Connect with us

Publicat cu

pe

Prin declaraţiile de miercuri ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov, Rusia a arătat încă o dată că vrea să menţină Republica Moldova în sfera sa de influenţă, dar Chişinăul trebuie să continue negocierile pentru apropierea de UE, consideră politicieni şi analişti de la Chişinău.

Serghei Lavrov a declarat, miercuri, la Moscova, cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe şi integrării europene de la Chişinău, Natalia Gherman, că Rusia ar vrea să fie informată despre modul cum apropierea Republicii Moldova de UE şi semnarea unor acorduri dintre cele două părţi ar putea să se răsfrângă asupra relaţiilor moldo-ruse pe mai multe domenii. În privinţa reglementării conflictului transnistrean, el a declarat că Rusia nu-şi va retrage muniţiile din regiunea de est a Republicii Moldova până când nu va fi reglementat conflictul transnistrean.

„Aceste declaraţii consonează cu cele anterioare şi cu politica consecventă a Rusiei în acest teritoriu – o politică imperialistă şi de ocupaţie. Aceasta nu se poate împăca cu gândul că Republica Moldova, într-un viitor previzibil, ar putea să iasă din zona sa de influenţă şi încearcă să pună presiuni asupra acestui proces”, a declarat vicepreşedintele Partidului Liberal (dreapta), Valeriu Munteanu.

El consideră că, în urma acestor declaraţii, vor urma şi un şir de acţiuni menite să destabilizeze situaţia din Republica Moldova şi în special în zona de securitate cu regiunea transnistreană, dar Moldova trebuie să-şi continue parcursul european. Potrivit lui Munteanu, apropierea Republicii Moldova de UE este „catastrofală” pentru Rusia, pentru că exemplul acesteia ar putea să fie urmat şi de alte state în care Moscova îşi menţine influenţa, precum Ucraina şi cele din Caucaz.

Şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat (centru-stânga), Dumitru Diacov, susţine că nu este un secret că Rusia vrea să menţină Republica Moldova în sfera sa de influenţă, dar, în opinia sa, nu trebuie să se reacţioneze „bolnăvicios la toate declaraţiile”. „Noi trebuie să privim liniştit lucrurile, dar să promovăm interesele noastre naţionale. Interesele noastre sunt ca Republica Moldova să fie un stat prosper integrat în UE. Dacă noi o să reacţionăm bolnăvicios la toate declaraţiile, atunci o să ne ocupăm cu declaraţiile şi nu cu ce trebuie să facem”, a subliniat Diacov.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut miercuri declaraţiile respective în contextul în care Republica Moldova urmează să parafeze la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfârşitul lunii noiembrie, Acordul de asociere cu UE, care va cuprinde şi crearea Zonei de liber schimb. De asemenea, Republica Moldova poartă negocieri cu UE pentru liberalizarea regimului de vize.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane. Rusia şi-a asumat încă din 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, un angajament pe care însă nu l-a dus la bun sfârşit.

Politică

Teleorman, județul cu cele mai mici salarii din țară

Publicat cu

pe

Deși deținător de terenuri fertile și cu o populație angrenată preponderent în agricultură, în prezent, Teleormanul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu, atrage atenția Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe Facebook:

„Este o problemă care necesită atenție urgentă, pentru că județul nostru are potențial, iar locuitorii merită o viață mai bună.

Avem de lucrat la atragerea investitorilor. Doar 0.1% din valoarea investițiilor străine la nivel național ajunge în Teleorman.

Avem nevoie de măsuri pentru a revitaliza economia locală, pentru a atrage investiții și pentru a crea în județ locuri de muncă bine plătite.

Infrastructura, educația și promovarea antreprenoriatului sunt doar câteva dintre domeniile în care trebuie să ne concentrăm eforturile, atât noi, cât și colegii din coaliție.

Doar dezvoltarea este soluția și doar împreună putem face schimbarea pe care Teleormanul o merită”.

Citește mai departe

Politică

Daniel Constantin, noul președinte al PNL Teleorman, taie în carne vie: „Niciun compromis cu cei care ne perturbă activitatea”

Publicat cu

pe

O revoluție tăcută s-a produs în cadrul PNL Teleorman, iar Daniel Constantin este protagonistul principal. Noul președinte al filialei i-a eliminat fără menajamente pe cei responsabili de sabotarea ședinței BPJ de săptămâna trecută prin lipsa cvorumului.

Fără a ezita, Constantin a reconfigurat rapid BPJ-ul pentru a putea pregăti campania electorală.

“Nu mai putem tolera jocurile de culise care împiedică progresul filialei și al comunității. Este momentul să acționăm ferm și hotărât pentru o conducere eficientă și puternică”, a declarat noul lider in cadrul ședinței BPN de astăzi.

Ședința BPN de astăzi a confirmat schimbările radicale. Noul Birou Politic Județean a fost aprobat, iar lista membrilor nu mai include multe dintre numele din vechiul BPJ. Un răspuns neașteptat pentru cei care nu au fost la înălțimea așteptărilor și pentru cei care au subestimat hotărârea lui Constantin de a reforma filiala locală.

Această mișcare fără echivoc demonstrează că Daniel Constantin nu se joacă când vine vorba de eficiență și rezultate. Este un semnal clar că în PNL Teleorman nu mai este loc pentru lipsa de performanță și pentru interesele personale în detrimentul celor colective.

Într-un peisaj politic adesea dominat de compromisuri și jocuri de putere, această acțiune fermă ar putea reprezintă un pas vital pentru reabilitarea și consolidarea PNL Teleorman, speră membrii filialei.

Potrivit acestora, Constantin arată că este dispus să facă tot ce este necesar pentru a putea derula o campanie electorala fără sincope în lunile care urmează.

Citește mai departe

Politică

România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Publicat cu

pe

Ponta: Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul

România ar putea fi condamnată în dosarul Roșia Montană, în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și ar urma să să plătească între 1 și 6 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources, care deține licența pentru a exploata aurul din zonă.

Procedura a fost închisă pe 14 septembrie 2023, după cum au anunțat canadienii, iar acum se așteaptă verdictul.

Principalul argument folosit de Gabriel Resources în cadrul procesului a fost includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Dosarul pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO a fost depus pe 4 ianuarie 2017 de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Compania minieră Gabriel Resources a spus că înscrierea acestui sit în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană și zădărnicește șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24, subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari. Sursele citate au declarat pentru Digi24.ro că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, existând la nivelul Guvernului o mare nemulțumire legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare