Connect with us

Publicat cu

pe

Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, îl acuză pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, că pregătește politizarea masivă a școlilor, prin organizarea “în grabă“ a concursurilor pentru inspectori și directori de școli în lunile februarie-martie.

PSD dorește să-și plaseze oamenii politici pe posturi de management școlar. Din nefericire, campania electorală, pentru posturi cu dedicație, va bloca activitățile școlare. După ce PSD a amânat organizarea acestor concursuri în ultimii ani de guvernare, acum, ministrul trebuie să explice care este graba organizării acestor concursuri, exact înaintea probelor de evaluare, în mijlocul anului școlar. Singura explicație este că, până în acest moment, au modificat toată legislația după bunul plac. Iar acum, pot numi directori și inspectori pe criterii strict politice”, susține Raluca Turcan, într-un comunicat de presă.

Ea a subliniat că Legea Educaţiei Naţionale prevedea că şcoala era instituţia care organiza concursurile pe post, angaja şi concedia personalul didactic şi directorii de şcoli.

OUG nr. 49/2014 a re-centralizat sistemul, inclusiv în şcolile private unde concursurile organizate în şcolile particulare trebuie supervizate de către inspectoratele şcolare judeţene. Pe LEN, directorii de şcoli erau aleşi de Consiliul de Administraţie pe baza unui concurs, iar şcoala era cea care organiza concursul. Acum, Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează concursul. Un inspector numit politic selectează un director, tot politic! In plus, primarul trebuie să semneze la 90 de zile evaluarea contractului de director. Acolo unde există suprapunere politică între Guvern şi primar va fi politizare 100%. Unde există orientări diferite, este posibil să se ajungă la blocaj şi la abuzuri. Şi într-o situaţie, şi în alta, avem centralizare, desconsiderare faţă de şcoală, ignorarea interesului copilului şi al cadrului didactic”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, ea a adăugat că Avocatul Poporului nu a reacționat la acest demers “imoral și ilegal din partea PSD”.

La Camera Deputaților, conducerea Comisiei de învățământ a amânat dezbaterea OUG 49 până a trecut tacit de această cameră. Iar la Senat, a ajuns în sertarul doamnei Andronescu, unde a fost blocată. Avem, aşadar, un partid şi două instituţii părtaşe la îndepărtarea sistemului educaţional de criteriile cerute pe piaţa muncii şi competitivitatea pe plan internaţional”, a completat Turcan.

Potrivit deputatului PNL, liberalii solicită “ferm”: depolitizarea managementului școlilor, transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei – metodologiile de organizare și desfășurare a concursurilor pentru inspectori generali, inspectori generali adjuncţi, directori de casa corpului didactic, respectiv pentru inspectori şcolari și directori să fie puse în dezbatere publică, cel puțin 30 de zile, de la data publicării pe site-ul ministerului și stoparea de urgenţă a concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli, nu de către inspectorate. De asemenea, printre cerințele liberalilor se mai numără: introducerea camerelor video în sălile de examinare, atât pentru probele scrise, cât şi pentru interviu, posibilitatea contestării probelor practice/de interviu pe baza înregistrărilor video și accesul observatorilor din partea societăţii civile.

PNL consideră că politicul nu are ce căuta în școli. Un director sau inspector școlar trebuie să fie un bun manager și să fie capabil să transmită o sumă de valori educaționale beneficiarilor, nu broșuri electorale cu sigla PSD”, a conchis Raluca Turcan.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare