Connect with us

Publicat cu

pe

Liderul Federației Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a afirmat că organizația se dezice de protestul românilor din Diaspora. Mai multe voci publice spun însă, că Federația a fost înființată tocmai cu scopul de a sabota protestul, inducând oamenii în eroare.

 

Potrivit unui comunicat de presă, Primăria Municipiului București a fost înștiințată că Federația Românilor de Pretutindeni renunță la organizarea mitingului din data de 10 august, din Piața Victoriei, deși a primit autorizația din partea instituțiilor competente.

În acelaşi timp, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a spus că nu îşi mai asumă organizarea mitingului românilor din diaspora, deoarece nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei.

„Am cerut anularea autorizaţiei în data de 31 pentru că nu am primit nicio confirmare de la Primăria Bucureşti, nu am primit nicio informare oficială, niciun mail oficial. Acest miting s-a aprobat la televizor, a existat un comunicat de presă, dar noi nu am primit protocolul semnat şi ştampilat. (…) Anularea autorizaţiei nu presupune anularea mitingului, doar renunţăm ca organizatori, dar mitingul nu are de ce să nu se organizeze, sunt atâtea asociaţii care au depus după noi cereri şi pot prelua această autorizaţie. Cu noi nu s-a ajuns la un acord, nu ne asumăm responsabilitatea organizării acestui miting. Vom participa ca persoane private, şi eu voi participa”, a declarat liderul Federației, Emanul Cioacă, potrivit Digi24.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au transmis marţi seară jurnaliştilor, la câteva ore după comunicatul de presă privind mitingul românilor din diaspora, protocolul semnat cu autorităţile cu competenţe în domeniu. Documentul a fost trimis şi organizatorului protestului, Federaţia Românilor de Pretutindeni, Protocolul şi conţine detalii despre organizarea evenimentului, însă nu este datat.

Reacția FRP vine cu câteva ore după ce mai multe agenții de presă au publicat imagini cu românii din Diaspora, care se îndreaptă spre România, pentru a lua parte la protestul de vineri, 10 august, din Piața Victoriei.

 

Românii din Diaspora vin acasă// sursă foto: Adevărul.ro, Hotnews.ro

 

Jurnalistul Moise Guran, a afirmat, pe pagina sa de Facebook, că ceea ce face Federația Românilor de Pretutindeni este o „ manipulare ordinară! 

federatia care zice ca nu mai participa la mitingul din 10 august e infiintata acum o luna, probabil fix pentru a crea acest fake news. ea practic nu exista si nu are oricum nicio legatura cu mitingul diasporei. da stiu ca-s speriati rau pesedistii!”.

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, afirma că „organizatorul mitingului din 10 august nu face altceva decât o mega-acțiune de marketing menită să-i aducă vizibilitate, notorietate (n.a în politică)”.

 

Ce este Federația Românilor de Pretutindeni?

Federația Românilor de Pretutindeni este o organizație non-guvernamentală, înființată în luna mai, anul 2018. Președintele acestei organizații este Emanuel Cioacă, născut și crescut în Teleorman, fost membru al PSD, vicepreședinte PSD Diaspora în anul 2015, iar vicepreședinte al Federației este Vasile Ilieș, fost membru al Partidului România Unită (PRU), candidat la alegerile din parlamentare din 2016 pentru Camera Deputaților. 

Vicepreședinți și membri ai FRP:

  • vicepreşedinte Marea Britanie – Valentin Smochina,
  • vicepreşedinte Germania – Alina Schreglmann,
  • vicepreşedinte Austria – Ioan Godja,
  • vicepreşedinte Norvegia – Florin Achiriloaiei,
  • vicepreşedinte Spania – Monica Beni,
  • vicepreşedinte Belgia – Luminiţa Petrişor,
  • vicepreşedinte Romania – Florin Ţîra,
  • secretar general- Andreea Ţiplea,
  • purtător de cuvânt – Ionela Flood.

Departamente:

  • Fonduri Nerambursabile – Ştefania Cojocariu,
  • Juridic – Ana Tripon, jurist mediator din Cluj,
  • Cultură – Adelina Melania Belu,
  • Sport – Gica Matei,
  • Social – Elena Monica Apostol.

Deși președintele Federației, Emanuel Cioacă, afirma că aceasta nu reprezintă niciun partid politic, „Această Federaţie e făcută de români pentru români. (…) Avem o ţară minunată unde ai putea să te dezvolţi foarte repede cu capital străin. (…) Vom fi dreptarul de care România are nevoie. Vrem să-i punem în dificultate pe cei din România când greşesc“, mai mulți dintre vicepreședinți, în frunte cu liderul său, au fost sau sunt implicați, mai mult sau mai puțin, în politică.

În 2016, Emanuel Cioacă a înființat Partidul Românilor de Pretutindeni, din care a făcut parte și Adelina Melania Belu, care, ulterior, a fuzionat cu Partidul România Unită, condus de fostul deputat PSD, Bogdan Diaconu, din care făcea parte Vasile Ilieș.

 

Alina Scherglmann, alături de soțul său, Olaf Scherglamnn, împreună cu Eugen Teodorovici, actualul ministru al Finanțelor în guvernul PSD-ALDE, anul 2016. Sursă foto: Facebook/AlinaScherglmann

 

 

  • Luminița Petrișor, vicepreședinte pentru Belgia și președintele Asociației Femeilor Românce din Belgia, candidează pentru un post de consilier local din partea Partidului Mișcarea Reformatoare.

  • Ionela Flood la cea de-a treia ediție a Forumului Românilor de Pretutindeni, organizat în anul 2013, perioada 12-15 decembrie, la București, eveniment moderat de Cristian David, Ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni, iar printre participanți se aflau premierul Victor Ponta, Crin Antonescu, președintele Senatului, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Sursă foto: Facebook/IonelaFlood

 

 

 

 

 

 

Politică

Teleorman, județul cu cele mai mici salarii din țară

Publicat cu

pe

Deși deținător de terenuri fertile și cu o populație angrenată preponderent în agricultură, în prezent, Teleormanul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu, atrage atenția Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe Facebook:

„Este o problemă care necesită atenție urgentă, pentru că județul nostru are potențial, iar locuitorii merită o viață mai bună.

Avem de lucrat la atragerea investitorilor. Doar 0.1% din valoarea investițiilor străine la nivel național ajunge în Teleorman.

Avem nevoie de măsuri pentru a revitaliza economia locală, pentru a atrage investiții și pentru a crea în județ locuri de muncă bine plătite.

Infrastructura, educația și promovarea antreprenoriatului sunt doar câteva dintre domeniile în care trebuie să ne concentrăm eforturile, atât noi, cât și colegii din coaliție.

Doar dezvoltarea este soluția și doar împreună putem face schimbarea pe care Teleormanul o merită”.

Citește mai departe

Politică

Daniel Constantin, noul președinte al PNL Teleorman, taie în carne vie: „Niciun compromis cu cei care ne perturbă activitatea”

Publicat cu

pe

O revoluție tăcută s-a produs în cadrul PNL Teleorman, iar Daniel Constantin este protagonistul principal. Noul președinte al filialei i-a eliminat fără menajamente pe cei responsabili de sabotarea ședinței BPJ de săptămâna trecută prin lipsa cvorumului.

Fără a ezita, Constantin a reconfigurat rapid BPJ-ul pentru a putea pregăti campania electorală.

“Nu mai putem tolera jocurile de culise care împiedică progresul filialei și al comunității. Este momentul să acționăm ferm și hotărât pentru o conducere eficientă și puternică”, a declarat noul lider in cadrul ședinței BPN de astăzi.

Ședința BPN de astăzi a confirmat schimbările radicale. Noul Birou Politic Județean a fost aprobat, iar lista membrilor nu mai include multe dintre numele din vechiul BPJ. Un răspuns neașteptat pentru cei care nu au fost la înălțimea așteptărilor și pentru cei care au subestimat hotărârea lui Constantin de a reforma filiala locală.

Această mișcare fără echivoc demonstrează că Daniel Constantin nu se joacă când vine vorba de eficiență și rezultate. Este un semnal clar că în PNL Teleorman nu mai este loc pentru lipsa de performanță și pentru interesele personale în detrimentul celor colective.

Într-un peisaj politic adesea dominat de compromisuri și jocuri de putere, această acțiune fermă ar putea reprezintă un pas vital pentru reabilitarea și consolidarea PNL Teleorman, speră membrii filialei.

Potrivit acestora, Constantin arată că este dispus să facă tot ce este necesar pentru a putea derula o campanie electorala fără sincope în lunile care urmează.

Citește mai departe

Politică

România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Publicat cu

pe

Ponta: Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul

România ar putea fi condamnată în dosarul Roșia Montană, în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și ar urma să să plătească între 1 și 6 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources, care deține licența pentru a exploata aurul din zonă.

Procedura a fost închisă pe 14 septembrie 2023, după cum au anunțat canadienii, iar acum se așteaptă verdictul.

Principalul argument folosit de Gabriel Resources în cadrul procesului a fost includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Dosarul pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO a fost depus pe 4 ianuarie 2017 de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Compania minieră Gabriel Resources a spus că înscrierea acestui sit în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană și zădărnicește șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24, subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari. Sursele citate au declarat pentru Digi24.ro că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, existând la nivelul Guvernului o mare nemulțumire legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare