Connect with us

Publicat cu

pe

Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, i-a solicit premierului Victor Ponta să îl demită pe ministrul Educației, Remus Pricopie, pentru că acesta nu a rezolvat problemele Abecedarelor pentru elevii din clasa I.

Sunt de-a dreptul uimitoare încercările lui Victor Ponta de a-și salva pielea în urma votului usturător de duminică! Deși au trecut aproape trei zile de când românii l-au taxat cât se poate de clar la urne, observăm că Victor Ponta se agață în continuare de funcția de prim-ministru. I-a scos țapi ispășitori pe Corlățean și Meleșcanu – vinovații de serviciu pentru organizarea execrabilă a alegerilor. I-a pus să demisioneze teatral, pentru ca el să rămână bine-mersi în fruntea Guvernului, ca și cum toate problemele acestei țări ar fi rezolvate prin plecarea celor doi. Ca și cum nu el, în calitate de șef al Guvernului ar fi primul responsabil de bătaia de joc de la alegerile de duminică. Ei bine, domnule Ponta, dacă tot nu vreți să vă respectați cuvântul și plecați chiar dumneavoastră din fruntea Guvernului României, măcar impuneți sceneta demisiei și ministrului Educației, Remus Pricopie. De ce vă cer asta? Pentru că nici până în ziua de azi noile Abecedare nu au ajuns pe băncile  elevilor din clasa I. Și mai trist este că nu sunt șanse să le primească nici măcar de Moș Crăciun! Eu nu cunosc vreo altă țară din Europa în care să se mai întâmple asemenea lucruri, domnule Ponta”, a spus Raluca Turcan, într-o conferință de presă.

Deputatul PNL a precizat că ieri, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a cerut Ministerului Educaţiei reevaluarea tuturor ofertelor pe care editurile le-au depus pentru materia Comunicare în limba română – clasa I.

Este a nu-știu-câta probă că Ministerul Educației, dirijat de Pricopie, și-a bătut joc sistematic de toată procedura de licitație și evaluare, din aprilie 2014 încoace. Vă reamintesc că licitaţia pentru noile manuale a fost demarată abia în aprilie 2014, la doi ani după schimbarea programei şcolare – în iunie 2012. În plus, licitaţia a părut de la început cu dedicaţie, lucru confirmat şi de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Procedura a fost atât de schimbată şi modificată, doar-doar câştigă cine trebuie”, a mai spus Raluca Turcan.

Ea a subliniat că “odiseea manualelor de comunicare în limba română continuă din data de 4 august, când Ministerul Educaţiei a anunţat câştigătorii licitaţiei de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a”.

Ministerul a fost obligat să reevalueze ofertele, deoarece rezultatele au fost contestate de nouă edituri, a completat deputatul liberal.

Precizez că selecţia s-a realizat din 10 edituri ofertante, unele dintre acestea cu o experienţă veche şi relevantă în domeniul educaţional. În 22 septembrie – Ministerul Educaţiei a anunţat a doua rundă de câştigători, în urma unei reevaluări mimate şi cu grave erori de procedură. Pe 2 octombrie au fost din nou contestate rezultatele, iar pe 18 noiembrie, adică ieri, CNSC a admis contestația. Faptul că CNSC a admis contestaţia depusă de un participant la licitaţie subliniază un lucru clar: licitaţia a fost cu nereguli, cu dedicaţie”, a mai spus Raluca Turcan.

Ea a precizat că “oricâte minciuni ar mai scorni Victor Ponta pe subiect, sau Remus Pricopie – la comanda șefului, eu zic că lucrurile sunt cât se poate de clare: Copiii din clasa I nu au abecedare din cauza incompetenței sau intereselor lui Ponta și Pricopie”.

Din acest motiv, revin și cer, în numele Partidului Național Liberal, demisia ministrului Educației, Remus Pricopie. Dacă Meleșcanu a plecat pentru că a nesocotit dreptul constituțional la vot, Pricopie trebuie de asemenea să plece pentru că ignoră dreptul constituțional la învățătură și la educație gratuită”, a conchis Raluca Turcan.

Politică

Teleorman, județul cu cele mai mici salarii din țară

Publicat cu

pe

Deși deținător de terenuri fertile și cu o populație angrenată preponderent în agricultură, în prezent, Teleormanul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu, atrage atenția Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe Facebook:

„Este o problemă care necesită atenție urgentă, pentru că județul nostru are potențial, iar locuitorii merită o viață mai bună.

Avem de lucrat la atragerea investitorilor. Doar 0.1% din valoarea investițiilor străine la nivel național ajunge în Teleorman.

Avem nevoie de măsuri pentru a revitaliza economia locală, pentru a atrage investiții și pentru a crea în județ locuri de muncă bine plătite.

Infrastructura, educația și promovarea antreprenoriatului sunt doar câteva dintre domeniile în care trebuie să ne concentrăm eforturile, atât noi, cât și colegii din coaliție.

Doar dezvoltarea este soluția și doar împreună putem face schimbarea pe care Teleormanul o merită”.

Citește mai departe

Politică

Daniel Constantin, noul președinte al PNL Teleorman, taie în carne vie: „Niciun compromis cu cei care ne perturbă activitatea”

Publicat cu

pe

O revoluție tăcută s-a produs în cadrul PNL Teleorman, iar Daniel Constantin este protagonistul principal. Noul președinte al filialei i-a eliminat fără menajamente pe cei responsabili de sabotarea ședinței BPJ de săptămâna trecută prin lipsa cvorumului.

Fără a ezita, Constantin a reconfigurat rapid BPJ-ul pentru a putea pregăti campania electorală.

“Nu mai putem tolera jocurile de culise care împiedică progresul filialei și al comunității. Este momentul să acționăm ferm și hotărât pentru o conducere eficientă și puternică”, a declarat noul lider in cadrul ședinței BPN de astăzi.

Ședința BPN de astăzi a confirmat schimbările radicale. Noul Birou Politic Județean a fost aprobat, iar lista membrilor nu mai include multe dintre numele din vechiul BPJ. Un răspuns neașteptat pentru cei care nu au fost la înălțimea așteptărilor și pentru cei care au subestimat hotărârea lui Constantin de a reforma filiala locală.

Această mișcare fără echivoc demonstrează că Daniel Constantin nu se joacă când vine vorba de eficiență și rezultate. Este un semnal clar că în PNL Teleorman nu mai este loc pentru lipsa de performanță și pentru interesele personale în detrimentul celor colective.

Într-un peisaj politic adesea dominat de compromisuri și jocuri de putere, această acțiune fermă ar putea reprezintă un pas vital pentru reabilitarea și consolidarea PNL Teleorman, speră membrii filialei.

Potrivit acestora, Constantin arată că este dispus să facă tot ce este necesar pentru a putea derula o campanie electorala fără sincope în lunile care urmează.

Citește mai departe

Politică

România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Publicat cu

pe

Ponta: Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul

România ar putea fi condamnată în dosarul Roșia Montană, în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și ar urma să să plătească între 1 și 6 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources, care deține licența pentru a exploata aurul din zonă.

Procedura a fost închisă pe 14 septembrie 2023, după cum au anunțat canadienii, iar acum se așteaptă verdictul.

Principalul argument folosit de Gabriel Resources în cadrul procesului a fost includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Dosarul pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO a fost depus pe 4 ianuarie 2017 de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Compania minieră Gabriel Resources a spus că înscrierea acestui sit în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană și zădărnicește șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24, subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari. Sursele citate au declarat pentru Digi24.ro că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, existând la nivelul Guvernului o mare nemulțumire legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare