Connect with us

Social

Primele trei pârtii din Sinaia se deschid joi

Publicat cu

pe

Joi, pe 28 noiembrie, se deschid primele trei pârtii din Sinaia. Anunțul a fost făcut de administratorii Gondola Sinaia, pe Facebook.

Se deschid trei pârtii în Sinaia la finalul săptămânii

Pârtiile care se vor deschide joi în Sinaia sunt Lăptici 1, Lăptici 2 și Variantă.

„E cazul să ne răcorim, nu?

Joi, 28 noiembrie doar cu pârtiile Lăptici 1, Lăptici 2 și Variantă.

  • Ora 8.00 – Gondola și Telecabina Sinaia până la 17.00
  • 8.30 – Gondola Carp până la 16.30
  • 8.40 – Telescaunul Soarelui până la 16.00

Mică deschidere de noiembrie. Modestă, dar timpurie. Strat la limită, dar vom lucra la el în continuare ca să deschidem una câte una, toate celelalte pârtii. Ce depinde de noi. Condiții bune, deocamdată, nu extraordinare, excepționale sau mirobolante. Ne vedem sus!”, a fost mesajul postat pe pagina Gondola Sinaia.

Social

Parlamentul olandez a aprobat aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen

Publicat cu

pe

Țările de Jos au aprobat oficial admiterea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez, potrivit news.ro.

România și Bulgaria, tot mai aproape de intrarea în Schengen

În cursul zilei de joi, miniștrii de interne ai Uniunii Europene vor vota la Bruxelles admiterea deplină a României și Bulgariei la Schengen.

Partidul Libertății condus de extremistul Geert Wilders a încercat să introducă o moțiune parlamentară prin care să-și îndemne guvernul să voteze împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen. Moțiunea a fost respinsă, iar celelalte partide din coaliția de guvernare a țării au votat împotriva acesteia.

Dacă decizia aderării depline la Schengen a României şi Bulgariei va fi aprobată joi în Consiliul JAI, controalele la frontierele terestre dintre şi cu România şi Bulgaria vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025.

Citește mai departe

Social

Noi reglementări pentru asistenții maternali. Trebuie să fie absolvenți de liceu sau învățământ profesional și vor fi evaluați la fiecare doi ani

Publicat cu

pe

Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru introducerea modificărilor în regulile pentru obținerea atestatului de asistent maternal a fost aprobată miercuri, pe 11 decembrie, de Parlament.

Printre modificări se numără obligativitatea pentru asistenții maternali de a fi absolvenți de studii liceale sau învățământ profesional.

Noi reglementări pentru asistenții maternali, adoptate în Parlament

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a menționat pe pagina sa de Facebook că „după 21 de ani, România va implementa noi reglementări privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal”.

După modificările aduse legii, asistenții maternali trebuie să fie absolvenți de liceu sau învățământ profesional.

Potrivit ministrului Familiei, asistenții maternali care se află acum în sistem și care, după intrarea în vigoare a noilor reglementări, nu mai îndeplinesc condițiile de studii, ei trebuie să facă dovada înscrierii în învățământul liceal în termen de un an de la data intrării în vigoare a actului legislativ și obținerea în termen de maximum 5 ani a certificatului de absolvire a învățământului liceal, seral sau cu frecvență redusă, inclusiv prin Programul „A doua șansă”.

Prevederile legii sunt următoarele:

  • asistenții maternali se vor pensiona conform Codului Muncii – înainte puteau continua activitatea de asistent maternal și după pensionare;
  • creșterea vârstei la care o persoană poate deveni asistent maternal de la 18 la 21 de ani;
  • un asistent maternal va putea lua în îngrijire maxim 2 copii, cu excepția copiilor care fac parte dintr-un grup de frați;
  • diferența de vârstă între asistent și copii nu va putea fi mai mare de 47 de ani, dar nici mai mică de 18 ani;
  • locuința asistentului maternal va trebui să fie într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale și după caz abilitare/reabilitare a copiilor pe care îi va primi în plasament;
  • asistenții maternali vor fi evaluați la fiecare doi ani de o echipă multidisciplinară și vor urma cursuri de perfecționare în fiecare an.

Propunerile de modificări au fost anunțate pe 21 iulie de Ministerul Familiei, iar în luna august acestea au fost adoptate de Guvern.

Citește mai departe

Social

Recomandările ANSVSA pentru consumatori, de sărbători. Sfaturi pentru cumpărături în pieţe şi târguri

Publicat cu

pe

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are câteva recomandări pentru cetățeni, în apropierea sărbătorilor de iarnă, printre care, atenție sporită la cumpărarea și păstrarea alimentelor de origine animală, în special în această perioadă.

Recomandările ANSVSA în privința cărnii, pentru sărbători

Inspectorii ANSVSA le recomandă consumatorilor ca după cumpărare să depoziteze şi să păstreze alimentele de origine animală în frigider, „respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare”, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.

Pentru sacrificarea porcului în gospodărie, inspectorii au atenționat că operațiunea trebuie efectuată „sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii”, adăugând că fără acest control, „consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică”.

„Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, arată inspectorii sanitar-veterinari.

Inspectorii mai spun că carnea de porc, inclusiv cea de la porcii mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Această examinare poate fi efectuată la centrele autorizate, iar costul poate varia între 26 de lei și 90 de lei + TVA.

Aceștia avertizează cu privire la faptul că, în cazul în care este comercializată carnea de porc fără control sanitar-veterinar, comercianții se pot alege cu amenzi de până la 40.000 de lei.

Recomandări în piețe și târguri, de sărbători

În privinţa cumpărăturilor făcute în pieţe şi târguri, inspectorii recomandă consumatorilor să se asigure că există vitrine frigorifice şi că ambalajele produselor sunt „integre”, iar produsele alimentare respective sunt „etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate”. Brânzeturile, spun inspectorii, trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi etichetate cu date despre producător şi sortiment.

„Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă (…).

Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetăţenii. Informaţiile privind programul şi contactele vor fi afişate pe site-urile autorităţilor sanitare. Pentru sesizări şi informaţii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, se precizează în comunicat.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare