Internațional
Războiul resurselor în Serbia. Oamenii protestează împotriva unei mine de litiu

Serbia se confruntă cu proteste masive împotriva unei mine de litiu, Rio Tinto, pe care Europa o consideră o sursă critică pentru bateriile mașinilor electrice. „Nu am nevoie de mașini electrice. Am nevoie de mere verzi și iarbă verde”, a declarat un protestant.
Ferestre sparte și acoperișuri zdrobite, case abandonate, mochetă cu lanuri de porumb și livezi de lângă granița Serbiei cu Bosnia, arată ca epava războaielor balcanice din anii 1990, prezintă Nwe York Times.
Dar casele sunt de fapt victimele unei lupte actuale, încărcată de geopolitică: de unde și cum poate obține Europa materiale pentru a produce bateriile mașinilor electrice cu scopul de a renunța la dependența față de sursele Chinei?
Casele, situate în Valea Jadar din vestul Serbiei, au fost cumpărate cu ani în urmă de gigantul Rio Tinto, care intenționa să le demoleze și să înceapă exploatarea și prelucrarea litiului, un element esențial pentru bateriile mașinilor electrice. Planurile au fost blocate de opoziția vehementă, iar proprietățile s-au dărâmat.
Minele de litiu susținute de SUA și UE
Proiectul a fost susținut de Statele Unite și de Uniunea Europeană, care au nevoie disperată de litiu pentru a-și îndeplini obiectivele climatice. Acest aspect a generat un val de furie publică în Serbia, unde temerile despre faptul că mina va otrăvi aerul și apa au declanșat proteste uriașe în stradă, împotriva președintelui Aleksandar Vucic.
Europa are mult litiu și peste 20 de proiecte pentru acest mineral, aflate în diferite stadii de dezvoltare. Dar niciunul nu a început să producă litiu pentru baterii. Proiectul gigantic din Serbia a avut ca scop umplerea acestui gol.
„Nu există tranziție ecologică în Europa fără acest litiu”, a declarat Chad Blewitt, șeful operațiunilor Rio Tinto din Serbia, unde a adăugat faptul că societatea intenționează să investească peste 2,55 miliarde de dolari în proiect.
Guvernul sârb a dat aprobarea preliminară în 2019, dar, îngrijorat de pierderea voturilor în timpul protestelor împotriva Rio Tinto, înainte de alegerile din 2022, a anulat-o.
Sub presiunea Uniunii Europene, la care Serbia aspiră să adere, guvernul s-a răzgândit în iulie și a permis companiei Rio Tinto să relanseze proiectul. Multinaționala britanico-australiană spune că a investit deja aproape 600 de milioane de dolari pentru a cumpăra terenuri, a săpa 500 de gropi de explorare, a făcut cercetări și a oferit donații clubului local de fotbal și altor entități.
Ministrul sârb al minelor, Dubravka Djedovic Handanovic, a declarat că, probabil, exploatarea minieră nu va începe decât peste doi ani, dar că, odată începută, litiul din Valea Jadar va permite Serbiei să producă baterii și mașini electrice, oferind aproximativ 20.000 de locuri de muncă.
Un raport al Centrului de Studii Strategice de la Haga estimează că, pentru a-și atinge obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050, Europa va avea nevoie de 60 de ori mai mult litiu până în acel an, decât a importat în 2020 din China și din alte țări.
Michael Schmidt, expert în litiu la Institutul Federal pentru Geoștiințe și Resurse Naturale din Germania, a declarat că Europa ar putea fi capabilă să își atingă obiectivele fără aprovizionarea din Serbia. Dar, „proiectul sârbesc este unul dintre cele mai mari și de aceea este atât de important”. El a adăugat: „Avem nevoie de fiecare proiect în parte pentru a atinge obiectivele”.
Succesul proiectelor depinde în cele din urmă de prețul litiului pe piața globală și dacă multinaționale, precum Rio Tinto, își pot recupera investițiile. Prețul s-a prăbușit în ultimele 18 luni, deoarece cererea chineză a scăzut și producția sa a crescut.
Mina de litiu: un câmp de luptă
Mina propusă în Serbia nu numai că a provocat furie în rândul fermierilor, al activiștilor de mediu și al cetățenilor obișnuiți, dar a devenit, de asemenea, un câmp de luptă indirect în eforturile Occidentului de a scoate țara din orbita Rusiei, aliatul său tradițional, și a Chinei.
Geoffrey R. Pyatt, secretarul de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice, a descris proiectul sârbesc pe rețelele de socializare, săptămâna trecută, drept „o oportunitate de a contribui la tranziția ecologică acasă și în străinătate”.
Pentru cei care consideră Serbia un partener al Statelor Unite și al Europei, mai degrabă decât un bătăuș regional autoritar și aliniat Moscovei, sprijinul președintelui Aleksandar Vučić pentru Rio Tinto, împreună cu acordul său pentru vânzarea secretă de arme fabricate în Serbia către Ucraina, reprezintă o dovadă a seriozității sale în ceea ce privește dezangajarea de Rusia.
Rusia are un sprijin puternic în rândul naționaliștilor sârbi de linie dură, iar unii diplomați și analiști spun că Moscova a provocat tulburările legate de mină. Cu toate acestea, președintele Serbiei a declarat că Moscova i-a spus că Occidentul orchestrează protestele pentru că vrea să îl răstoarne.
„Din păcate, a devenit o luptă politică, o mare bătălie politică”, a declarat ministra minelor, Djedovic Handanovic.
Printre cei care au luat parte la recentele demonstrații naționale împotriva Rio Tinto s-au numărat lideri ai Patrulei Poporului, un grup ultranaționalist aliniat Moscovei. Conturile de pe rețelele de socializare, cunoscute pentru răspândirea dezinformarii rusești, au fost active pentru promovarea poveștilor de groază despre mina de litiu planificată.
Dar cei de stânga și pro-europenii de mijloc s-au alăturat protestelor, scandând opoziția față de un proiect care a devenit un paratrăsnet pentru diverse nemulțumiri împotriva guvernului.
„A vândut Kosovo, dar nu ne va lua apa curată”, se putea citi pe o pancartă împotriva președintelui sârb, purtată de Angela Rojovic, 25 de ani, la un protest recent din capitala Belgrad. Ea a spus că președintele nu a făcut suficient pentru a apăra interesele sârbilor care trăiesc în Kosovo, în principal ale celor de etnie albaneză.
Aceasta a adăugat că Aleksandar Vučić sacrifică mediul Serbiei pentru a servi obiectivelor climatice ale Europei. „Nu am nevoie de mașini electrice, am nevoie de mere verzi și de iarbă verde”.
„Nu încercăm să dăm jos Guvernul, el o face singur”
În Gornje Nedeljice, un sat din Valea Jadar care se află deasupra celui mai mare zăcământ cunoscut de litiu de înaltă calitate din Europa, proiectul a înstrăinat baza rurală a președintelui, care până acum era solidară.
Dragan Karajcic, șeful districtului pentru un grup de așezări mici din jurul minei propuse, a declarat că a fost membru al partidului de guvernământ al lui Aleksandar Vučić, dar s-a alăturat unui grup local de protestatari, ostil față de Rio Tinto și de Guvern.
„Nu încercăm să dăm jos Guvernul, el o face singur”, a transmis Dragan Karajcic.
Goran Tomic, originar din Gornje Nedeljice, care acum locuiește în cea mai mare parte în Germania, a declarat că a înțeles necesitatea de a combate schimbările climatice prin renunțarea la mașinile pe benzină, dar a fost totuși îngrozit de faptul că fratele său mai mare a fost de acord să își vândă casa și terenul pentru compania Rio Tinto.
„Și-a permis să se trădeze pentru bani și, făcând asta, ne-a trădat pe toți”, a spus sursa menționată, citată de New York Times.
Impactul minelor de litiu asupra mediului
Rio Tinto, ale cărui asigurări privind siguranța au fost subminate de comportamentul greșit din trecut, a încercat să contracareze ceea ce consideră a fi minciuni și dezinformări răspândite pe rețelele sociale. Compania a dezvăluit recent concluziile preliminare ale unei evaluări a impactului asupra mediului, realizată de oameni de știință sârbi și străini, care au dezmințit o mare parte din ceea ce cred protestatarii despre exploatarea litiului.
Printre afirmațiile de pe rețelele de socializare s-a numărat și cea de săptămâna trecută, conform căreia o groapă de explorare forată de Rio Tinto emana lichid radioactiv.
Președintele Serbiei, zguduit de amploarea și intensitatea furiei publice, a propagat frica, de asemenea, susținând că protestele au fost conduse de „anarhiști, marxiști și fasciști ascunși”.
Protestele nu se opresc
Cu toate acestea, adevărații lideri au fost oameni precum Nebojsa Petkovic, un sătean din Gornje Nedeljice și un activist care a călătorit la Belgrad pentru a ajuta la organizarea unei demonstrații sâmbătă, 10 august, care a atras zeci de mii de oameni.
„Lăsați germanii să salveze planeta”, a spus domnul Petkovic. „Trebuie să ne salvăm”.
Dornici să înceapă mineritul, cancelarul Olaf Scholz al Germaniei și directorii de la Mercedes Benz, care au planuri mari pentru vehiculele electrice, au vizitat luna trecută Belgradul pentru a felicita proiectul Rio Tinto.
Rolul Germaniei, însă, nu a făcut decât să amplifice opoziția.
Dragan Karajcic, șeful districtului, s-a arătat înfuriat de declarațiile germanilor despre faptul că mina va fi sigură, deoarece și-a amintit de atrocitățile comise de naziști într-un oraș din apropiere, în 1941, despre care germanii au promis că va fi lăsat nevătămat.
Străbunicul său a luptat în apropiere împotriva trupelor austriece în timpul Primului Război Mondial. „El a luptat pentru a ne păstra pământul, iar acum ar trebui să i-l dau lui Rio Tinto. În niciun caz”, a spus el. „Este mult sânge rău pe aceste dealuri”.
Internațional
Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol

Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters.
‘Blackout-ul a fost un semnal de alarmă. A arătat că este o nevoie urgentă și inevitabilă pentru modernizarea și consolidarea rețelelor electrice ale Europei’, a declarat secretarul general de la Eurelectric, Kristian Ruby.
Cea mai mare parte a rețelelor electrice din Uniunea Europeană datează din secolul trecut și jumătate dintre linii au peste 40 de ani. Creșterea producției de energie cu emisii reduse de carbon și cererea explozivă de energie din partea centrelor de date și a vehiculelor electrice va necesita o modernizare a rețelelor, care au nevoie și de protecție digitală pentru a face față atacurilor cibernetice.
În condițiile în care investițiile globale în regenerabile aproape s-au dublat după 2010, investițiile în rețele abia s-au schimbat la aproape 300 de miliarde de dolari pe an. Această sumă trebuie să se dubleze, până la peste 600 miliarde de dolari pe an în 2030, pentru a acoperi modernizările necesare, potrivit Agenției Internaționale a Energiei.
Datele furnizate de centrul de reflexie Ember arată că ponderea regenerabilelor în mixul de putere al UE a urcat anul trecut până la 47%, de la 34% în 2019, în timp ce ponderea combustibililor fosili a scăzut până la 29%, de la 39%.
Proiectele eoliene și fotovoltaice sunt relativ rapid de construit, comparativ cu rețelele, care au nevoie de mai mult de un deceniu.
O parte a problemei se datorează sumelor mari și complexității îmbunătățirii rețelelor pe distanțe mari.
Comisia Europeană a estimat că Europa are nevoie să investească 2.000-2.300 miliarde de dolari în rețele până în 2050.
Anul trecut, firmele europene au investit 80 de miliarde de euro în rețele, în creștere de la 50-70 miliarde euro în anii anteriori, susțin analiștii de la centrul de reflexie Bruegel, care au adăugat că ar putea fi nevoie ca investițiile să crească până la 100 de miliarde de euro.
O altă problemă este că sistemele energetice din Spania și Portugalia se numără printre aceste sisteme din Europa care nu au suficiente conexiuni cu alte rețele, care să le poată oferi un back up.
Spania are nevoie de mai multe legături cu Franța și Maroc, spune Jose Luis Dominguez Garcia, de la centrul spaniol de cercetare IREC. Potrivit acestuia, Spania are doar 5% din conexiuni în afara Peninsulei iberice.
În condițiile în care și alte state sunt codașe la acest capitol, Comisia Europeană are drept țintă creșterea gradului de interconectare până la 15% în 2030, de la 10% cât țintea anterior, ceea ce înseamnă că fiecare țară membră UE va trebui să fie în măsură să importe cel puțin 15% din necesarul său de electricitate din țările vecine.
În plus, pe măsură ce crește producția de energie fotovoltaică și eoliană, provocările merg dincolo de modernizarea rețelelor până la nevoia de generare de tip back-up.
Centralele fotovoltaice și eoliene generează curent continuu, în timp ce centralele tradiționale pe gaze sau cele nucleare produc curent alternativ. Curentul continuu trebuie convertit în curent alternativ în invertoare la frecvența de 50 de Hertzi pentru rețelele europene și pentru a fi utilizată de gospodării și firme. Dacă producția de energie scade, rețeaua are nevoie de facilități back-up care să producă curent alternativ, pentru a evita scăderea frecvenței.
În cazul în care frecvența scade, mecanismele automate deconectează anumite facilități de producție, pentru a evita supraîncărcarea transformatoarelor și liniile de transmisie. Dacă mult prea multe centrale sunt deconectate în același timp, sistemul poate intra în blackout.
De asemenea, Europa are în prezent capacități de stocare în baterii de 10,8 Gigawați și aceste capacități urmează să ajungă la 50 de GW în 2030, cu mult sub nivelul necesar de 200 de GW, potrivit Asociației europene pentru stocarea energiei (EASE).
Internațional
Sectorul transporturilor maritime se confruntă cu o lipsă de marinari la nivel mondial, ceea ce generează probleme. Ce spun experții din domeniu

Sectorul transporturilor maritime se confruntă cu o lipsă de marinari la nivel global, ceea ce generează mai multe probleme. Printre acestea se numără accidentele pe mare, creșterile tarifelor de transport, dar și creșterea CV-urilor false, anunță experții, conform CNBC.
Înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau o bună parte din forța de muncă maritimă globală
Numărul de nave a crescut semnificativ în ultimii ani, dar, cu toate acestea, în cazul personalului calificat creșterile nu au existat. Înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau aproximativ 15% din forța de muncă maritimă globală. Ulterior, după război, cele două țări au înregistrat un declin semnificativ al numărului de marinari disponibili, arată datele Camerei Internaționale de Transport Maritim (ICS), potrivit sursei citate anterior.
ICS estimează că până în 2026 va exista un deficit de aproximativ 90.000 de marinari calificaţi și solicită factorilor de decizie să elaboreze strategii naţionale pentru a rezolva această problemă.
Ce efecte are criza marinarilor asupra siguranței și costurilor
Lipsa personalului calificat a determinat companiile să angajeze marinari cu mai puțină experiență, deci mai slab pregătiți. Acest lucru afectează standardele de siguranță pe mare.
„Nivelul de competenţă al marinarilor scade, deoarece acum este suficient să aibă o licenţă”, a spus un căpitan dintr-o companie maritimă globală, arată sursa citată. Bărbatul a fost nevoit să concedieze mai mulţi membri ai echipajului din cauza lipsei de competenţe.
Totodată, criza personalului calificat amenință să perturbe lanțurile globale de aprovizionare, deoarece lipsa echipajelor poate întârzia navele în porturi.
Salariile marinarilor rămân ridicate. Acestea reprezintă o mare parte din costurile de operare ale unei nave, totodată. În acest context, se mențin tarife mari de transport și presiunile inflaționiste.
Oboseala îi doboară pe marinarii cu experiență și afectează siguranța – studiu
Marinarii existenţi sunt adesea obligaţi să petreacă perioade mai lungi pe mare, fără zile libere, ceea ce duce la oboseală şi stres mental.
Potrivit unui studiu realizat în 2024 de World Maritime University, peste 93% dintre marinarii chestionaţi au identificat oboseala ca fiind cea mai frecventă problemă legată de siguranţă, iar 78% au raportat că nu au avut o zi liberă pe întreaga durată a contractului.
Lipsa personalului calificat este asociat și cu dorințele profesionale ale tinerilor, care sunt din ce în ce mai puțin atrași de o astfel de carieră, pe mare. Cei mai mulți sunt atrași de joburile care oferă echilibru între viața profesională și cea personală. Nici măcar salariile mari nu îi mai determină să devină marinari.
Internațional
Studiu: Poluarea aerului cauzată de incendii este asociată cu 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial

Poluarea aerului cauzată de incendii este legată de peste 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în The Lancet, citat de dw.com.
Majoritatea deceselor sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, se mai arată în studiu.
Numărul deceselor cauzate de poluarea aerului va crește în următorii ani
Numărul deceselor va crește în următorii ani pe fondul schimbărilor climatice, care fac ca incendiile de pădure să fie mai frecvente și mai intense.
Cercetătorii internaționali au analizat datele existente, cu privire la incendiile de pădure care fac adevărate ravagii în natură, dar și datele referitoare la arderile de teren practicate în agricultură pentru curățarea câmpurilor.
Peste 1,5 milioane de decese sunt asociate, anual, cu poluarea aerului din cauza incendiilor
Timp de 19 ani, mai exact din anul 2000 și până în 2019, cercetătorii au constatat că aproximativ 450.000 de decese pe an din cauza bolilor de inimă au fost strâns legate de poluarea aerului cauzată de incendii.
Totodată, alte 220.000 de decese din cauza bolilor respiratorii ar putea fi atribuite fumului și particulelor eliberate în aer de incendii.
La nivel mondial, un total de 1,53 milioane de decese din toate cauzele au fost asociate cu poluarea aerului cauzată de incendii, potrivit studiului.
Cele mai frecvente decese au loc în țările sărace
Spre exemplu, un număr record de arderi ilegale ale terenurilor agricole din nordul Indiei este parţial responsabil pentru norul de poluare cu aspect apocaliptic, cu concentraţii de microparticule nocive mult peste standardele internaţionale de sănătate, care acoperă capitala indiană, mai arată studiul.
Autorii studiului atrag atenția că ar trebui să se ia în calcul „acțiuni urgente” pentru a face față numărului mare de decese cauzate de incendii. Totodată, aceștia vorbesc și despre „nedreptatea climatică” cu care se confruntă țările sărace.
Câteva mijloace de evitare a fumului de la incendii sunt îndepărtarea de zona cea mai poluată, utilizarea purificatoarelor de aer și a măștilor, precum și rămânerea în casă. Chiar și așa, aceste mijloace nu sunt accesibile locuitorilor din aceste țări, mai arată cercetătorii.
-
Politică10 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Marcel Ciolacu a prezentat trei facturi pe TikTok, susținând că reprezintă plata zborurilor cu avioanele Nordis. Boarding Pass: „E puţin probabil ca aceste facturi să fi fost emise în anul 2022, când au avut loc zborurile”
-
Business10 luni înainte
HS Timber Group – tehnologie la cel mai înalt nivel în prelucrarea lemnului
-
Politică11 luni înainte
Raluca Turcan: Zi istorică pentru patrimoniul românesc! Dosarele Brâncuşi şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO