.000 de semnături până pe 9 iulie, va trebui ca solicitarea să fie supusă atenției oficialilor de la Casa Albă.

În cele din urmă, întrebarea în jurul căreia se construiește întreaga dezbatere este dacă eventualele amenințări teroriste sunt o justificare pentru crearea unui stat de tip „Big Brother”, inspirat, parcă, din romanul lui George Orwell, „1984”:

“Obiectul terorismului este chiar terorismul. Obiectul opresiunii este opresiunea. Obiectul torturii este tortura. Obiectul crimei este crima. Obiectul puterii este puterea. Acum începi să înțelegi?”

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare