Connect with us

Publicat cu

pe

Dacă ai făcut Covid, crește de cinci ori riscul de tromboză venoasă profundă (TVP), potrivit rezultatelor unui amplu studiu medical publicat de Jurnalul Medical Britanic. De asemenea, crește de 33 de ori riscul de apariție a unui cheag de sânge potențial letal pe plămân în primele 30 de zile care trec de la infectare.

Descoperirile ar putea explica o dublare a incidenței și a deceselor cauzate de cheaguri de sânge în Anglia de la începutul pandemiei, comparativ cu aceleași perioade din 2018 și 2019.

Ele ajută, de asemenea, la punerea în context a riscului foarte mic de formare a cheagurilor de sânge ca urmare a vaccinării cu Covid-19.

„Gradul complicațiilor asociate cu Covid-19 este mult mai puternic și durează mult mai mult decât ceea ce am putea primi după vaccinare”, a spus dr. Frederick Ho, lector în sănătate publică la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat în cercetare, citat de publicatia The Guardian.

„Chiar și acei oameni cu simptome ușoare care nu trebuie să fie spitalizați ar putea avea o mică creștere a riscului de [cheaguri de sânge].”

Deși chiar și cercetările anterioare au sugerat că trecerea prin Covid a fost asociată cu un risc crescut de cheaguri de sânge, nu era clar pentru cât timp a rămas acest risc și dacă și infecțiile ușoare au crescut riscul pentru oameni.

Pentru a clarifica aceste incertitudini, Anne-Marie Fors Connolly de la Universitatea Umeå din Suedia și colegii săi au măsurat riscul de TVP, embolie pulmonară – un cheag de sânge pe plămâni – și diferite tipuri de sângerare, cum ar fi sângerarea gastrointestinală sau spargerea unui vas de sânge în creierul, la peste 1 milion de persoane cu infecții confirmate cu Covid și la peste 4 milioane de persoane neinfectate.

În general, ei au identificat o creștere de 33 de ori a riscului de embolie pulmonară, o creștere de cinci ori a riscului de TVP și o creștere de aproape două ori a riscului de sângerare în cele 30 de zile după infecție. Oamenii au rămas cu risc crescut de embolism pulmonar timp de șase luni după ce s-au infectat și timp de două și trei luni pentru sângerare și TVP.

Deși riscurile au fost cele mai mari la pacienții cu o boală mai severă, chiar și cei cu Covid ușoară au avut un risc de trei ori mai mare de TVP și un risc de șapte ori mai mare de embolie pulmonară. Nu a fost găsit un risc crescut de sângerare la cei care au prezentat infecții ușoare. „Embolia pulmonară poate fi fatală, așa că este important să fim conștienți de acest risc”, a spus Connolly.

„Dacă brusc îți lipsește respirația și nu trece, [și] ai fost infectat cu coronavirus, atunci ar putea fi o idee să cauți ajutor, deoarece constatăm că acest risc crescut pentru până la șase luni .”

Ho a spus că rezultatele au rămas relevante chiar și în era Omicron, deoarece vaccinurile actuale au fost foarte eficiente împotriva Covid sever, dar infecțiile revoluționare au fost comune, chiar și după o a treia doză de vaccin.

„În ciuda potențialului pentru noi variante de îngrijorare, majoritatea guvernelor elimină restricțiile și își schimbă atenția către a determina cum să trăiască cel mai bine cu Covid. Acest studiu ne amintește de necesitatea de a rămâne vigilenți la complicațiile asociate chiar și cu infecția ușoară cu Sars-CoV-2, inclusiv [cheaguri de sânge].”

Risc de deces crește și după forme ușoare de Covid, este nevoie de atenție la manifestările specifice emboliei pulmonare.

Atenție, potrivit medicilor, embolia pulmonară acută este a treia cauză cardiovasculară de deces la nivel european, după infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, provocând peste 350.000 de decese anual. Tromboembolismul pulmonar (TEP) se produce atunci când un tromb (cheag de sânge), cel mai frecvent de la nivelul unei vene profunde, se desprinde și ajunge la nivelul plămânilor . Aici, datorita calibrului mic al arterelor pulmonare, ajunge  sa astupe complet sau partial vasele pulmonare in care ajunge. Sangele nu mai poate circula la acest nivel si se instaleaza manifestarile trombembolismului. 

Originea trombilor este reprezentată în 90% din cazuri de trombozele venoase ale membrelor inferioare. Potrivit medicilor, factorii de risc pentru TEP sunt: traumă majoră, proteză de șold sau a genunchiului, fracturi, repaus prelungit la pat, imbolizare prelungită la  pat,calatoriile  lungi  cu  avionul, cancer, utilizarea de anticoncepționale orale și sarcina.

De obicei, simptomele  se succed rapid. In cazul unui embolism pulmonar de dimensiuni mici simptomele pot lipsi sau pot aparea: lipsa de aer, durere de piept  (durere ascutita la respiratie, dar poate fi si surda asemenea unei arsuri; simtiti ca nu puteti respira profund deoarece trombul poate irita invelisul plamanului – pleura), tuse cu sange (hemoptizie), febra usoara, ritm cardiac rapid (tahicardie).In cazul unui embolism pulmonar masiv (are aceasta denumire din cauza efectului asociat, putand conduce la insuficienta cardio-respiratorie sau tensiune scazuta) sau in cazul existentei unor embolusuri multiple pot aparea: lipsa de aer severa, durere in piept (in special in centrul pieptului, in spatele sternului), senzatie de lesin, stare generala proasta (este afectata circulatia sangelui si inima, scazand tensiunea) sau chiar stop cardiac (inima inceteaza sa functioneze).

Daca aveti oricare din aceste simptome  prezentati-va  de urgenta  la  spital. Alte simptome includ: durere in spatele gambei, durere la nivelul muschilor gambei sau inflamarea piciorului (gamba poate fi calda si rosie), anxietate, colorarea pielii in albastru; de obicei la nivelul buzelor si degetelor) sau piele umeda si rece, transpiratii.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare