Connect with us

Publicat cu

pe

„Dragii mei,

Foarte curând voi face publică Platforma de Stânga. S-au făcut speculații și s-a discutat deja despre această „platformă” însă, spre satisfacția mea, recunosc, nimeni nu a reușit să îi determine conturul și nici scopul.

Fără să vreau neapărat să folosesc cuvinte mari, vă spun că Platforma de Stânga este documentul care desparte ireversibil doctrina de centru stânga europeană modernă și progresista de stângă comunistă ori neo comunistă.
Momentul pe care l-am ales pentru lansarea acestui document, care nu este nici partid și nici personaj de benzi desenate, este unul care la rândul lui a despărțit stânga europeană comunistă de stânga progresistă modernă la 10 noiembrie. Această dată reprezintă momentul la care a început demolarea zidului Berlinului. De la acel moment, „lumea luminata”, Europa civilizată, a reușit să schimbe destinul mișcării de stânga fără să pretindă utopic dispariția stângii și cu atât mai puțin a doctrinei de centru stânga. Doctrinei de centru stânga i s-a dat o nouă șansă și o nouă viață. Așa a renăscut doctrina de centru stânga europeană modernă.

M-am întrebat dacă nu cumva este hazardat să preluăm noi, progresiștii români, misiunea de separare a apelor stângii – să îi dăm noi doctrinei progresiste de centru stânga o șansă și o viață nouă în România și mi-am răspuns răsfoind file îngălbenite de istorie românească de la a doua jumătate a anilor 1800. 

Mihail Kogălniceanu, cel care s-a identificat a fi întâiul progresist al acestei națiuni și-a asumat misiunea nobilă de modernizare, de emancipare și reconstrucție a demnității românilor de rând. El, un progresist, primul progresist autentic, a fost catalizator și vector determinat alături de alți progresiști români pentru înfăptuirea marelui vis al națiunii române a Unirea. Tot Kogălniceanu, un progresist veritabil și un apărător al democrației a un discipol al Revoluției Franceze a fost românul care aducea din vestul continentului nostru, aerul de libertate și modernitate – „aici, în lumea luminată, oamenii nu stau în genunchi decât în fața lui Dumnezeu” – așa îi scria Kogălniceanu tatălui său în anii de studenție. Mai târziu, progresiștii care studiaseră la Paris și Berlin au găsit canalul de comunicare pentru a combate criticile așa zis prețioase ale unor judecători străini ai limbii noastre.  

Kogălniceanu, în epistolele lui îi răspundea unui critic al momentului din Germania dacă nu mă înșel, că limba română nu numai că nu este împotriva culturii, ba din contră ea contribuie în fiecare zi la cultura europeană. Tot de la un progresist și un diplomat cu vocație educație aleasă, a venit ideea genială că: „Guvernul român să socotească precum că ar fi potrivit a transforma de pe acum agențiile diplomatice și consulatele generale de la București în legații a căror titulari ar primi calificarea de trimiși extraordinari și miniștri plenipotențiari. De asemenea, în virtutea principiilor de reciprocitate, Agențiile diplomatice ale României în străinătate ar deveni legații conduse de către trimiși extraordinari și miniștri plenipotențiari.” M. Kogălniceanu – circulara către agenții diplomatici ai României în chestiunea stabilirii relațiilor diplomatice la nivelul legațiilor a București 13 iulie 1878. 

Ar fi inutil să spun cât de importantă a fost transformarea pe care progresiștii români au reușit să o aducă în spațiul nostru pe domeniul modernizării agriculturii ori în ceea ce privește abolirea robiei, mai cu seamă în ce privește situația țiganilor robi din Europa și lupta împotrivă acelei forme de discriminare extremă. Poate cândva vă voi reproduce pledoariile lui Kogălniceanu în apărarea situației țiganilor și veți vedea cum istoria se repetă.
Spun toate acestea pentru că vreau să fiu sigur că misiunea pe care ne-am asumat-o, aceea de a moderniza stânga românească nu este întâmplătoare și se pare că nu este.

Dacă nu oamenii de centru stânga progresistă sunt cei care trebuie să schimbe destinul comunist al stângii românești, atunci cine oare ar putea să modernizeze singura doctrină care s-a demonstrat în toată lumea că este cea disponibilă pentru a ține pasul cu emanciparea societății?
Știu că nu este deloc simplu să schimbăm percepția oamenilor și mai știu că este greu, deși firesc ar fi să nu fie, să le explicăm oamenilor că stânga nu este statul, cum pretind astăzi reprezentanții stângii neo comuniste, ci doar o onestă și democratică formă de organizare a societății după principiile sociale ale egalității de șanse. Este forma de organizare care trebuie să arate onest că îi pasă.

Platforma de Stânga, dragii mei, așa cum am imaginat-o din clipa în care a știut că trebuie să îi dăm acestei doctrine o șansă de modernitate europeană, ar trebui să împlinească relevanța și vibrația unor documente precum „Dorințele Partidei Naționale”, document progresist prin excelență, vital pentru etapa dramatică a transformării și evoluției vieții politice românești de la 1848.”

27 octombrie 2011

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare